Medimagazin logo

Türkiye'de psikolojik tedavi görenler yüzde 330 arttı

Türk halkının psikolojisi her geçen gün biraz daha bozuluyor. Öyle ki son 5 yılda psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuranların artış oranı % 330.
Kaynak: NTV
Türkiye'de psikolojik tedavi görenler yüzde 330 arttı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk toplumunun yaşadığı sorunların en temel göstergesi, suça yönelme oranları ve sağlık problemlerindeki artış. Araştırmalar ekonomik sıkıntıların ve zor yaşam koşullarının bu iki vakayı Türkiye'de git gide artırdığını gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı'nın psikolojik rahatsızlıklar ve bunların giderilmesinde kullanılan ilaçlara ilişkin verileri ise bu artışı doğrular nitelikte.


2009 yılında psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle sağlık kuruluşlarına 3 milyon 21 bin 361 kişi başvururken, bu oran 2013 yılında 9 milyon 163 bin 101'e çıktı. Son 5 yılda psikolojik sorunlar sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısı % 330 arttı.



3 BÜYÜKLER İLK SIRADA

2013 yılında psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle sağlık kuruluşlarına en çok başvuran kişilerin yer aldığı ilk 10 il ise sırasıyla şöyle: İstanbul 1 milyon 498 bin 340; İzmir 583 bin 633; Ankara 487 bin 29; Bursa 390 bin 897; Adana 341 bin 778; Antalya 292 bin 221; Mersin 245 bin 720; Konya 231 bin 756; Kocaeli 231 bin 751; Manisa 219 bin 778.

 

TÜRKİYE 5 YILDA 211 MİLYON KUTU İLAÇ İÇTİ

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan verilere göre, son 5 yıla ait antidepresan ve benzer özelliklerdeki ilaçların kutu bazında tüketim miktarları da dikkat çekici. 2009'da yaklaşık 37, 2010'da 41, 2011'de 47, 2012'de 48, 2013'de 38 milyon kutu ilaç tüketildi. Son 5 yılda tüketilen toplam ilaç ise 211 milyon 577 bin 20 kutu oldu.

 

Antidepresan ve benzer özelliklerdeki ilaçların en çok tüketildiği ilk 10 il şöyle: İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Adana, Antalya, Mersin, Samsun, Manisa ve Balıkesir.

 



EN AZ ANTİDEPRESAN İLAÇ HAKKARİ'DE TÜKETİLDİ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği cevapta yer alan bilgilere göre psikolojik rahatsızlık vakalarının en az olduğu iller ise Bayburt, Tunceli, Ardahan, Hakkari, Kilis, Iğdır, Gümüşhane, Bitlis, Siirt ve Muş.

Antidepresan ve benzer özelliklerdeki ilaçların kutu bazında tüketimi en az olan iller de sırasıyla şu şekilde: Hakkari, Ardahan, Tunceli, Bayburt, Iğdır, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Kilis.

türkiye'de
psikolojik
tedavi
görenler
yüzde
330
arttı
Yorum (4)
tıp doktoru
tedavi gören arttı demek, tedaviye önceden ihtiyaç azdı demek değil. artık her ilçeye psikiyatrist gidiyor, ayrıca ruhsal bilinç arttı, ben deli miyim diye ön yargılı değil insanlar.
0
Cevapla
tanju
Şehirleşme,kentleşme,tahamülsüzlük,mala doyumsuzluk,kültür seviyesinin düşmesi,insanların maddi ve manevi değerlerinin sömürülmesi vs...Sonuç; ilaca bağımlılık ve onunla yaşamak.Yaşasın ilaç şirketleri..
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Huloo Türk halkının psikolojisi her geçen gün biraz daha bozuluyor. Öyle ki son 5 yılda psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuranların artış oranı % 330. Sağlıkta dönüşüm ! Kültürel dönüşüm ! Siyasal dönüşüm ! Meclisin kavga gürültü halleri ! Artan şiddet !Mecliste araştıma komisyonu toplantıları.Ama şiddet kültürü devam ediyor! Burada yazanların kendi sorunlarını dile getirme düzeyi ve rumuzlu kimlikleri yada kendilerini ifade de kimlik sorunları Huloo Artan ( on yılda yüzde sekiz yüz ! ) , sekiz kat artan ve artacak olan , sistemin ancak katılım payı ile çalakalem sınırlamaya ve maliyeti kısmen çıkarmaya çalıştığı ,ama sistemin ve sağlık anlayışının sorunlarının zülfiyarine dokunulmadığı , bilimselliği bilgi ve uzmanlığı yerindeliği oryantasyonu ,sevki kayıdı olmayan sağlık ortamı , "nitelikli zamanda ortamda iş anlayışının" ihmal edildiği çalışma düzeni Huloo Peki günlük pratiğimizin en az 1/3 geçirdiğimiz İŞ HAYATI nasıl? Türkiye iş kalarında ölümde Dünyada ilk üç , Avrupada birinci sırada.Sağlık göstergesi mi , kültür göstergesi mi, pikoloji ve sosyoloji göstergesi mi? Yoksa fıtrat mı! Evet.Bu ölüm olaylarında fıtrat hep Ortadoğu coğrafyasına düşüyor ! Çakmış durumdayız ! İnsanlar yaptıkları işin fıtratından ölüyor !Ama açıkara Ortadoğu coğrafyasında ! Fıtrat mı ,kadercili mi ? Pazara ve rekabete açılmış , eğitmini ve denetimi oluşturamamış "nitelikli zamanda nitelikli iş" sorunu mu ? Siyaset , idarecilik ,eğitimli dahil toplumsal akıl tutulması ile günlerimiz geçiyor.... Neymiş ? Türk halkının psikolojisi her geçen gün biraz daha bozuluyor. Öyle ki son 5 yılda psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuranların artış oranı % 330 Bozulma intervallerimiz beşyılda %330.Yoksa bu rakamlar halkın hekime ulaşma kolaylığından dolayı mı artıyor ! Tanı ve tedavi imkanlarımızı artırdık !Ama ülkemizde bunca iş kazalarına karşın meslek hastalığı tespiti son derece az.Neden ! Daha çok hekim ve üniversite ortamı oluşturmalyız.DAha çok hekim daha çok tedavi , daha çok ilaç ve hulooo... Peki Hekim ve sağlık çalışanın psikolojisi nasıl.Çalışma ortamı, muayne süreleri , işlem sayıları , son on yılda 3 kat artan iş yükü ! On yılda üç kat artan iş yükü ama o kadar art( ırıla )mayan personel sayıları personei malpraktis sistemi riskinin artırı mı ? 2005 te malpraktis yasası cıktıktan sonra hekimlere acılan dava sayısı 22 kat artmış.Yüzde yirmiikibin ! İyi mi ! Hekimin psikolojisini bozar mı ! Huloo. Sağlıkta dönüşüm hızla sürüyor.Sıkı durun savrulmayın.Herşey yolunda ve son hızla gidiyoruz. İlaçlar hazırlansın.Kubadan hekimler gelsin.Doktor efendiler hazır.Aciler mahşeri.Daha çok nöbet daha çok işlem daha çok üniversite.Eğitim şart.
0
Cevapla
ali sedat geren
psikolojilerini neler, kimler bozmuş bu seçmenciklerimizin aceb ola? halbusi her şey süt liman, işler tıkır değil miydi?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir