Medimagazin logo

Dişleriniz kalbiniz kadar hassas mı!

Diş sızlaması çok sık görülen bir şikayet. Dişleri sızlayan pek çok kişi yaz aylarında bile soğuk su içemiyor. Ekşi ya da tatlı yiyecekleri yemekte de zorluk çekiyor
Dişleriniz kalbiniz kadar hassas mı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Diş sızlaması çok sık görülen bir şikayet. Dişleri sızlayan pek çok kişi yaz aylarında bile soğuk su içemiyor. Ekşi ya da tatlı yiyecekleri yemekte de zorluk çekiyor.

Sızlama sorunu "diş hassasiyeti" denilen bir rahatsızlığın belirtisi. Türk Periodontoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Korkud Demirel, "Problemin çözümü ise basit. Diş hekiminiz sorunun çürükten kaynaklanmadığını belirtiyorsa diş hassasiyeti için özel üretilmiş diş macunu yumuşak uçlu fırça kullanmak yeterli" diyor. Çok soğuk ya da çok sıcak içeceklerle, asitli ya da aşırı tatlı yiyecekler kanaldan geçerek sinirleri uyarıyor. Bu durum halk arasında diş sızlaması adı verilen ani ağrı şikayetine yol açıyor.
Diş hassasiyetinin sebeplerini nedenlere bağlayan Prof. Demirel, şu uyarılarda da bulunuyor: "Öncelikle duyarlılığın çürükten kaynaklanmadığı belirlenmelidir. Çeşitli nedenlerle diş eti çekilmesi, diş iltihabı ve plakları, diş beyazlatma ürünleri, asitli yiyecekler, yanlış diş fırçalama alışkanlıkları, dişin çok sert fırça ve hareketlerle fırçalanması, stres nedeniyle dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması ile ağız hijyenine önem verilmemesi. Öte yandan hamilelik döneminde ya da mide rahatsızlıkları sonucu sık sık kusanlarda da diş hassasiyeti oluşabiliyor. Kusma sonucu ağza gelen mide asidi dişin mine tabakasını aşındırıyor."

NASIL ÖNLEYECEĞİZ?

Piyasada "sensitive" olarak adlandırılan diş macunları, gargaralar ve fırçalar kullanılabilir. Bunların içinde bulunan maddeler dentin kanallarını tıkayarak yiyecek ve içeceklerin sinirlere ulaşmasını hassasiyetin oluşmasını engelliyor. Eğer ağızda bir çürük sorunu yoksa belli bir süre düzenli diş macunu, yumuşak diş fırçası ve diş ipi kullanımıyla sızlama sorununun ortadan kaldırabilir. Eğer diş minesindeki tahribat büyük boyutlardaysa dolgu, flor, kaplama ve kanal tedavisi gibi yöntemlere başvuruluyor.


PEKİ NE YAPACAĞIZ ?


Öncelikle dişlerin nasıl fırçalanması gerektiğini diş hekiminizden öğreniniz.

Ağız hijyenine dikkat edin.

Yumuşak diş fırçası kullanın.

Hassas dişlere uygun diş macunu kullanın.

Ağzınızı floridli gargaralarla çalkalayın.

Diş gıcırdatmanız varsa tedavi ettirin.

Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
Yenişafak
dişleriniz
kalbiniz
kadar
hassas
mı!
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir