Medimagazin logo

Eczanelerin reklam yapması etik mi?

Sabah Gazetesinin Etik köşesinden...
Kaynak: SABAH
Eczanelerin reklam yapması etik mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Eczanelerin ilaç reklamı yapması yasak. Zaten fiyatlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendiği için her eczane aynı fiyata satar. İtriyat ürünlerinde ise eczaneden eczaneye fiyat farkı oluşabilir. Bu durumda eczanelerin, ucuza sattığı ıtriyat ürünün fiyatını eczanenin görünen bir yerine yazması etik mi? (İsimsiz *)


İlaç reklamları serbest kalsa benim maaşıma da zam gelirdi. O nedenle bu yazıyı yazmam aslında hiç etik değil. Kim kendi cebini ilgilendiren bir konuda tarafsız yorum yapabilir ki? Falan bankasına bankasına danışmanlık yapan ekonomi yazarı Filan Bey'in tarafsız ekonomi yorumu yapabileceğine inanıyor musunuz? Ben inanmıyorum, siz de inanmayın.

İlaç, çok büyük paraların döndüğü bir sektör. İlaç devleri, "En Büyük 500 Sanayii Şirketi" listesinde meşrubatçılarla, beyaz eşyacılarla yarışıyor. Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de ilaç reklamları serbest olsa, bir gecede medyanın en büyük reklamverenlerden biri haline geliverirler. Medyada herkes daha fazla kazanmaya başlar.

Ama ilaç reklamları yine de etiğe aykırı. Her şeyden önce 15-20 saniyelik televizyon reklamında ilaçların yan etkilerini anlatmak mümkün değil..

Ayrıca ilaç, zevk değil sağlık meselesi. Elma almasak da olur ama çoğu zaman ilaç almasak olmaz. O nedenle pahalısı yerine ucuzunu almakta veya en azından ucuzunun da bulunduğunu bilmekte halkın büyük çıkarı var.. Oysa reklamlar başladığında büyük olasılıkla, pahalı, "marka" ilaçların reklamı yapılacak. Halk, üç beş liralık ilaçlardan haberdar olamayacak..

Çok dolandırdım sözü, özür dilerim. Aslında sorunuzun yanıtı o kadar kısa ki. İlaçtan değil ıtriyattan bahsediyorsunuz değil mi? Parfümün yan etkisi var mı? Aile bütçesine olan yan etkisini saymazsak, benim bildiğim kadarıyla yok. Öyleyse ıtriyat reklamında etiğe aykırı bir yan da yok.

Ama ilaç reklamında var. İkincisini yazmam için ilkinden de söz etmem gerekti, bağışlayın..

eczanelerin
reklam
yapması
etik
mi?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir