Medimagazin logo

Doktorsuz ambulans tartışması

Sağlık Bakanlığı, ambulanslarda doktorların yerini zamanla acil tıp teknisyeninin alacağını açıklaması tartışma yarattı...
Kaynak: HÜRRİYET
Doktorsuz ambulans tartışması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uygulamaya sendikadan itiraz var: “Türkiye’de ambulansta kalma süresi uzun, ilk müdahale için doktorlara ihtiyaç var.” Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, ambulanslarda doktor bulundurma uygulamasından yavaş yavaş paramedik (hastanın hastaneye naklinde acil yardımdan sorumlu kişi) ve acil tıp teknisyeni (ATT) bulundurma uygulamasına geçtiklerini açıkladı. “3 bin ambulansımız var. Doktor sayımız ise az” diyen Coşkun, bakanlık olarak paramedik ve ATT’lere ciddi eğitim verdiklerini belirtti. Hürriyet'in haberine göre: Coşkun özetle şunları söyledi:

Daha etkin kullanılmalı
“Avrupa ve gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’de ciddi bir doktor eksiği var. Avrupa, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde acil sağlık hizmetleri, ambulans hizmetleri paramedikler ve ATT’ler tarafından yürütülüyor. 2009 itibariyle biz de bu uygulamaya geçmeye başladık.”

Doktorlusu da var
Ambulansların beklediği 1713 istasyonumuzda (hastaneler hariç) birden fazla ambulansımız bulunuyor. Bu ambulanslarda 2 bin 571 paramedik, 10 bin 596 teknisyen çalışıyor. Bu istasyonların 422 tanesi doktorlu. Herhangi bir yetki aşımı durumunda paramedikler ya da ATT’ler İstanbul’da 2, diğer illerde 1 tane olan komuta kontrol merkezlerindeki (112) doktorlarımızı arayarak bilgi alışverişi yapabiliyorlar.

Bakanlık olarak paramedik ve ATT’lere ciddi eğitimler veriyoruz. Hatta paramedikler ambulans sürüş eğitimi bile alıyorlar. Paramedikler hastaneye ulaşıncaya kadar hastaya acil ilaçları ve serumları veriyor, kalp, akciğer canlandırması yapabiliyor. Doğum eylemine müdahale edebiliyorlar. ATT’ler ise damar yolu açma, solunum yolu açma, hastayı taşıma teknikleri, kırık çıkıkları tespit etme, kanama kontrolleri, temel yaşam desteği gibi eğitimler alıyorlar.”

Sendika: Doktor şart
SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise uygulamayı eleştirerek şöyle dedi: “SES olarak biz 112’lerde doktor bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. Sonuçta ilk müdahale paramediklerle yapılamaz. Ayrıca gelişmiş ülkelerde hastanın ambulansta kaldığı süre çok kısa. Bu süre Türkiye’de çok uzuyor. Bazen hastaneler hasta kabul etmiyor. O nedenle ambulanslarda mutlaka doktor bulundurulması gerekiyor.”

doktorsuz
ambulans
tartışması
Yorum (27)
gölgelice
ABD de 300 kişiye bir dr düşüyor, ambulansta dr yok; Türkiyede 700 kişye 1 dr düşüyor her ambulansta en az 1 dr var. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
0
Cevapla
cerrah
Doktor şart, çünkü ATTler ileusu gaz sancısı deyip hastaneye getirmiyorlar, diğer branşlard ada benzer şekilde 100 lerce örnek mevcut. Peki hastadaki gecikmenin bedelini kim ödeyecek ATTmi Sağlık Bakanlığı mı? SB ödeyecek ise o zaman hasta dava açınca niçin hekime ödettiriliyor?
0
Cevapla
CANER
Yıllarca 112 de görev aldım.Gelinen nokta şu ki,doktorlu ambulanslarda bile malzeme ve eleman yetersizliği var.Doktorlu çıktığınız vakalarda bile doktor ne yapacağını bilmiyor,ATT ve Paramedikleri siz düşünün.Hastanın yaşayacak ömrü kalmışsa yaşıyor yoksa göstermelik ambulans ve ekip hepsi hava civa.Önerim şu:Bakanlık Tüm hastane acil servisleri ve 112 lerde görev yapan personeli yılda en az bir kere uygulamalı sınava tabii tutsun ve geçemeyenleri bu kadar önemli birimlerde çalıştırmasınlar.
0
Cevapla
dr.zihni bey
ATT ler de iyi bir eğitim alıyorlar ise ilk müdahaleyi yapabilirler.Ambulansta ameliyat mı yapacaklar?ABD de paramedikler bu görevi yapınca oluyor da ,Türkiyada neye olmaz mış.Bak şu sendikaya bak!!!!.Evlere şenlik ,eski kaayla bu işler olmaz.
0
Cevapla
KPRENSİ
Dr Zihni Beyin dediği gibi,ülkemizde de olur neden olmasın?Artık 30 sene önceki zihniyetle hizmet yürütülemez!Bilmeyenler için;Paramediklerin yetkileri açıkça tanımlanmış tereddütü olanlar iyice bir baksınlar..ÖNEMLİ:paramediklerin DİALİZ MERKEZLERİNDE çalışma zamanları gelmiştir.KPENSİ
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir