Medimagazin logo

Sağlık Müdürü Dokucu: Hekimler 'damgalama' yapıyor

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, kendisi dahil bir çok meslek arkadaşının ruh ve sinir hastığını damgaladığını söyledi. Ruh sağlığı alanı dışında çalışan sağlık çalışanların da bu hastaları dışladığını belirten Dokucu, “Kendi değer yargılarımıza göre ‘damgalanmasını’ düşündüğümüz hastaları işaretliyor ve onlara ona uygun olarak davranıyoruz.” dedi.
Sağlık Müdürü Dokucu: Hekimler 'damgalama' yapıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bakırköy Prof.Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin şizofreni hastalarına yönelik düzenlediği ‘Stigma ile Mücadele Proje Yarışması’nın ödül töreni gerçekleştirildi. The Marmara Otel’deki ödül törenine, Türkan Şoray İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ve çok sayıda hekim katıldı.


İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, ruh sağlığıyla ilgili toplumun temel kaygılarını ve duruşunu sağlık müdürü olduktan sonra fark ettiğini söyledi. Ruh sinir hastalıklarıyla alakalı bilgisinin tıp fakültesinden 20 yıl geçtikten sonra erozyona uğradığını dile getiren Dokucu, “Damgalama diye isimlendirilen tabloyu bizzat kendim de dahil değişik çalışma şartlarında meslek arkadaşlarımızla birlikte yaptığımızı acıyla fark ettim. Ruh sağlığı dışındaki sağlık çalışanların bunları dışladığını ‘kendimden hareketle’ fark ettim. Projeler içerisinde sağlık çalışanlarında bilincin artırılmasına yönelik çalışmalar da vardı. Acıyla fark ettim ki; sağlık çalışanları başta olmak üzere biz ruh ve sinir hastalıklarıyla ilgili hastalarımızı ayırt etmeye devam ediyoruz. Başta şizofreni olmak üzere bir kısım kendi değer yargılarımıza göre ‘damgalanmasını’ düşündüğümüz hastaları işaretliyor ve onlara ona uygun olarak davranıyoruz.” diye konuştu.


Sağlık çalışanları olarak da bunu yapma konusunda ısrar ettiklerini kaydeden Dokucu, bunun sadece sağlık çalışanlarının yapmış olduğu bir eylemle kalmadığını toplumun farklı bölgelerinde de değişik şekillerde görüldüğünü belirtti. Başta sağlık çalışanları olmak üzere toplumun tüm katmanlarında bu hassasiyete dikkat çekmek gerektiğinin altını çizen Dokucu, “Bu işin belirli bir bilinçle tedavi edilebilir yanlarının olduğunu, toplumun diğer katmanlarının içerisinde karışıp iş, eğitim, sosyal hayatta görevler alabileceklerini ifade etmemiz gerekiyor. Sağlık çalışanları olmak üzere damgalanmanın dışlandığı, azaldığı, hastalarımızın toplumun başka hastaları gibi tedavi edilebilir bir hastalık sınıfına sokulup algılandığı bir noktaya getirilmesi konusunda bu projedeki inisiyatifi önemsiyorum.” ifadesini kullandı.


Sanatçı Türkan Şoray ise, Bakırköy Prof.Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin yıllarca toplum sağlığına hizmet ettiğine değindi. Toplumun sağlığı ile ilgili yeni bir proje daha başlattığını ifade eden Şoray, bu projenin kendisi için anlamının büyük olduğunu dile getirdi. Sevgi ile çözülemeyecek hiçbir şeyin olmadığını aktaran Şoray sözlerini şöyle tamamladı: “Sevgi dolu ortamlarda insanlar mutlu olur. Sevgi gören insan daha az hastalanır, sevgi gören hasta çok daha çabuk iyileştir. Mutlu, sağlıklı, huzurlu bir toplumda yaşamak istiyorsak birbirimizi sevmeli, sevgi ortamlarında yaşamalıyız. Herkese kalbimizin kapıları sonuna kadar açık olmalı.”


Konuşmaların ardından ‘Ruh Sağlığı Film Festivali’ konulu proje birinciliğe layık görüldü. Uz. Dr. Şahap Erkoç ve ekip arkadaşları 3 bin TL’lik çeki, Türkan Şoray ve Ali İhsan Dokucu’dan aldı.

DAMGALAMA (STİGMA) NEDİR?
Damgalama (stigma), kişinin içinde yaşadığı toplumun "normal" saydığı ölçülerin dışında sayılması nedeniyle, toplumu oluşturan diğer bireyler tarafından, kişiye saygınlığını azaltıcı bir atıfta bulunulmasıdır. Bu konudaki ilk araştırmacılardan Erving Goffman, stigmayı daha az değer verme davranışı, bu etiketi taşıyan insanların daha az istenebilir ve neredeyse insan gibi idrak edilmemesi olarak tarif etmiştir.

ali i̇hsan dokucu
türkan şoray
ruh sağlığı
mazhar osman ruh sağlığı ve sinir hastalıkları hastanesi
ruh sağlığı film festivali
Yorum (1)
Adnan Öbek
Psikolojik rahatsızlığı ne olursa olsun, bunlara değer verir tarzda davranmak şart. Onlar hassas ve ezilmiş insanlar.Toplum onlara farklı davranarak daha da kötüleşmesine sebep oluyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir