Medimagazin logo

Sağlıkta yeni döneme dikkat

<b>Sağlık güvencesi olanlar artık Bakanlık tesislerinin yanında Üniversite Hastaneleri'nden ve anlaşmalı tüm özel sağlık kuruluşlarından yararlanabilecek. Ancak buralara gidenler kurum tarafından ödenecek ücretin dışında ilave fatura ile karşılaşabilirler. <br /></b>
Sağlıkta yeni döneme dikkat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık güvencesi olanlar artık Bakanlık tesislerinin yanında Üniversite Hastaneleri'nden ve anlaşmalı tüm özel sağlık kuruluşlarından yararlanabilecek. Ancak buralara gidenler kurum tarafından ödenecek ücretin dışında ilave fatura ile karşılaşabilirler.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesince iptali ve bu sebeple de uygulamasının 1 Ocak 2008’e ertelenmesine rağmen, yasal düzenleme gerektirmeyen "genel sağlığa" ilişkin kimi hususlar yaşama geçirilmeye başlandı. 15 Haziran 2007 tarihinden geçerli olan idari düzenlemeler ile artık kamu sağlık güvencesine sahip olan herkes Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinden başka sözleşme imzalanmış tüm özel sağlık tesislerine ve üniversite hastanelerine de gidebilecekler. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarda SGK yönetiminin payının büyük olduğunu söyleyebiliriz.

İKİ TEBLİĞ YAYINLANDI

Yasal zorunluluktan ötürü memurlar ile yeşil kart sahiplerinin sağlık hizmeti almaları Maliye Bakanlığı'nca yayınlanan tebliğde, halen SSK ve Bağ-Kur aktif sigortalıları ile emekli ve hak sahipleri ve Emekli Sandığı emekli ve hak sahiplerine ilişkin düzenlemeler ise Sosyal Güvenlik Kurumu tebliğinde düzenlendi. Her iki tebliğ de 15 Haziran 2007 itibariyle yürürlüğe girdi.

SAĞLIK KURULUŞLARINA DOĞRUDAN BAŞVURULABİLECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sağlık hizmeti alacak olanlar Kurumla sözleşme yapmış olan tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına sevksiz başvurabilecek. Memurlarla ilgili olarak ise sevk uygulaması devam etmekle birlikte, aile hekimliği uygulamasının başlamadığı illerde onlar da doğrudan sağlık kurum ve kuruluşlarına gidebilecekler. İster ayaktan ister yatarak tedavide sözleşmeli sağlık kuruluşlarına doğrudan müracaat edilebilecek. Sözleşme yapılmış üniversite hastanelerine de aynı şekilde başvurulabilecek.

İLAVE ÜCRET ÖDENECEK Mİ?

Evvela şunu söyleyelim; artık sağlık kuruluşuna gidenler ilave ücret ödemesi ile karşılaşabilirler. Kurum tarafından ödenecek ücretin dışında sağlık kuruluşunca ilave ücret talep edilmesi halinde hasta yada yakınları bunu kabul etmezler ise sağlık kuruluşu müracaatı kabul etmeyebilir. Dahası, sağlık kuruluşu ilave ücreti kabul etmeyen hastanın müracaatını kabul etmez ise herhangi bir cezai şart ile de karşılaşmayacaktır.

Böylece, sağlık kuruluşu/kurumu muayene, tetkik, tedavi amacıyla yapılacak her işlem öncesinde hastanın yazılı onayını almak koşulu ile Kurum tarafından ödenecek ücretin dışında ilave ücret talep edebilecektir. Sadece kamu sağlık tesisleri ile vakıf üniversitesi sağlık kuruluşları hastalardan ek fiyat istemeyecek.

REÇETESİZ İLAÇ TEMİNİ

Konuyu daha önce de yazmıştık; yapılan kanuni düzenleme uygulamasını tebliğlerde de bulmuştur. Buna göre; tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol vb. gibi uzun süre ilaç kullanılmasını gerektiren hastalıklarda tek hekimle düzenlenecek rapor ve sadece bir kez düzenlenecek reçete yeterli olacak. Böylece hastalar iki yıl boyunca ilaçlarını her seferinde reçete yazdırmadan doğrudan eczaneye giderek üçer aylık miktarlarda alabilecekler.

YATAN HASTALARA İLAÇ VE MALZEME TEMİNİ YAPILACAK

Hastanelerde yatarak tedavilerde, ilaç ve malzemelerin büyük bir kısmının kamu hastanelerince temini zorunlu değildi, gerektiğinde yazılan reçeteler ile hasta yada yakınlarınca dışarıdan temin ediliyordu. Artık, 15 Haziran 2007’den itibaren 120 gün sonra, yatan hastalar için gereken ilaç ve malzemeler hastanelerce temin edilecek.

TETKİK VE TAHLİL İÇİN DIŞARI GÖNDERİLME OLMAYACAK

Daha önce hastalar hastanede tedavi görür iken çeşitli tahlil ve tetkikler için dışarıya gönderiliyorlardı. Artık bu amaçla hastalar dışarı gönderilmeyecek. 15 Haziran 2007’den itibaren 120 gün sonra, gerektiğinde tahlil ve tetkik hizmetleri tedavi görülen hastane tarafından dışarıdan temin edilecek.

DİŞ TEDAVİLERİNDE SEVK ALINABİLECEK

Geçmişte SSK kapsamındaki hastalar özel sağlık tesislerine gidemez iken, yeni dönemde Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları gibi, tüm diş tedavileri için devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinden sevk alarak özel muayenehanelere gidebileceklerdir. Özürlü kişiler ise sevk olmaksızın serbest diş hekimlerine doğrudan başvurabileceklerdir.

AMBULANS ÜCRETLERİ VE SÜNET PARASI ÖDENECEK Mİ?

Geçmişte sadece Emekli Sandığı ambulans ücretini ödemekte, Bağ-Kur hiç karşılamamakta, SSK da belediye sınırları dışında ambulans ile gönderilme durumunda ödeme yapıyordu. Artık bu uygulama kalkıyor; hem şehir içi hem de şehirler arası ambulans bedelleri ödenecektir. Sünnet parası geçmişte sadece hemofili hastalığı bulunanlara, o da sağlık kurulu raporunun bulunması halinde ödeniyordu. Yeni uygulamada ise sözleşmeli sağlık tesislerinde yapılan sünnet giderleri sağlık kurulu raporu aranmaksızın ödenecektir.

Özkan Bilgili / Hürriyet Ege

sağlıkta
yeni
döneme
dikkat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir