Medimagazin logo

Performans sistemi baştan aşağı değişiyor!

Sağlık Bakanlığı 10 yıldan bu yana uygulanan performans sisteminde branş bazlı ödeme sistemi üzerine çalışıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Performans sistemi baştan aşağı değişiyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2004 yılında uygulanmaya başlayan Performans Sistemi, Sağlıkta Dönüşüm Programının önemli bir ayağını oluşturuyor. Uygulamaya geçtikten sonra bir çok kez güncellenen Performans Sisteminde Sağlık Bakanlığı yeni bir çalışma içerisine girdi. Uzun süreden beri devam eden ve artık Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK)Başkanlığı çatısı altında yürütülen çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Başta aynı branştaki hekimlerin aynı puanı toplamasına rağmen farklı hastanelerde farklı ücret alması gibi bazı eksikliklerin giderilmeye çalışılmasına yönelik olarak yapılacak düzenlemelerde emek, risk ve süre gibi faktörlerin de puanlamada esas olması amaçlanacak.

Yapılacak çalışmada özellikle branşlar arasındaki ek ödeme dağılımındaki farkın giderilmesi hedefleniyor.  Hekimin toplam eline geçen ücrette ek ödeme oranının fazla olması ise bir başka sıkıntı noktasını oluşturuyor. Bunun giderilmesine yönelik olarak da Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Hekimlerin dayanışma yerine rekabet halinde çalışması ise düzenlemeyi yapacakları düşündüren bir başka sorun. Bir diğer sorun noktası ise farklı branşta hekimlerin yapmış oldukları işlem puanlarının ek ödeme hesaplamalarında aynı havuz içinde değerlendirilmesi.

Yapılacak yeni değişikliklerle birlikte sabit ek ödemenin yükseltilmesi ve performansa yönelik ek ödemenin toplam içindeki miktarının azaltılması hedefleniyor. Tüm branşların aynı havuz içinde değil branş bazlı ek ödeme sistemi getirilmesi ise önemli bir değişiklik olarak görülüyor. Branş bazlı ödemeyle hekimler arasındaki adaletsizliğin giderilmesinin sağlanacağı öngörülen çalışmada, benzer hastanelerde görev yapan ve aynı bireysel performans üretebilme kapasitesine sahip uzman hekimlerin performansının, aynı hastane grubu içerisinde kendi branş hekimleri ile kıyaslanarak değerlendirilmesi amaçlanacak. Branş bazlı değerlendirme sisteminde aynı hastane grubu içerisinde bulunan ve farklı hastanelerde çalışan bir branş hekimine aynı performans puanına karşılık aynı ek ödemenin verilmesi sağlanacak.

Branş risk katsayısının da her branş için ayrı ayrı belirleneceği çalışmada, bir branşa ait girişimsel işlem puanlarının, emek, risk, süre gibi faktörler göz önünde bulundurularak branşın kendi uzmanlarınca belirlenmesi sağlanacak.

Branş risk katsayısı belirlenirken uzmanlık eğitim sürelerinin de göz önüne alınacağı planlanırken, branşlar arası ek ödeme farkının, mevcut durumda yüzde 35’lere yaklaşırken yeni durumda bu farkın minimuma indirilmesi hedefleniyor.

TKHK Ek Ödeme Daire Başkanlığı tarafından  4-5 ay sonra hayata geçirilmesi hedeflenen çalışmada yetkililer temel olarak adaletin sağlanması hedefini gözettiğini vurguluyor.

 

 

Bu yazının tüm hakları Medimagazin'e aittir. "www.medimagazin.com.tr" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

performans
sistemi
baştan
aşağı
değişiyor!
Yorum (122)
CB
Değişiklik planlanması, mevcut sistemde yanlış olan bir şeylerin olduğu anlamına geliyor. Peki bu yanlışların şu ana kadar yol açtığı haksızlıkların hesabını kim verecek? Sorumlu kim?
0
Cevapla
kaan
işte sağlıkta ''indirim'' dönemi başlıyor. zannımca bu günümüzü aratacaklar. Hadi hayırlısı
0
Cevapla
ismail yetenek
İnşallah yine,bir tarafı yaparken,bir tarafı yıkmazlar..
0
Cevapla
Ali Rıza AKYÜZ
Adalet sağlanmalı tokat erbağda çalışan doktor 2500 lira döner alırken aynı işi yapan trabzonda çalışan bir uzman doktor 6500 lira döner alıyor aynı il içindede bu adaletsizlik var. hekim hem iyi hastanede çalışıyor hem güzel bir ilde çalışıyor hemde fazla para alıyor niye mecburi hizmette nasibine o hastane gelmiş....... icab da da yeni düzenlemeye gidilmeli ayda 5 gün icabcı olan hekim ile 15 gün icabcı olan hekim aynı kefeye koyulmamalı aranan bıranşlar ile hiç aranmayan bıranşlar aynı icab ücretini almamalı. hekimlerin maaşları iyileştirilip döner sermaye oranı maaşta azaltılmalı. hastalara para getiren unsur gözüyle bakılmamalı devlet hastanelerinde dahi hasta yatıralım, tetkikleri az isteyelim para getiren işlemlerin sayılarını artıralım.....faturamız bu ay az aman çok çalışalım hekimlerin görevi bu değil asli görevleri hastayı tedavi etmektir
0
Cevapla
mehmet
olumlu gözüküyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir