Medimagazin logo

Normal doğum kaynaklı tüm malpraktis tazminatlarını Bakanlık ödeyecek

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Eyüp Gümüş sezaryen oranlarını azaltmak için normal doğumla ilgili tüm malpraktis tazminatlarını Sağlık Bakanlığının ödeyeceğini söyledi
Normal doğum kaynaklı tüm malpraktis tazminatlarını Bakanlık ödeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sezaryen ile ilgili Mayıs ayında hazırlanan eylem planı ile; özel sektör, kamu ve eğitimi ele aldıklarını ifade eden Eyüp Gümüş,

''Sezaryen özel sektörde yoğun bir şekilde yapılıyor.  Özel sektöre yazı yazdık, dedik ki sizi takip ediyoruz.  Sezaryen yapan hastalar incelenecek.  Vakaların bazılarını random seçerek değerlendireceğiz ve bakacağız niye sezaryen yapıldı?  Bununla ilgili bir takım endikasyon dışı sezaryen yapılıyorsa hekimlerin ruhsatlarının alınması,  o özel hastanenin doğum kliniği kadrosunun ve gerekirse o kliniğin kapatılmasına kadar gidilebilecek. 

Hekimlerin o hastanede çalışmasının onayını biz veriyoruz.  Örneğin primer sezaryen yapan hastaya inceleme yapacağız ve eğer gerekli ise hekimebnormal doğum eğitimi vereceğiz.  Hedefimiz sezaryen oranını yüzde 70'lerden yüzde 35'lere düşürmek.'' açıklamalarında bulundu.

Tazminatları Bakanlık ödeyecek

Hekimlerin normal doğum yaptırması sonrası açılan davalarda ödemesi gereken tazminat olursa Bakanlığın bu tazminatları üstleneceğini belirten Gümüş, Medimagazin'e yaptığı açıklamada ''Bununla ilgili Kanunda düzenleme yapıldı.  Meclise sunulan Sağlık Paketi'nde bu konu da var.  Normal doğumdan kaynaklı malpraktis davalarında hekimin başına gelecek tüm tazminatları Sağlık Bakanlığı ödeyecek.'' dedi.

Anne-bebek ölümlerine de değinen Gümüş, sunulan pakette bu konu ile ilgili de çalışmalar olduğunu ve gezici cerrahi ekiplerin olacağını vurguladı.

sezaryen
malpraktis
normal doğum
tazminat
Yorum (13)
bahtsız jinekolog
Bu kanun anne ve bebek ölümlerinde artış ile sonuçlanır. Şu mu denmek istiyor? Siz yeterki normal doğum yaptırın sonucu önemli değil..para mı? o bizden merak etme!!! vicdani sorumluluk o ne ki? Özellerin kontenjanını arttırın, hastane açarken ilk önce doktor ekibini kurun hastane var içinde 2 tane kadın doğumcu nufus 3 milyon, e tabi adam riske girmez..
14
Cevapla
aydin sinal
normal dogum komplikasyonu tazminatlarini devletin üstlenmesi cok dogru bir hareket,Yalniz bu özel hastahaneleri kapsamasi yanlistir,ve devletin özel hastahanelerde yapilan sezeryan a karismasida hicbir demokratik ülkede olmayacak bir istir,sezeryan jinekolog ve hamile arasindaki bir anlasmayla gerceklestirilen cerrahi bir müdehaledir,tabiki ginekolog indikasyonunu koymus,rizikolarini anlatmis,hamile kadinda buna ragzi olmus ise. devlet kendi hastahanelerinde sezeryana bir sinirlama getirebilir,dogum malpraktisi kendi karsilar bunlar olagan islerdir,taktir edilir,ama özel hastahanelere sinirlandirma getirmesi ....hamile bilerek ve istiyerek sezeryan olmak icin özel hastaye gidiyorsa ve (zaten özel hastahane masrafini ne Avrupada nede Amerikada devlet veya zorunlu saglik sigortasi hic bir zaman 5 kurus ödemez,ya hasta kendisi öder-önceden acik senede imza atar-,yada özel saglik sigortasi varsa onlar öderler),masrafi kendisi ödüyor,bütün rizikolari kabul ediyorsa demokrasi ile yönetilen ülkelerde devletin buna karisma hakki yoktur kanaatindeyim,belkide ben yaniliyorum,40 senedir yasadigim avrupa bu kültürü vermistir diye.selamlar.
9
Cevapla
Osman D
Sayın Hocam, Mantık olarak, resmi hastanede görev yapan tüm hekimlerin özellikle de acil vakaların davalarından doğan tüm tazminatları da bakanlık ödemeli. Zira, burada hasta hastaneye kamu hastanesi diye geliyor. Doktor da görevini kamu adına yapıyor. Hekimin hastayı reddetme şansı olmadığı gibi, hastanın da oradaki hekimi özellikle tercih etme gibi bir durumu yok. Yani iki tarafı orada zorunlu olarak buluşmaya iten kamu, yani sağlık bakanlığı. Zaten dünyada birçok ülkede kamu kurumlarındaki hekimin görev tazminatlarını devlet ödüyor. İşin sağlıklı yürümesi ve hastaların gerçekten defansif tıpla karşılaşmaması için bizde de öyle olmalı. İş, sadece normal doğumla sınırlı kalmamalı.
9
Cevapla
emelidoktor
Bu davalar doktor ve hastane adına mı açılacak, sağlık bakanlığına mı açılacak? Bu tazminatlar özel hastanede yapılan doğumları da içerecek mi? Devlet özelde yapılan doğumlar için de tazminatları ödeyecek mi ?
1
Cevapla
op dr
Zeynep kamilde prof dr ates karateke anne olumlerini onleme amacli acil obstetrik kanama ekibi kurdu 2 kisiyle basladi 8 kisi oldu 2 yil tum anadolu avrupa yakasi tekirdag corlu vs 250 civarinda hasta aldi yuzde 40 dic te idi vu 250 hastadan olen olmadi ekipten birisi ve basi olarak ates hoca vakalarin buyuk kisminda bedenen yada beyinen vardi . Sagolsun hocam .
23
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir