Medimagazin logo

Beyin ölümüne 4 yerine 2 hekim karar verecek

TBMM'de kabul edilen "torba yasaya" göre, daha önce 4 hekim tarafından yapılan beyin ölümü tespitine, 2 hekim kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliğiyle karar verecek.
Beyin ölümüne 4 yerine 2 hekim karar verecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TBMM'de önceki gün kabul edilen torba yasa, organ bağışında yeni düzenlemeler içeriyor.

Düzenlemeyle organ ve doku alınması, taşınması, saklanması, aşılanması, nakli ve yurt dışından temin edilmesi Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş gerekli uzman personel ve donanıma sahip kurumlarca gerçekleştirilecek.

Yeni düzenlemeye göre, beyin ölümü tespiti de 4 yerine 2 uzman hekim tarafından yapılacak.

Daha önce nöroloji, nöroşirurji, kardiyoloji ve anesteziyoloji uzmanlarının yer aldığı komisyon yerine tıbbi ölümün gerçekleştiğine, biri nörolog veya nöroşirürjiden, biri de anesteziyoloji ve reanimasyon veya yoğun bakım uzmanından oluşan iki hekim tarafından kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliğiyle karar verilecek.

Önceki düzenlemede vefat edenlerin kornealarının aile izni olmadan alınabilmesi için gerekli olan "aksine beyan" tanımına, torba yasayla açıklık getirildi.

"İspat" hükmü eklenen yeni düzenlemeye göre, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular, aksine bir vasiyet ibraz edilmediği takdirde alınabilecek.

Kişinin sağlığında "kornealarım alınmasın" dediği ibraz edilirse bu dokular alınamayacak.

beyin
ölümüne
4
yerine
2
hekim
karar
verecek
Yorum (13)
Frankie Bellevan
kornea nakli bekleyenler için son derece güzel bir karar ve haber. yakın gelecekte diğer organ nakilleri için de benzer karar alınarak uygulanmasını umuyorum. katkısı olan herkese teşekkürler. aklın yolu her zaman bir. hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunları da bu şekilde samimiyetle alınacak güzel ve radikal kararlarla ancak çözümlenebilir. sonuçta herkes mutlu olur. huzurla görevini ve işini yapar. bu güzel insanlara halkımızın,hepimizin,en sevdiklerimizin ihtiyacı var. bu ülkede zeki ve akıllı insanları küstürmeyelim. hızla gelişen dünyada onlara daha fazla ihtiyaç duyulacak. gelecek her yönüyle daha zor olacak. onlara daha fazla sahip çıkalım. umutsuzluğun,mutsuzluğun,yokluk,yoksulluk ve yoksunluğun karanlığına onları itmeyelim. onların enerjilerini,emeklerini yoketmeyelim,sömürmeyelim. ülke olarak hepimiz kaybederiz. hepimiz hep beraber kazanalım.
0
Cevapla
Ayşe ün
Daha önce organ nakli geçirmiş bir hekim olarak bu işlerde çok çok geride vede sınıfta kaldığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Ben Allah'ın sevgili bir kulu olarak son anlarda yurt dışında nakil geçirip sıhhatine kavuşan bir hekimim .Ancak Türkiye hala daha yerinde sayıp canlıdan nakillerle işi devam ettirebilmekte.Oysa çok çok iyi nakil cerrahları vede hastaneler imiz var.Neden yoğun bakımlardan yeterli organ çıkaramıyoruz.bence öncelikle bütün hekimlerin bu konuda ciddi eğitimlerden geçmeleri gerekiyor.Toplumdada yalan yanlış haberlerin çıkmasını önlememiz lazım . Zannediliyorki ölmeden organlarını aldılar vs vs . Unutmayalım herkesin bir gün organ nakline ihtiyacı olabilir.Dr Ayşe ün
0
Cevapla
Doktor Baaddin
Bazıları bana kızacak ama ben organlarımın alınmasını kesinlikle istemezdim.Örneğin alkolik siroz hastası bir kişi karaciğer nakli olduğunda dindar bir insanın karaciğeriyle tekrar aynı şeyi yaparsa ne olacak?(Formaliteleri geçiniz ben böyle bir şeyi gördüm)
0
Cevapla
Dr kardiyo
Eğer dindar bir insanın karaciğeri alkolik bir insana nakledilirse bu adamın işleyeceği tüm günahlar organı veren dindar insana yazılacaktır.Yok eğer adam tövbe edip çok sevap işlerse o zman sevabı 2 ile çarpılıp 3 ile çarpılıp ikiye pay edilecektir. şaka şaka :)) Bu zihniyet yarın öbür gün ben alkolik bir insanı tedavi etmem, sonra günahı kime yazılıra kadar gidebilecek hekimlik etiğine uymayan ucube bir zihniyettir.
0
Cevapla
Doktor Baaddin
Kardiyo,ben senin espri anlayışına acayip hasta oldum.Senin gibi dünyaya materyalist bir gözle bakanlar açısından sorun yok.Ancak ben dindar bir insanım.Ve din alimlerinin bu soruya bir cevap bulmasını istiyorum.Alkolik S,zina ile bulaşmış bir HCV-HIV hastası,ben öldükten sonra benim organlarımla aynı şeyi yaparsa bunun sorumluluğu kime aittir?Yapmayacağına garanti veriyorlarsa no problem.Ama kim böyle bir garanti verebilir?İnsanın amel defteri öldükten sonra eğer geride bırakacağı hayırlı bir evlat,faydalı bir eser olursa kapanmaz.Aynı şekilde günahlara vesile olacak bir iş yaparsa o günaha ortak olunur mu?Olunmazsa Diyanet işleri başkanı çıkıp böyle bir fetva versin bağışlarım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir