Medimagazin logo

'Uzaktan eğitim hayvancılık ve halk sağlığına ciddi zararlar verir'

İstanbul Üniversitesi’nin açık öğretim kayıtları sürerken, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan yeni açılan ‘Laborant ve Veteriner Sağlık’ bölümünün kapatılmasını istedi
'Uzaktan eğitim hayvancılık ve halk sağlığına ciddi zararlar verir'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Üniversitesi’nin sınavsız ikinci üniversite programlarına kayıtlar sürüyor. Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) bünyesinde eğitim veren açık öğretim programlarına bu yıl yeni bölümler eklendi. Bunlardan biri de iki yıllık ön lisans programı olarak planlanan Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü.

Hayvanlara dokunmadan mezun oluyorlar

İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, ‘Laborant ve Veteriner Sağlık’ bölümünün açık öğretim programı olarak açılmasına tepki gösterdi. Daha önce aynı bölümü açan Anadolu Üniversitesi için YÖK’e verdiği dilekçeyle bu bölümün kapatılmasını isteyen Arslan, veteriner hekimliğin uygulamalı bir bilim olduğuna dikkat çekerek, bu alanda çalışan yardımcı sağlık personelinin, hayvanları tutmak, enjeksiyon ve pansuman yapmak, laboratuvar malzemelerini, test cihazlarını kullanmak gibi tamamıyla uygulamalı işler yaptığını anlattı. Örgün öğretimde benzer bölümlerde öğrencilerin altı aylık uzun bir staj yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Arslan, uzaktan eğitim programlarında ise yalnızca bir ay yapılan stajın kağıt üstünde kaldığını söyledi. Stajın tanım olarak, eğitim sırasında alınan derslerin ilgili sektörde sahada tekrar edilmesi olduğunu belirten Arslan, "Buradaki stajda ise görülmeyen derslerin stajı istenmektedir" dedi.  Öğrencilerin değil enjeksiyon yapmak, hayvana ve laboratuvar malzemesine dokunmadan mezun olduğunu kaydeden Arslan, bu mezunların hayvan sağlığı alanında çalıştırılmasının hem hayvancılığa hem de toplum sağlığına büyük zararlar vereceğini ifade etti.

Meslek lisesi yetmiyorsa örgün program

Bu program mezunlarının hayvanlara yapacağı müdahalelerin hayvan refahı açısından suç olup, imza attığımız uluslararası antlaşmalara da aykırı olduğunu kaydeden Arslan, “Amaç, nitelikli ara eleman açığını kapatmak ise bunu yapan meslek liselerimiz mevcuttur. Ancak ihtiyaç duyduğumuz bir anlamda hemşir ve hemşire yetiştiren bu meslek liseleri giderek işlevsizleştirilmektedirler.  İhtiyaç karşılanamıyorsa eğer, aynı programların örgün öğretim veren programları açılabilir” ifadelerini kullandı.

Yeterli ve güvenli gıda için kapatılsın

Geleceğin en stratejik konusu olan yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmada tek yolun sağlıklı hayvan varlığı oluşturmak olduğunu, bunun da bilimsel ve çağdaş eğitim standartlarıyla sağlanabileceğini kaydeden Arslan, “Ülkemizin eğitim sistemine sonradan eklemlenen ve gerek nitelik gerekse nicelik açısından hiçbir yararı olmayan bu bölümlerin kapanmasını ve yenilerinin açılmasının önlenmesini meslek odası olarak talep ediyoruz” dedi.

i̇stanbul veteriner hekimler odası
veteriner sağlık bölümü
murat arslan
Yorum (2)
atilla ersoy
Uzaktan aile hekimliği eğitimi ve sertifikası verilen sistemde, uzaktan veteriner hayvan eğitimi verilmesini neden yadırgıyorsunuz....
5
Cevapla
hemşire
laboratuvar ve veteriner sağlık bölümünün hemşirelere üst öğrenim olarak açılması biz hemşirelerin talebi değildi. yök ün bir hatasıydı. bizleri çıkmaz bir yola sokmuş oldular.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir