Medimagazin logo

Diş hekimliğinde uzmanlık

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Diş hekimliğinde uzmanlık
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Diş hekimliğinde AB ülkelerinde olduğu gibi 2 dalda uzmanlık olmalıydı. Bunlarda ortodonti ve cerrahi, zira diş hekimleri bu 2 dalda tedavi yapmada yetersiz kalıyorlar.

 

Diğer bütün dallarda diş hekimleri , doktora vermiş öğrencilerle aynı tedavileri yapabilmektedirler. Doktora,fakültelerde doçent ve profesör olmadan önceki bir aşamadır.Her fakültede de vardır. Tıp fakültelerinde de doktora proğramları vardır. Uzmanlık eğitimi ise farklıdır. Mühendislik,hukuk gibi fakültelerde de doktora bir akademik kariyerken,diş hekimliğinde bunu farklı düşünüp uzmanlık gibi düşünülmesi son derece yanlıştır.Diş hekimi ne yapacaktır,uzman diş hekimi ne yapacaktır.Diş hekimi oklüzal dolgu, Tedavi uzmanı MOD dolgu mu yapacaktır? Hangi birimiz bu dişteki çürüğü teşhis edemiyorum ,bir oral diagnoz uzmanı görsün diyoruz.

 

Başta dediğim gibi 2 dal dışında uzmanlık olmamalıydı. Diğer dallarda ise diğer fakültelerdeki doktora yapmış kişiler gibi sadece Dr ünvanı almalıydı.Diğer fakültelerdeki Dr ünvanındakilerinin kamuda özlük hakkı neyse onlardan farklı olmamalıdır.

 

Dt.Pınar

diş
hekimliğinde
uzmanlık
Yorum (45)
abdullah özer
dolgu ya başladığımızda dişhekimi çürüğü temizlemek zorunda ...eğer çürük derinleşmişse ve diş siniri etkilenmişse kanal tedavisi ne kararverilir. tüm dişhekimleri bu işlemi yapacak şekilde eğitim almıştır ve bu işlemi rutin yapabilecek bilgi ve pratiğe sahiptir.şimdi kanal tedavisi uzmanına mı bunu havale edeceğiz.....
0
Cevapla
özgür er
Herkes bir tutturmuş AB'nde şöyle, AB'nde böyle. AB'nde nasıl? Günümüzde diş hekimliğinde öne çıkan ülkeler, ABD, İngiltere, Japonya, Brezilya, Çin. Bir bakın bakalım oralarda nasıl? "Çürük teşhisi için oral diagnozcuya mı göndereceğiz?" gibi sığ bir yaklaşım olabilir mi? Günümüzde dijital panoromikler, dental tomografiler dünyada hızla yayılırken oral diagnozu çürük teşhisçisi gibi görmek nasıl bir düşünce tarzıdır? Ayrıca oral diagnoz diye bir uzmanlık dalı dahi yok, öğrenmeniz için yazıyorum: "Ağız, diş, çene radyolojisi uzmanlık dalı". 30 sene önce MR mı vardı? Tomografi mi vardı? O zamanlar radyologlar için "akciğer grafisi çeker başka bir iş yapmaz uzmanlığa gerek var mı" diye düşünenler günümüzde radyolojinin geldiği noktayı görmüyor mu? Bilimin ve gelişmenin önünde durulmaz. Sadece diş değil artık her alanda uzmanlık eğitimi isteniyor. Arkadaş tıptan örnek vermiş doktora var diye, doktora hangi bölümlerde var siz hiç göz doktorası yapan tıp mezunu biliyor musunuz? Tıp biliminde klinik dallarda doktora var mı? Anatomi, patoloji, histoloji gibi dallarda doktora ve uzmanlık eğitimi beraber yürütülen yerler olabilir. Ama tıp fakültesi mezunlarının tercihleri hep uzmanlıktan yana olmuştur. Vicdanınız para olmasın (Pekçok serbest diş hekimi arkadaşı tenzih ederim). 12 yıldır endodonti yapıyorum, çoğu serbest diş hekimi arkadaş benden daha iyi diş keser, protez yapar hatta dolgu ve implant yapar. Bugün tüm Türkiye'de ağırlık 3 büyük şehirde olmak üzere 300-400 endodontist var. Hadi bunu geçeyim 5000 endodontist olsa bu ülkenin kanal tedavisi biter mi? Adı uzmanlık olsa ne yazar olmasa ne yazar bizi yok sayabilir misiniz? Her yazımın sonundaki gibi lütfen emeğe saygı, saygılarımla.
0
Cevapla
özgür er
Abdullah bey sevk mevk yok, sizin çalışma alanınız kısıtlanmıyor. Ama baktınız çok komplike bir kanal ya da en basitinden uğraşmak istemediniz bir endodontiste gönderirsiniz yapar kanalı size geri gönderir.
0
Cevapla
fırat ferman
diş çürüğünü tedavici uzman yapacak.ancak diş tedaviyi kabul etmezsse ve kanala gitmişse tedavici hastasını endodontiste konsülte edecektir.kanal tedavisini yapan endodontist konservatif tedavi için hastayı tedaviye tekrar gönderektir.dolgusunu yapan hastanın bu seferde dolgusu düşerse tedavi hekimine gittiğinde kronda fraktür için hastanın tedavisini yapamayacağından dolayı hastayı veneer kron için prostodontiste sevk etmesi gerekecektir.prostodontist protezini yapacaktır ama erğer bu seferde :ALALAH RAST GÖTÜRMEZSSE İŞİNİ ÇORBA YERKEN KIRARSIN DİŞİNİ... mantığıyla hastanın protezletri kırılıp diş de çekime giderse protezci hekim de hastasını nazikçe cerraha yönlendirecektir.cerrah da diş çekimini yapacaktır.bir diş için kapı kapı dolaşan hastamız bu sağlık sistemininin anasını da babasınıda.... öpecektir..
0
Cevapla
BENİM FİKRİM
SEVK ETMEYECEKSİN SAYIN KARDEŞİM TABİKİ SEN YAPACAKSIN AMA SADECE SENİN; DİŞHEKİMLİĞİNİN BÜTÜN TEDAVİ SEÇENEKLERİNİ UYGULAMAK İÇİN GEÇİRDİĞİN SÜRE KADAR KENDİ ANABİLİM DALININ KLİNİKLERİNDE ÇALIŞMIŞ OLAN VE SANA BU TEDAVİYİ YAPMAYI ÖĞRETEN, KAZANDIĞI HER YENİ BİLGİYİ VE TECRÜBEYİ SENİNLE PAYLAŞAN, İHTİYACIN OLDUĞUNDA YARDIM İSTEYEBİLECEĞİN, BU İNSANLARIN VAR OLDUĞUNU KABUL EDİCEKSİN.TABELAYI ASTIKTAN SONRA EN İYİ DİŞHEKİMİ BENİM PSİKOLOJİSİ İLE DİŞHEKİMLİĞİ GELİŞEMEZ.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir