Medimagazin logo

Hayvanlarda antibiyotik direnci doğrudan insanı etkiliyor

Gereksiz antibiyotik kullanımı ve buna bağlı olarak gelişen antimikrobiyal direnç küresel çapta bir sorun haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü bu soruna karşı bilinç kazandırmak amacıyla
Hayvanlarda antibiyotik direnci doğrudan insanı etkiliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antibiyotik direncinden yılda 700 bin ölüm

Dünya Sağlık Örgütü, bu yılki “Antibiyotik Farkındalık Haftası”nı 18-24 Kasım olarak ilan etti. Gereksiz antibiyotik kullanımını azaltmak ve artık ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelen antibiyotik direncinin yayılmasını önlemek amacıyla, hafta boyunca küresel çapta farkındalık çalışmaları yapılıyor.

Zira yapılan araştırmalara göre, yılda 700 bin kişi antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan hayatını kaybediyor. Yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ve direnç gelişimi önlenemezse, bilim insanları 2050’ye kadar antibiyotik direnci kaynaklı 10 milyon ölüm gerçekleşebileceğini öngörüyor. Ancak yapılan değerlendirmelerde yeni antibiyotiklerin keşfi ortalama olarak 10-12 yıl sürmekte ve tahmini maliyeti 800 milyon ile 1.7 milyar Amerikan doları tutmaktadır. İlaç firmaları bunun yerine kanser ilaçlarına yatırım yapmaktadırlar.

Gıda güvenliği için kritik önemde

Peki tehlike sadece insanların ihtiyaç fazlası antibiyotik kullanımıyla mı sınırlı? Gerek beslenme gerek iş gücü gerekse arkadaş olarak hep yanı başımızda olan hayvanların sağlığı da doğrudan insan sağlığını etkiliyor. Çünkü hayvanlarda bakteriyel hastalıklarda bilinçsiz antibiyotik kullanılmışsa hayvanlarda bulunan mikroorganizmalarda direnç gelişebiliyor ve bu dirençli mikroorganizmalar insanlara çeşitli yollardan bulaşabiliyor. Ayrıca antibiyotik kalıntısı içeren hayvansal gıda tüketimi de insan vücudundaki bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç geliştirmesine yol açıyor. Gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açan antibiyotik direncinin, insanlarda hastalıkların normalden ağır ve daha uzun sürmesine, tedavi maliyetinin artmasına ve hatta ölüme neden olabildiği, durumun çocuklar için daha da tehlikeli olabileceği bildiriliyor.

Veteriner hekimler anahtar role sahip

İnsanlarda görülen hastalıkların çoğunun hayvanlardan insana geçtiği yani zoonoz kaynaklı olduğunu belirten İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Bu hastalıklara neden olan bakterilerin antibiyotiğe dirençli olduğu düşünüldüğünde, küresel salgınlara neden olabilecek salgınların, ne denli önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu tahmin etmek güç olmayacaktır” dedi. Hayvanlarda doğru antibiyotik ilaç kullanımının toplum sağlığı, gıda güvenliği ve insanlar için yeterli beslenmenin sağlanması açılarından kritik önemde olduğunu vurgulayan Arslan, “Bu nedenle gerek kamuda gerekse özel çalışan veteriner hekimler ‘Antibiyotik Farkındalık Haftası’nın doğrudan paydaşıdır ve anahtar role sahiptirler” ifadelerini kullandı.

Küresel farkındalık arttı

Dünya Veteriner Hekimler Birliği (WVA), hafta dolayısıyla yaptığı açıklamada, antibiyotik direnci konusunda küresel farkındalığın arttırıldığını ve direncin daha fazla ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek için kamu sağlığı çalışanları ve politika yapıcıları arasında en iyi uygulamayı teşvik edeceklerini duyurdu. Son yıllarda bu konuda bilinçlendirme çalışmalarına başlanmış olsa da ülkemizin antibiyotik kullanımı oranlarında halen en üst sıralarda olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Arslan ise koruyucu hekimliğin önemine dikkat çekti; ilaçlara ihtiyacın minimuma indirilebilmesi için aşılama programları, kaliteli bakım ve besleme gibi hayvan refahı koşullarının sağlanması gerektiğini vurguladı. Arslan, “’Tek tıp tek sağlık’ anlayışının ülkemizde yerleşmesi, toplumun antibiyotik kullanımı açısından bilinçlendirilmesi ve yetkili otoritenin denetiminin etkili bir şekilde yapması gerekiyor” dedi. 

veteriner hekim
murat arslan
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir