Medimagazin logo

Erzurum'da, "nodüler ekzantemi" hastalığıyla mücadele

Türkiye'de özellikle son yıllarda görülmeye başlayan ve halk arasında Afrika hastalığı olarak bilinen nodüler ekzantemiden dolayı Erzurum'da 179 hayvan itlaf edildi. Hastalığın yayılmasını önlemek için kent genelinde yoğun şekilde aşılama başlatıldı.
Erzurum'da, "nodüler ekzantemi" hastalığıyla mücadele
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aziziye ilçesinde bir ahırda nodüler ekzantemi hastalığına rastlanmasının ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü öncülüğünde çalışma yapıldı. Aziziye'de 170, Karaçoban'da 5, Aşkale'de ise 4 büyükbaş hayvanda bu hastalığın tespit edilmesinin ardından hayvanlar itlaf edilerek, gömüldü.

Sinek, rüzgar ve hayvan hareketlerinden dolayı hızlı yayılan hastalığın önlenmesi ve söndürülmesi amacıyla kent merkezi, ilçelerde ve köylerdeki bütün büyükbaş hayvanlar aşılanıyor.

Bu kapsamda, Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden 6 veteriner hekim, özel kıyafetler giyerek, Yukarı Yenice köyünde besici Fatih Öner'e ait ahırda dezenfekte yaptı. Büyükbaş hayvanların tek tek beden ısısını ölçen veteriner hekimler, bulaşmaması için her hayvan için ayrı enjektör kullanarak, aşılama çalışması gerçekleştirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastalığın özellikle büyükbaş hayvanlarda yüzde 65 verim kaybına, yüzde 3-5 oranda ölümle sonuçlandığını söyledi.

Hastalıkla topyekun bir mücadele başlattıklarını anlatan Akar, "Direkt tespit edilen bir tedavisi yok ama koruyucu olarak yapılması gereken çalışmalar var. Bunların başında aşılama geliyor. Tüm hayvanlarımızı aşılıyoruz" dedi.

Hastalık tespit edilirse mutlaka imha yoluna gittiklerini belirten Akar, "Bu hastalık, ihbarı mecburidir. Bakanlığımızca hayvan bedelinin yüzde 50'si tazminat olarak ödeniyor. Bu hastalığın en fazla bulaşma yollarından birincisi hayvan hareketleridir. İnsan kaynaklarıyla hatta rüzgarla bile bulaşabilir" diye konuştu.

Erzurum genelinde 50 binin üzerinde aşılama yaptıklarının altını çizen Akar, hastalığın küçükbaş hayvanlarda da görülebildiğini, etinin tüketilmesinin hastalığın yayılmasına neden olacağına dikkati çekti.

Türkiye'de hastalığın güney ülkelerinden gelmiş olabileceğini belirten Akar, "Geçen yıla kadar görülmeyen bir hastalıktı. Kesinlikle kaçak, veteriner kontrolünde olmadan geçen hayvan hareketlerinden kaynaklandığını düşünüyoruz" dedi.

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasından dolayı çok ciddi tedbirler aldıklarını kaydeden Akar, "En seri şekilde koruma amaçlı tüm çalışmalar yapıldı. Kurban Bayramı yaklaştığından dolayı sirayet etmemesi için tedbirler aldık. Büyük hayvan potansiyeline sahip, ülke geneline etkisi olan bir il olduğumuz için olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak adına elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde konuştu.

- "Hayvanda, süt verimi ani kesilir"

Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Biray Okumuş da kuruma gelen kan örneklerini hızlı bir şekilde incelediklerini belirterek, "Kan içerisinde gece de gelse numuneleri çalışıyoruz. En erken şekilde sonuçları vermeye gayret ediyoruz. Teşhisi enstitümüzde yapılabilen bir hastalık" dedi.

Beden ısılarının yüksek olmasının en önemli belirtilerden olduğuna dikkati çeken Okumuş, "Süt verimi ani kesilir hayvanda. Deride çok büyük tahribata neden olur. Deri delik deşik olur" şeklinde konuştu.

Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Yiğit ise tedbir amaçlı aşılama yaptıklarını vurgulayarak, "Bölgede örnek teşkil etmesi anlamında nasıl mücadele etmemiz konusunda yaptığımız çalışmaları kayıt altına alıyoruz. Bununla birlikte Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışma yapıyoruz. Köylerimizde bilgilendirme ve bilinçlendirme yapıyoruz, el broşürleri dağıtıyoruz" dedi.

erzurum'da
"nodüler
ekzantemi"
hastalığıyla
mücadele
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir