Medimagazin logo

Edirne’de şarbon paniği

Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Hisarlı köyündeki bazı büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı görülmesi üzerine köy karantina altına alınırken, olayla ilgili Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı.
Edirne’de şarbon paniği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 İddiaya göre, köyde kısa süre önce ölen bir büyükbaş hayvanı keserek yiyen hayvan sahipleri M.K. ve eşi S.K.’nin aynı gün ellerinde yaralar oluştu. Durumun Enez İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bildirilmesi üzerine Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden acilen şarbon aşısı istendiği ve Enez İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince aşılamanın önceki gün yapılmaya başlandığı belirtildi. Köy içerisindeki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların tamamına şarbon aşısı yapılarak ahırlarında karantina altına alındığı, ormanlık içerisinde bulunan hayvanların aşılamasına da bugün devam edileceği kaydedildi.

"GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI"
Konuyla ilgili konuşan Köy Muhtarı Emin Saygın, köyde yaşayan 45 hanenin de hayvancılıkla uğraştığını dile getirerek, köyde yaklaşık 2 bin büyükbaş, 2 bin de küçükbaş hayvan bulunduğunu kaydetti. Köyde kısa süre içerisinde 5 büyük 5 de küçükbaş hayvanın öldüğünü kaydeden Saygı, hayvanların aynı gün kireçlenerek, iş makinesi ile gömüldüğünü söyleyerek, "İstenilen önlemler alındı ve gerekli mücadele de veriliyor. Muhtarlıklardan menşei onayı kaldırıldığı için köyden hayvan giriş çıkışı konusunda pek bilgimiz olmuyor. Hayvanların öldüğü ya da hastalandığında haberim olsaydı önlemi en başında alırdım" dedi.

HASTALIKLI ETTEN 13 KİŞİ YEMİŞ
Hastalıklı etlerden, hayvanın ait olduğu ev sakinlerinin, komşu ve yakınlarının da yediğini ifade eden Saygın, "Havanında hastalık çıkan aile düğün hazırlığında. Edirne’den kız alacaklar. Hatta bu etten Edirne’deki düğün evine gönderilmiş. Şuana kadar hastalıklı etten toplamda 13 kişinin yediğini biliyoruz. Hastalık olayında hayvan sahiplerinin ellerinde şişmeler olmuşmuş ve buradan belirlenmiş. Denizdeki rahatsızlanan kadının hastalığı ise vücudunun içinde başlamış. Durumunun kötü olduğunu öğrendik" şeklinde konuştu.

İNCELEME YAPILDI
Dün saat 13.30’da köye gelen Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, köydeki kişileri muayene etti. Köy Camisi İmamı, gün içerisinde sık sık köylülere muayene olmaları için camiden anons yaptı. Öte yandan, Hisarlı köyünden Keşan’a bağlı Mahmutköy’e de 10-15 adet büyükbaş hayvanın satıldığı öne sürüldü. Enez Sahili’nde bir kadının ise yediği etten rahatsızlanması üzerine Edirne’deki Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gördüğü ve eti aldığı kasaptan da şikayetçi olduğu iddia edildi.
 

edirne’de
şarbon
paniği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir