Medimagazin logo

'Hastaları AIDS değil ayrımcılık öldürüyor'

"HIV pozitifli insanları hastalık değil, ayrımcılık öldürüyor!" <br />Hastalara tıbbi, psikolojik, hukuki destek veren Pozitif Yaşam Derneği'nin kurucularından Prof. Dr. Deniz Gökengin, Türkiye'de AIDS konusunda en büyük sorunun ne olduğu sorusunu böyle yanıtlıyor
'Hastaları AIDS değil ayrımcılık öldürüyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL - "HIV pozitifli insanları hastalık değil, ayrımcılık öldürüyor!"
Hastalara tıbbi, psikolojik, hukuki destek veren Pozitif Yaşam Derneği'nin kurucularından Prof. Dr. Deniz Gökengin, Türkiye'de AIDS konusunda en büyük sorunun ne olduğu sorusunu böyle yanıtlıyor.

Bugün, 1 Aralık Dünya AIDS Günü. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'deki AIDS vakası sayısı 2 bin 71. Dünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamalarına göreyse, dünyada HIV/AIDS'li hasta sayısı 33.2 milyon, 2007'de konulan yeni tanı sayısı 2.5 milyon. 2007'de 2.1 milyon insan AIDS nedeniyle yaşamını yitirdi.

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan HIV'in (human immunodeficiency virus) neden olduğu hastalığın cinsel ilişki, anneden bebeğe doğumla ya da emzirme yoluyla ve kan alışverişiyle bulaştığı biliniyor. Prof. Dr. Gökengin Türkiye'de hastalığın en acı verici yönünün ayrımcılık olduğuna dikkat çekiyor. AIDS'liler sadece sosyal yaşamdan izole edilmiyor. İşten atılıyor, Gittikleri hastanede tedavi talepleri reddediliyor. Gökengin'e göre, sorunun çözümü AIDS konusunun tıbbi ve sosyal açıdan, tüm tıp öğrencilerinin eğitimine entegre edilmesinde.
Derneğin yönetim kurulu üyesi Arzu Kaykı, AIDS'lilere "Zaten fazla yaşamayacaksın, ne gerek var ameliyata" denildiğini belirterek "HIV pozitif olmanın ölmek anlamına gelmediğini anlatıyoruz" diyor.
Radikal

'hastaları
aids
değil
ayrımcılık
öldürüyor'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir