Medimagazin logo

Parası çok olan doktoru dövüyor

Her 4 doktordan 3'ü meslek yaşamı boyunca en az bir kere şiddete uğruyor.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - Lütfi ERDOĞAN
Parası çok olan doktoru dövüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

En fazla kadın doktorlar şiddete maruz kalırken, acil birimler en sabıkalı yerler. Sanıldığının aksine doktorlara en fazla şiddeti gelir seviyesi yüksek hasta veya yakınları uyguluyor

Acil servisler doktorların kabusu oldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) "Hekime Yönelik Şiddet" konulu araştırma yaptı. Araştırmaya göre doktorlar ''küfür, hakaret'' gibi sözel şiddete, ''aşağılayıcı davranışta bulunma'' gibi davranışsal şiddete, ''darp, yaralama ve ölüm'' gibi fiziksel şiddete maruz kalıyor. Şiddet olaylarının yüzde 62'si acil birimlerde ortaya çıkıyor. Şiddet uygulayanların yüzde 92'si erkeklerden oluşurken, şiddet en fazla kadın doktorlara uygulanıyor.

ÇALIŞMAKTAN KORKUYORLAR

Meslek yaşantısında sağlık çalışanlarının yüzde 64'ü en az bir defa şiddete maruz kaldığını belirtirken yüzde 96'sı sağlık ortamında şiddete tanık olduğunu söyledi. Doktorların yüzde 60'ı hem fiziksel hem de sözel/psikolojik şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Şiddete bağlı olarak doktorlar hasta ya da hasta yakını tarafından şiddete uğrayacağını düşünüp mesleğini gereği gibi yapamaz duruma geldiğini ifade etti. Doktorlar yaşadıkları şiddet olayları karşısında kurumlarının duyarsız kalmaları nedeniyle kurumlarına güvenmediğini bildirdi. Sağlık çalışanlarının yüzde 90'ı işyerinde çalışmaktan korkuyor.

ŞİDDET OLAYLARI ARTTI

Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının yüzde 72'si şiddet olaylarının arttığını söyledi. Çalışanların yüzde 78'i şiddet olaylarının artmasındaki sebepler olarak ekonomik sıkıntılar, sosyo-kültürel problemler ve eğitim problemlerini gösterdi.

Gelir seviyesi yüksek olan şiddete meyilli

Araştırmada şiddet uygulayanların yüzde 86'sının hasta ve hasta yakını olduğu ortaya çıktı. Hasta ve hasta yakınlarının şiddete başvurmasının nedenleri arasında tedaviden memnuniyetsizlik, muayene sırasında fazla bekleme, kötü haber alma geliyor. Şiddet uygulayanların yüzde 53'ünün gelir seviyesi yüksek hasta ve hasta yakınları olduğu belirtildi.

Güvenlik önlemleri artırılsın

Sağlık çalışanlarına şiddeti engellemek için önerileri soruldu. Önlemler şu şekilde sıralandı:
* Sağlık politikası değiştirilmeli.
* İş yerlerindeki güvenlik önlemleri artırılmalı. Acil birimlerin kapısına dedektörler konulmalı.
* Medya aracılığı ile doktorların çalışma şartları anlatılmalı.
* Bürokratik işlemler hasta yakınıyla yüz yüze gelmeden sanal ortamda yapılmalı.
* Yaşanan yoğun hasta yükü ve uzun çalışma saatleri azaltılmalı.

parası
çok
olan
doktoru
dövüyor
Yorum (11)
ismail taşkın
Eskiden hastanelerimizde iri kıyım 2 tane hastabakıcımız olurdu.Yaramazlık yapmaya yeltenen olduğunda hemen koluna girip bodrum katına çekerlerdi.Bir daha da o kişiyi doktor karşısında görmezdi.Burası Türkiye denilerek ,hayatın şartlarına göre hareket edilirdi, sorun da olmazdı.Zannedersem bu usul bozuldu,artık işi halleden elemanlar artık yoklar.Polis de malum iş bittikten sonra gelir.E o zaman da vur doktora !.
0
Cevapla
remzi doğru
dinleyen kim, bütün olumsuzluklar yetkililerin malum'u...ne vatandaşa, ne kurumlara güveniyorum, bundan sonra kimse de umrumda değil, yanımda biri yere düşse kaldırmayı bırak, dönüp bakarsam adam değilim...
0
Cevapla
ct
Sırtlanlar da ancak kalabalık olduğu zaman veya gözüne kestirdiğine saldırır. Tek başına ise veya hasmı iri ise kuyruğunu kaba etlerine sıkıştırıp kaçar. Not= Sırtlanlarla halkımız arasında benzerlik kastedilmiş olmayıp, tamamen hayal mahsuludur
1
Cevapla
doktor
Sebep şuymuş buymuş bilmem. Benim bildiğim bir sebep var o da ; Bildiğimiz bir kişi adeta hasta yakınlarını kışkırtıyor. Adeta hasta yakınlarını bizi dövmeleri için üstümüze salıyor. Sonra da çıkıp üzülmüş gibi yapıp kamera sayısı artırdık gibi mucizevi çözümler anlatıyor.Bilin bakalım bu kişi kim?
1
Cevapla
uz dr hy
bizi bu hale getiren yine biziz mesleki saygınlığımızı yitirdik seviyemizi kaybettik. yönetici üst tabakadan işverenin altında çalışan işçiler pozisyonuna düştük. nekadar çok çalıştırılırsak okadar çok para ile satın alındık..nekadar sesimiz cıkmadıysa okadar tepemize çikıldı. hastaneye gelen birinin doktor tanıdığı olması işa yaramıyor artık veri elemanın tanımak çok daha iyi.. yani hastanede herkes işini yürütür hale geldi. bir tek kaprisli doktor kaldı işini savsaklayan..ikisaatte iki hasta bakamayan doktor dayağı haketmiştir bu nedenle performans sistemi geldi hepimize.. dayak yemiyelim diye..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir