Medimagazin logo

Medyatik isimlerin koronavirüs açıklamalarına TVHB’den itiraz: Çıkar uğruna toplum sağlığı tehlikeye atılıyor

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Ne turşu ne de kelle paça koronavirüsüne etki etmez, çıkar uğruna toplum sağlığı tehlikeye atılıyor”dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Medyatik isimlerin koronavirüs açıklamalarına TVHB’den itiraz: Çıkar uğruna toplum sağlığı tehlikeye atılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

1114 kişinin ölümüne yol açan ve 45 binden insana bulaşan koronavirüs salgını için pek çok kişi açıklamalarda bulunuyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu da bu açıklamalara dikkat çekerek “Koronavirüsünün bir viral enfeksiyon olduğunu ve korkulacak bir şey olmadığını, kelle paça, Maraş usulü ekşili çorba, ev turşusu, turşu suyunun henüz ülkemizde görülmeyen korona virüsünü engellediğini, sirkenin virüslere karşı etkili olduğunu, hatta 30 saniyede virüsleri öldüren karışımlar yaparak iddialı açıklamalar yapan Uzman, Doçent, Profesör ünvanlı tıp doktorlarını büyük bir şaşkınlık ve ibretle izlemekteyiz” dedi.

Eroğlu açıklamasında, “Gıda hijyeni konusunda hiçbir eğitimi, uzmanlığı, deneyimi ve derinlemesine bilgi birikimi olmayan hep belirli kişiler, çoğu zaman kötü bir örneği genelleyerek o televizyondan bu televizyona yaptıkları kanıtı olmayan aykırı açıklamalarla bilgi kirliliğine sebep olmakta, özellikle toplumda itibarı yüksek meslek gruplarından olan doçent ve profesör ünvanlı bu akademisyen ve tıp doktorlarının toplumun kendilerine olan koşulsuz güvenlerini suistimal ederek bireysel veya bazı lobilere çıkar sağlayabildiklerine şahit olmaktayız” ifadelerini kullandı.

“Medyatik kişilerin değil bilimsel çalışmaları olan uzmanların görüşlerini yayınlamalı”

Televizyon kanallarında medyatik isimlerin konuyla alakalı açıklamalarda bulunması için ise Eroğlu, “Son yıllarda, bazı TV kanalları özellikle sabah programlarında tercihli davranarak konunun gerçek uzmanları yerine ajanslar üzerinden popülaritesi yüksek, reklam getirisi olan kişilere öncelik vermekte, programlara adeta kota koymuş bu kişilere astronomik ücretler ödemektedirler. Hekimlerin, diyetisyenlerin, uzmanlık alanlarının dışında olmasına rağmen gıda güvenliği ve hijyeni konularında, genellikle internetten edindikleri sınırlı bilgilerle aykırı açıklamalar yaparak gündemde kalmaya, kitaplarını tanıtmaya, çeşitli ürünler satmaya, yaşam koçluğu ve danışmanlık yapmaya çalıştıkları da işin bir başka boyutudur. Herhangi bir maddenin, ilacın virüs çoğalmasına direkt etkisini söyleyebilmek için yıllar süren çalışmalar yapılmaktadır. Buna rağmen piyasa da antiviral ilaç sayısı son derece sınırlıdır. Kendi çıkarları uğruna gerçek bilgiyi çarpıtan bu provokatörlerin açıklamalarının karşısında uzmanlar tarafından yapılan bilimsel ve gerçeği yansıtan açıklamalara basında ve sosyal medyada çok fazla yer verilmezken, bazı medya organlarında koronavirüs üzerine bir antiviral çalışma yapmadan herhangi bir bitkinin, yemeğin, paça çorbasının viral etkileşimi yaptığını belirtmek en hafif ifade ile bilgisizliktir.

Televizyon, internet ve sosyal medya, bilgiye ulaşmayı çok kolay bir hale getirmiş olsa da reyting uğruna bu mecralardaki paylaşımların güvenilirliğinin sorgulanması gerekmektedir. Doğru, faydalı ve gerektiği kadar bilgiye ulaşmak ancak konunun gerçek uzmanları tarafından toplumun farklı katmanlarına göre hazırlanmış açıklamaların takip edilmesi ile olur. Medya kuruluşları, TV’lerde program yapan sunucular, haber muhabirleri, medyatik ve sansasyonel kişilerden ziyade ilgili alanda bilimsel çalışmaları ve araştırmaları ile öne çıkan uzmanların görüşlerini yayınlamalıdır.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak diyoruz ki; Meslek kuruluşları ve resmî kurumlar, toplumu yanlış ve taraflı bilgiler ile zehirleyen kişiler ve yayın kuruluşları hakkında cezai yaptırımlarda bulunmalıdır. Aksi taktirde toplumda bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi mümkün olamayacaktır.” Şeklinde konuştu

koronavirus
turk veteriner hekimleri birligi
ali eroglu
Yorum (1)
Evet gülerek izliyorum
Evet gülerek izliyorum tam bir rezalet ötesinde.. Gıda hijyeni ve gıda bilimi hakkında zerre kadar bilgisi olmayan okumuş cahil sürüsünü..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir