Medimagazin logo

Diş protezi 2 saatte hazır

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Ural, protez için bekleme süresinin artık çok kısaldığını belirterek, "CAD-CAM (bilgisayarlı planlama) sistemlerinin devreye girmesi ile birlikte artık hastalar yeni dişlerine 2 saatte kavuşabiliyor" dedi.
Diş protezi 2 saatte hazır
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Samsun'da daha önce protez yaptırmak için 6 gün beklemek zorunda kalan hastalar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne kazandırılan CAD-CAM (bilgisayarlı planlama) sistemi ile 2 saat içerisinde yeni dişlerine kavuşabiliyor.

  Üniversitenin teknolojik gelişmeleri takip ettiğini ifade eden Protetik Diş Tedavi Anabilim Dalı Doç. Dr. Çağrı Ural, "Günümüz teknolojisinde bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli üretim artık diş hekimliğinde bütün teknolojik gelişmelere bağlı olarak dijital dünyaya doğru kayıyor. Normalde biz bir protezi yapmak için genel olarak ölçü kullanıyoruz. Bu ölçünün üzerinden de belli alçı modelleri elde ediyoruz. Alçı modelleri üzerine de protezlerimizi yapıyoruz. Ancak bunun birçok dezavantajı söz konusu. Ölçü maddesi yapısal olarak stabil kalmıyor, bir müddet sonra büzülüyor, belli boyut farklılıklarına neden oluyor. Model oluşturmak için kullandığımız alçı belli model alçıları var. Bunlar fiziksel özellikleri son derece geliştirilmiş alçılar olmasına rağmen, bunlarda bazı boyutsal değişiklikler meydana gelebiliyor" diye konuştu.  

  SANAL OLARAK BİLGİSAYAR İLE PROTEZ DİZAYNI

  Yapılan protezlerde hem hasta için hem hekim için ciddi manada vakit kaybı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çağrı Ural, "Bunun provaları için ölçü alıyoruz. Ölçü aldıktan sonra model oluşturma esnasında çok zaman geçiyor. Daha sonra döküm işlemi yapılıyor. Çeşitli laboratuvar işlemleri yapılıyor ve 6 günden her şey yolunda gitmişse hastalar dişlerine kavuşabiliyordu. İşte artık teknolojinin gelişmesi ile beraber bu ölçü aşaması ortadan kalktı. Ağız içi kameralarla başlayan bu teknolojik gelişme ile dişte ölçüyü bu şekilde görüntü üzerinden alabiliyoruz. Bu görüntü üzerinden hiçbir alçı model oluşturmadan sanal olarak bilgisayar ortamında istediğimiz modeli oluşturabiliyor, bu model üzerinde her türlü oynamayı dijital ortamda gerçekleştirebiliyoruz. Sanal olarak bilgisayar ile protez dizaynı yapıyoruz. Dizayn bittikten sonra bilgisayarda yazıcıya gönderir gibi frezeleme cihazına gönderiyoruz. Bunun ölçülme aşaması 15 dakika, dizayn aşaması 15 dakika, üretilme aşaması ise 10 dakika olmak üzere yaklaşık 1 saat içerisinde işlem tamamlanıyor. Hasta koltuğa oturduktan sonra yaklaşık olarak bunun 2 saat sonra yeni dişlerime kavuşabiliyor" şeklinde konuştu.

diş protezi
Yorum (3)
brk
fiyatı kaç lira? sgk karşılıyor mu? ki daha ucuzu varken zor karşılar. yaygınlaşırsa büyük yenilik ama zaman ister. hem de çooooooookkkkk
0
Cevapla
şahin öztürk
bunun sadece cihazı 100.000 den fazla ..özel muayenehanelerde bile bu tip hasta bulmak zor..çok pahalı bir yönten..şimdilik..sgk da ödeme yapmaz tabiki..
0
Cevapla
süzer
pahalı ....ülkemizin ekonomik durumuna biraz ağır gelebilir...yaygınlaşmasına zaman var...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir