Medimagazin logo

Kemiklerin Sessiz Hırsızı: Osteoporoz

Kemiklerde yoğunluk azalması ve kalitesinin bozulması ile ortaya çıkan osteoropoz, ülkemizde de 50 yaş üstü nüfusun dörtte birinde görülüyor. ‘Kemiklerin Sessiz Hırsızı’nı Prof. Dr. Belgin Karaoğlan anlatıyor
Kemiklerin Sessiz Hırsızı: Osteoporoz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kemiklerde yoğunluk azalması ve kalitesinin bozulması ile ortaya çıkan osteoropoz, kemik kırığı ile sonuçlanabilmesinin yanında en sık görülen sistemik iskelet hastalıkları arasında yer alıyor. Yaşlı nüfusta oldukça yaygın görülen bu hastalık için farkındalık oluşturmak adına her yıl Ekim ayının 20’si “Dünya Osteoporoz Günü” olarak kutlanıyor.

 

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Osteoporoz İle Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Belgin Karaoğlan, osteoporozun tanınması, oluşumunun engellenmesi ve oluşmuşsa da tedavi sürecinin yönetilmesinin çok önemli olduğunu söylüyor. Karaoğlan, Osteoporoz İle Yaşam Derneği bünyesinde osteoporoz ile ilgili insanları bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak adına 17 yıldır çeşitli faaliyetler yürüttüklerini ve bu yıl da Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’yle birlikte 140 kişinin katıldığı bir toplandı düzenlediklerini aktarıyor.

Osteoporozun çok belirti vermediği için genellikle ‘Kemiklerin Sessiz Hırsızı‘ olarak adlandırıldığını ifade eden Karaoğlan, tetkik yapılarak kolaylıkla saptanabilecek bu durumun ancak kırık meydana geldiğinde ortaya çıktığını, daha erken taramalar yapılması gerektiğini kaydediyor.

osteoporoz
kemik
fizyoterapi
yaslilik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir