Medimagazin logo

'Hemşire az, hasta çok, nöbet sık, iş ağır!'

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na kamu üniversitesi hastanelerindeki yetersiz hemşire kadrosunu, ağır iş koşullarını ve bütçe yetersizliğini sordu.
'Hemşire az, hasta çok, nöbet sık, iş ağır!'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kamu üniversitesi hastanelerindeki çalışma koşullarının ağırlığına, son dönemde hemşire ihtiyacı olmasına rağmen yeterli atama yapılmadığına dikkat çeken Sındır; “kamu üniversite hastaneleri, her yıl artan hasta sayısına karşın yetersiz hemşire kadrosu nedeniyle ihtiyacı karşılayamamaktadır. Yeterli hemşire ve ödenek olamamasından dolayı bazı hastanelerin servis kapattığı, hizmet veremediği sağlık emekçileri tarafından da dile getirilmektedir. Bu insanlar kamu hastanelerinin kahrını çeken, ağır çalışma koşulları altında büyük özveriler veren sağlık emekçileridir. Hemşire azlığı nedeniyle mevcut çalışanlar da daha çok nöbet ile ağır iş yüküne maruz kalmaktadır. Kamu üniversitesi hastanelerine ivedilikle kadrolu personel sağlanmalıdır” dedi.

-Hemşire de taşeron!-

Kamu hastanelerindeki hemşireler, kadro yetersizliği görmezden gelinerek kapasitesinin üstünde hastaya hizmet vermeye zorlanmaktadır diyen Sındır sözlerini şöyle sürdürdü: “Az sayıda hemşire ile çok sayıda hastaya hizmet vermek mümkün olabilir mi? Sık sık nöbet verilen bir hemşireden sağlıklı ve güvenli bir hizmet alınabilir mi? Bir hemşireye ortalama kaç hasta düşüyor dünyada? Bu durum hem sağlık çalışanlarımız hem de hastalarımız için ciddi endişe kaynağıdır. Yine taşeron firma üzerinden alınan, çalıştırılan hemşireler sağlık sektörünün kanayan yarası olmaya devam etmektedir. Bu durum en temel hak olan sağlığın doğasına ve ruhuna aykırı bir durumdur. Ayrıca sözleşmeli statüsünde çalıştırılan hemşirelerin eş durumu mazereti ve görev yeri değişikliği gibi haklarının bulunmamasının üstüne yoğun iş düşük ücret eklenince hemşireler görevi bırakmaktadır.”

-Üniversite hastaneleri bilimsel araştırma ve eğitim merkezleri-

Kamu üniversitesi hastanelerinin bilimsel ve araştırma merkezleri olduğunu belirten Sındır sözlerini şöyle tamamladı: “Kamu üniversitesi hastanelerine gerekli ödenek ve kaynağın sağlanamaması yeterli bilimsel çalışmaların yapılmasına da engel olmaktadır. Sağlık tüm dünyada, üzerine yoğun emek ve yüklü ödeneklerin ayrıldığı bir sektör olarak görülmektelerdi. Yapılan bilimsel çalışmalar ile insanların sağlığı ve geleceği güvence altına alınmakta, yeni tedavi yöntemleri konusunda buluşlar yapılmaktadır. Bizim kamu üniversite hastanelerimiz yetersiz personel kadrosu ve bütçesi ile bu hedeflerin çok gerisinde kalmaktadır. Kamu üniversitesi hastanelerimiz gerek personel yönünden gerekse bütçe ile güçlendirilmelidir”

-Sorular-

İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yönelttiği sorular şöyle:

1. Ülkemizde toplam kaç üniversite hastanesi bulunmaktadır? Bunların kaçı kamu üniversitelerine kaçı vakıf üniversitelerine bağlıdır?

2. Kamu üniversite hastanelerinde çalışan hemşire sayısı ne kadardır? Çalışan hemşirelerin kadro tipi nedir?

3. Türkiye’de ve İzmir’de bir hemşireye kaç hasta düşmektedir? Bu oran (hasta/hemşire) için Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiş bir standart var mıdır? Aynı oran dünya ortalamasında, OECD ülkelerinde nedir ?

4. İzmir’de kamu üniversitesi hastanelerinde çalıştırılan hemşire sayısı ve kadro statüleri nedir?

5. İzmir’de son beş yılda kamu üniversitesi hastanelerindeki servislerde yatak sayısı yıllar itibari ile ne kadardır? Kamu üniversitesi hastanelerinde hemşire – personel sıkıntısı nedeniyle son bir yılda kapatılan servis sayısı kaçtır?

6. Son beş yılda kamu üniversitesi hastanelerinden ayrılan hemşire sayısı ne kadardır? Bunların statüleri ve ayrılma gerekçeleri nedir?

7. Kamu üniversitesi hastanelerinde hizmet alımı ile (taşeron) çalıştırılan hemşire var mıdır? Varsa sayıları ne kadardır?

8. Kamu üniversitesi hastanelerine son beş yılda bütçeden ayrılan tutar ne kadardır? Bunun ne kadarı gerçekleştirilmiştir? Son beş yılda her bir kamu üniversitesi hastanesi ayrılan ve gerçekleşen tutarın ne kadardır?

üniversite hastanesi
hemşire azlığı
iş yükü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir