Medimagazin logo

Akademik zammın yıllık maliyeti 2 milyarı bulacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun raporuna göre akademik personel için öngörülen "yükseköğretim tazminatı" ve "akademik teşvik ödeneği" bütçede önemli bir yer tutacak.
Kaynak: Bugün - ÇETİN ÇİFTÇİ
Akademik zammın yıllık maliyeti 2 milyarı bulacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu akademik personele zam öngören kanun tasarısına ilişkin raporu-nu hazırladı. Buna göre ilgili tasarıyla getirilen yükseköğretim tazminatının yıllık maliyeti 2014 yılı veri-leri ile 1,1 milyar liraya, akademik teşvik ödeneğinin yıllık maliyeti ise teşvik puanlarına göre 795 mil-yon liraya ulaşabilecek.

Net 835 lira artış

Rapora göre yükseköğretim tazminatıyla profesör, doçent ve yardımcı doçentlerin aylıklarında net 726 lira, öğretim ve araştırma görevlisi, okutma, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısında net 835 lira artış yapılacak.

Teşvikten 726 lira

Teşvik ödeneğiyle ise profesöre 726 lira, doçente 653 lira, yardımcı doçente 581 lira, öğretim ve araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacılarına 508 liraya kadar ilave net ödeme yapılabilecek.

Emekli ne olacak?

Öte yandan muhalefetin düzenlemeye ilişkin eleştirileri de oldu. Türkiye'deki yükseköğretim kurumla-rının bilimsel göstergeler itibarıyla yapılan uluslararası karşılaştırmalarda oldukça geri bir düzeyde ol-duğunu belirtildi. Ayrıca yapılan düzenleme ile öngörülen zammın emekli aylıklarına yansımayacak ol-masının doğru olmadığı dile getirildi.

Yükseköğretime 18,5 milyar lira

Raporda hükümet adına yapılan açıklamalara da yer verildi. 2015'te eğitime tahsis edilen kaynağın 87,5 milyar lira olarak öngörüldüğü kaydedildi. Yükseköğretim kurumlarına 2012'de ayrılan 2,5 mil-yar liralık kaynağın 2015'te 18,5 milyar liraya çıkarılacağı vurgulandı. Araştırma ve geliştirme harca-malarına ayrılacak kaynağın da 2015 yılı için 2,8 milyar lira olarak öngörüldüğü ifade edildi.

Uzmanların talebi önergeye bırakıldı

Akademik personele zam yapılmasını içeren kanun tasarısında unutulan 3 bin 409 akademik uzman Meclisi adeta dilekçe yağmuruna tutmuştu. Komisyonda bu konuda bir düzenleme yapmayan AK Parti, raporda ilginç bir de ifade kullandı. Uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacılarının mali haklarında da öğretim görevlileri için öngörülmüş olan tutarlarda artış yapılması için önerge verilmesi halinde hükümetin de olumlu bakacağı ifade edildi.

 

akademik
zammın
yıllık
maliyeti
2
milyarı
bulacak
Yorum (4)
MUSTAFA
Emekli hekimler de kamuda döner alamayan SB dışı Kurum hekimleri gene dışlanmış görünüyor, yazıklar olsun!
0
Cevapla
Emre
Mustafa canım kardeşim, sizin maaşınıza asla iyileştirme veya zam filan yapmayacaklar. Ne olur gerçekçi olun ve bunlardan bir şey beklemeyin canım kardeşim, selam ve sevgilerimle.
0
Cevapla
Remzi
Millet akademik personele maaş zammı yapıldı haberlerini, 'hekimlerim maaşlarına %35 zam yapıldı' diye algılıyor. Bu tamamen yanlış, hekimlerin çok küçük bir yüzdesinin maaşına zam var, büyük bir yüzdesi bundan mahrum..
0
Cevapla
Reis
Akademik personel teşekkür edip zamlarını postalamalı ve işi bırakmalı....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir