Medimagazin logo

112'yi kimler aramıyor ki!

KONYA(CİHAN)- Türkiye'de 112 Acil Yardım telefonlarının büyük bir çoğunluğu lüzumsuz yere işgal ediliyor. Konya'da ise günlük 12 bin ihbar telefonunun yüzde 95'i asılsız çıkıyor. Yetkililer, balkondan köpeğini düşürenin de evinde beslediği maymunu elektrik çarpanın da kendilerini aradığını belirtiyor.
112'yi kimler aramıyor ki!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

112 Komuta Kontrol Merkezi çalışanları her gün binlerce telefona cevap vererek yaşanan acil olaylara ambulansları yönlendirmeye çalışıyor. Ancak, acil servis telefonları eşiyle kavga eden, canı sıkılan, beslediği hayvanı hastalananların ve sarhoşların gereksiz aramalarıyla boğuşuyor. Saniyelerin bile hayati önem taşıdığı vakalar için çalışan sağlık görevlileri asılsız ihbarlar nedeniyle büyük zorluklar yaşadıklarını belirtiyor.

Konya İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr.Osman Ulusal, asılsız telefonlar nedeniyle gerçek hastaların hayatını kaybedeceğini söyledi. Vatandaşlardan gerekmedikçe 112'yi aramadıklarını ifade eden Başhekim Ulusal, "112 çalışanları olarak zor ve riskli bir görev ifa ediyoruz. Çünkü insanların hayatları söz konusu. Saniyelerin bile önemi var. Bazen kendi hayatımızı hiçe sayarak olayların ortasında oluyoruz. Hasta ve hasta yakınlarının en acı anlarına şahitlik ediyoruz. Ancak bizi en çok zorlayan asılsız telefonlar. Günlük 10 -12 bin telefon alıyoruz. Bunların yüzde 95'i asılsız çıkıyor." dedi.

ASILSIZ TELEFON AÇANLARA YASAL İŞLEM

112'yi gereksiz yere meşgul edenler hakkında yasal işlem yapıldığını ifade eden Dr. Osman Ulusal, "Zamana karşı yarışan çalışanlarımızı asılsız telefonlarla meşgul edenler hakkında savcılığa suç duyurusunu yapıyoruz. Bugüne kadar birçok kişi hakkında yasal işlem yapıldı. İnsanlarımız unutmasınlar, gereksiz yere meşgul edilen bu numaralar bir gün kendi yakınlarına da lazım olabilir." uyarısında bulundu.

112 ÇALIŞANLARINA ÖFKE KONTROLÜ VE KRİZ YÖNETİMİ KURSU

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan çalışanların öfke kontrolü ve kriz yönetme becerileri seminerinin ilki Konya'da başladı. Bakanlık, Türkiye genelindeki 112 çalışanı eğiticilere Ankara'da Devlet Tiyatrosu sanatçısı Çetin Azer Aras tarafından 20 günlük güven veren ses tonuna sahip olma, öfkeyi kontrol etme dersi aldırdı. Eğiticiler görev yaptıkları illerde diğer çalışanlara aldıkları eğitimleri aktarıyor. Türkiye genelinde ilk eğitim Konya'da başladı. İl genelinde 300 kişilik 112 ekibi kişilik tipleri, iletişim kurma, ses ve nefes kontrolü, güven veren ses, öfke kontrolü, kriz yönetebilme gibi konularda 3 gün sürecek bir eğitime alındı. Eğitimin ilk gününde yaşadıkları komik olayları da anlatan eğitmenler 112 çalışanlarını gülümsetti.

Eğitmen Ferya Kuzu, görev yaptığı sırada gecenin bir yarısı kendisine gelen ilginç telefon ihbarını kursiyerlerle paylaştı. Ferya Kuzu, şöyle konuştu: "Gece saat 03.00 sıralarında feryat figan içerisinde bir bayan aradı. Kardeşinin düştüğünü ve ölmek üzere olduğunu söyledi. Ses tonundan nefes nefese kaldığı ve fenalık geçirdiği anlaşılıyordu. Bazen telefonu annesi alıp, 'Evladım ölüyor, ambulans gönderin' diye çığlıkla yardım istiyordu. Ambulans yönlendirdik. 15 dakika sonra ambulansta görevli doktor beni tekrar aradı, 'Ben doktorum veterinerlik eğitim almadım. Beni gönderdiğiniz bir hasta değil balkondan düşen köpekmiş." dedi. Neye uğradığımı şaşırdım. Daha sonra kulak muayenesine gitmek zorunda kaldım."

Nuray Korkmaz ise evinde beslediği maymunu elektrik çarpan bir kişinin yardım istediğini, ancak ekibin olay yerine gittiğinde çarpılanın maymun değil, arayan kadının kocasının olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.
 

112'yi
kimler
aramıyor
ki!
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir