Medimagazin logo

“GDO'lu ürünler üreme yeteneğini yok ediyor”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Değer, verimin arttırılması amacıyla tarım ürünlerinde uygulanan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'ın (GDO) hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde organlara büyük zarar verdiğini söyledi. Prof. Dr. Değer, GDO'lu ürünlerde verim artışı olmadığını, aksine geleneksel tarımın altında kaldığını açıkladı.
“GDO'lu ürünler üreme yeteneğini yok ediyor”
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ORDU-KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Değer, bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)" denildiğini ve bu uygulamayı gen mühendislerinin yaptığını belirtti. Her ne kadar GDO'ların insanlar üzerinde etkilerinin henüz bilinmese de hayvanlar üzerindeki etkilerinin belirlendiğini kaydeden Değer, "İskoçya Rowett Enstitüsü'nden Dr. Arpad Puzstai'nin GDO patates ile beslediği farelerin tümünün iç organlarında küçülme, sindirim sistemlerinde bozukluk, bağışıklık sistemlerinde çökme, kan yapılarında bozulma ve mide çeperlerinde kalınlaşma görülmüştür. Avusturya Tarım ve Sağlık Bakanlığı'nın finansmanı ile Viyana Üniversitesi'nin geçen yıl yaptığı bir çalışmada ise GDO'lu gıdalarla beslenen farelerin üç, dört nesil sonra büyük ölçüde üreme yeteneklerini kaybettikleri belirlenmiştir" dedi.

"GDO tarımda verimi arttırmaz"
Prof. Dr. Orhan Değer, GDO'nun tarım ürünü verimini arttırdığına ilişkin görüşlerin yanlış olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Uzmanlar mevcut tarım kapasitesinin dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1990 yılı raporuna göre tahıl üretimindeki artış, nüfus artışından yüzde 50 daha fazladır. Anlaşılacağı gibi sorun üretimden değil, dağılımın adil olmayışındandır. GDO teknikleri kullanarak verim artmaz. ABD'de birkaç yıllık ekimin sonunda GDO'lu verimin geleneksel tarımın altında kaldığını görünce GDO tüccarlarına davalar açtılar."

“gdo'lu
ürünler
üreme
yeteneğini
yok
ediyor”
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir