Medimagazin logo

Sigortalıya sevk kalktı 40 YTL'lik hizmet tartışması başladı

Sağlıkta dün itibariyle yeni döneme geçildi ancak 40 YTL'lik devlet katkısı tartışma yarattı. Meslek örgütleri sigortalının alacağı 40 YTL'lik hizmetin vatandaşlara değil özel hastanelere yarayacağını düşünüyor..
Sigortalıya sevk kalktı 40 YTL'lik hizmet tartışması başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlıkta dün itibariyle yeni döneme geçildi ancak 40 YTL'lik devlet katkısı tartışma yarattı. Meslek örgütleri sigortalının alacağı 40 YTL'lik hizmetin vatandaşlara değil özel hastanelere yarayacağını düşünüyor..


Sağlık sisteminde sevk dönemini kaldıran ve anlaşmalı özel ve üniversite hastanelerinden hizmet alınmasını sağlayan tebliğ tartışmaları da beraberinde getirdi. Hizmetin, bir kolaylık sağlayacağına ancak hizmetler için devlet katkısının çok düşük kalacağına dikkat çeken meslek kuruluşları, tebliğin hastayla doktorları karşı karşıya getireceğini savundu. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) devreye girmesinin ardından dün itibariyle yürürlüğe giren tebliğle sevk sistemi kaldırıldı. Uygulamaya göre, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı hastalar, üniversite ve özel hastanelere sevksiz başvurabilecek. Sağlık meslek örgütleri, paket fiyat uygulamasının tekrar yürürlüğe girmesinin vatandaşı mağdur edeceğini savundu. En önemli tartışma devlet katkısının 40 YTL ile sınırlı kalacak olması nedeniyle hastaların cebinden yüklü para ödeyecek olmasıyla ilgili. Cebinden harcama yapmak istemeyenlere hastanelerin 'tedavi etmiyoruz' diyebilmesine imkan sağlayan tebliğin, mevcut uygulamada yer alan cezai şartın da kaldırılması nedeniyle hastaların mağdur olacağı savunuluyor.

PAKET PARA İLİŞKİSİ
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan 40 YTL'lik hizmetin, muayene, laboratuvar hizmeti ve radyolojik tetkikleri kapsadığını belirterek "Hastalar 40 YTL'ye nasıl hizmet alınacaksa o kadar alacaklar" değerlendirmesinde bulundu. NTV'ye konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Özgür Kasapçopur da paket program içinde doktorun hastasını araştırırken hasta ile hekim arasına paket ve para ilişkisi ortaya çıkacağını kaydederek, "Hekim 'tetkiki istersem paketi aşar mıyım' diye bir kaygılanma yaşayacak" dedi. Aktan, en büyük zararı eğitim hastanelerinin göreceğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Kamu hastaneleri, özel hastaneler gibi fark alamıyor. Hizmetin çok kötü hale gelmesine neden oluyor." Sağlık meslek örgütleri vatandaşı, doktoru ve eğitim hastanelerini mağdur edecek sistemin yalnızca ilaç firmalarıyla özel hastanelere yarayacağını savundu.


Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Ayşe Dursun, yatarak tedavi gören hastalara sağlanacak ilaç alımı için tanınan 120 günlük geçiş süresinin yetersiz olduğunu bildirdi. Dursun, "Ödemeler düzensiz olunca ilaç aldığımız firmalara borç ödeyemiyoruz. Onlar da bize malzeme satmak istemiyor. Bu nedenle SGK geri ödemeleri aksatmamalı. Aksi halde hizmette aksamalar meydana gelebilir" dedi.

sabah

sigortalıya
sevk
kalktı
40
ytl'lik
hizmet
tartışması
başladı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir