Medimagazin logo

TVHB'den 'Fıtık ameliyatını veteriner mi yapacak?' diyen milletvekiline tepki

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi akademik kadrosuna alım ilanı için "Fıtık ameliyatını veteriner, beyin ameliyatını da istatistikçi mi yapacak?" diyen milletvekilinin açıklamasına tepki göstererek, tıp fakültelerinin ana bilim dallarında yüzlerce veteriner hekim bilim insanının görev aldığını dile getirdi.
Kaynak: İHA - Huzeyfe Tarık Yaman
TVHB'den 'Fıtık ameliyatını veteriner mi yapacak?' diyen milletvekiline tepki
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi akademik kadro ile öğretim üyesi kadrosuna alımlar geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de ilan edildi. İlan edilen kadrolardan Anatomi Ana Bilim Dalı için Veteriner Fakültesi mezunu olma şartı, Tıp Fakültesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı için ise Allometrik analizler ve Büyüme Modelleri üzerine çalışmış bir İstatistikçi arandığı belirtildi.

Yayımlanan ilanlara tepki gösteren CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, kadroların veteriner hekimler ve iktisatçılar için açıldığını söyledi.

“Tıp Fakültesi’ne bir veterinerin ve istatistikçinin atanmasıyla maalesef aklımıza şu sorular geliyor: Bir fıtık ameliyatını veteriner, beyin ameliyatını da bir istatistikçi mi yapacak? 2021 yılını ‘Sağlık Yılı’ ilan ettiniz, 2 yıldır çok ağır Pandemi koşullarında çalışan hekimlerimiz hak ettikleri atamaları beklerken bu yapılan haksız atamalarla hekimlerimizin yurt dışına gitmesine neden oluyorsunuz. Bu liyakatsizlikle, bu kayırmacılıkla ülkemizi ne hale getirdiğiniz ortada. Bir an önce bu haksız atamalara son vererek Tıp Fakültesi’nde 25 kişiye hak ettikleri profesörlük unvanı verilmelidir.”  

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör olmak için gereken doçentlik sonrası en az 5 yılını doldurmuş 25 tane Tıp Doktoru Doçent varken 2 kişinin tamamen kayırmayla atanmasını kadro bekleyen doçentleri derinden yaraladığını belirten Aydın, "Fıtık ameliyatını veteriner, beyin ameliyatını da istatistikçi mi yapacak?" diyerek bunun bir liyakatsizlik olduğunu iddia etti.

Milletvekilinin sözlerine TVHB’den sert tepki geldi.

Konu hakkında TVHB tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ulusal bir gazetemizin 5 Ocak 2022 tarihli internet sayfasında ‘Tıp Fakültesi profesör kadroları veteriner ve istatistikçiye verildi’ başlığını taşıyan bir haber ve bu cümlelerin sahibi olan bir partinin milletvekiline ait bir video konuşması yer almıştır. Vekil Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesörlük sırası gelen ve hak eden bir veteriner hekime profesör kadrosu verilmesini ağır bir dille eleştirmekte ve hakarete varan cümleler kullanmaktadır. Hekimlik eğitimlerinde (beşeri hekim, veteriner hekim, diş hekimi) ilk yıllarda alınan temel tıp eğitimleri aynı bilgileri içermektedir. Hatta aynı üniversite bünyesinde bulunan bu fakülteler temel tıp derslerini (Farmakoloji, fizyoloji, mikrobiyoloji, viroloji, patoloji, biyokimya ve anatomi gibi) ortak ders olarak alabilmektedir. Ülkemizde geçmişten bugüne tıp fakültelerinin ana bilim dallarında yüzlerce veteriner hekim bilim insanı görev almış, ana bilim dalı başkanlığı yapmışlardır. Bugün hemen her tıp fakültesinin temel tıp bilimleri bölümlerinde veteriner hekim kökenli birçok profesör bulunmaktadır.

Yerli Covid-19 aşımız TURKOVAC’ı üreterek kullanıma sunan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamız veteriner hekim virolog olup, Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Veteriner fakültelerinin anatomi anabilim dalı öğretim üyesi hocalarımız diş hekimliği fakültelerinde de görev yapmaktadır. Veteriner hekimlik eğitimi, dünyanın her tarafında en zorlu ve en pahalı eğitimlerden biridir. Yüzlerce hayvanın anatomisi, fizyolojisi ve hastalıkları üzerine verilen bu eğitim 10 yarıyıllık sömestri dönemini kapsayan yüksek lisans eğitimidir. Veteriner hekimlerin tıp fakültelerinin temel tıp bilimleri olarak adlandırdığımız farmakoloji, fizyoloji, mikrobiyoloji, viroloji, patoloji, biyokimya ve anatomi gibi bölümlerinde öğretim üyesi olmalarında bilime, mevzuata, etiğe, liyakat esaslarına aykırı hiçbir yön yoktur. Kendisi de sağlık meslek mensubu eczacı olan sayın vekilin talihsiz beyanı camiamızı üzmüştür. Meslek camiamız özür beklemektedir.”

tvhb
fıtık ameliyatı
veteriner
istatistikçi
tıp fakülteleri
Yorum (9)
dr
Tıp fakültesi Anatomi bölümünde çalışabilecek; Anatomi uzmanı veya anatomi doktorası yapan tıp fakültesi mezunu doktor yok mu? onlar başvuramasın diye mi veteriner şartı aranıyor? sonra tıp fakültesi hastanesine başhekim atanır, daha önce biyoloji mezunu kişinin başhekimliğini basında okumuştuk.
52
Cevapla
saçmalamayın
100lerce tıp kökenli insan prof olmak için beklerken veteriner hekimleri tıp fakültesi kadrosuna vermek de neymiş iyice şaşırttılar
54
Cevapla
muhibbi
Ey cemaat-i tohturiyn; 1. Birbirinizin kuyusunu kazmaya 2. Resmiyete (adli ve / veya idari soruşturmaları kast ediyorum), basına yayına yansıyan Buzdağının %1 ine bile doğru dürüst ses çıkarmamaya (bakın habere: herkes kendi meslektaşını nasıl koruyor) yani kısaca: 3. Aşk ile çalışmaya (uyumaya) devam ediniz. 4. Dileyen meslektaşlarım da: veteriner fakülteleri kucağını açmış sizleri bekliyor: hadi durmayın - kim tutar sizleri .......
69
Cevapla
maraba
veteriner kökenli anatomi uzmanı olunabiliyor. bunu engellemek için üniversiteleri sağlık bilimleri enstitüsü tam bir arpalık burayı kesin. tıp mezunları girsin. tusa hala da mik biyo uzmanı olmak için non medikaller giriyor. bir allahın kulu bakan bunu engellemedi. burada asıl sorun üniversite kadro. rektörün keyfine kalmış. belli ki torpilli biri. tıp mezunu anatomi uzmanı başvurmasın diye "veteriner" yazılmış çok komik ama yazılabiliyor. veteriner fakültelerinde bir tane tıp mezunu bulamazsın. aşı,mikrobiyoloji vb konularda pekala hekim alınabilir. herkes acildeki vatandaş dan rektörüne,bakanına kadar herkes tıp mezununa vuruyor. maraba olduk maraba bir vakitleri gerçekten emek isteyen unvanı profesörlük değersizleşti. x özel ünversitesine "afile" y özel hastanesinden bile prof olunuyor.öğreni yok asistan yok. ne var profesör diye fark ücreti ve hasta var
5
Cevapla
ömer hayyam
ben destekliyorum...kötü çok artsın ki, iyinin kıymeti belli olsun....
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir