Medimagazin logo

Akademisyenlere maaş gibi yayın desteği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Uluslararası bilimsel yayın yapan akademisyenlerimize, makale başına verdiğimiz destek miktarını yüzde 50 artırdık" dedi.
Akademisyenlere maaş gibi yayın desteği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, uluslararası bilimsel yayın yapan akademisyenlere, makale başına verilen destek miktarını yüzde 50 artırdıklarını belirterek, "Daha önce kalite puanlamasına göre 5 bin liraya kadar desteklediğimiz araştırmacılara, artık 7 bin 500 liraya kadar destek vereceğiz" dedi.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Işık, TÜBİTAK bünyesinde uyguladıkları "Türkiye Adresli Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programı (UBYT)" ile bilimsel yayınların etki ve kalitesinin artırılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun aldığı karar uyarınca, programın 1993 yılında, "müspet bilimler alanındaki" uluslararası yayınları teşvik etmek amacıyla başlatıldığını hatırlatan Işık, UBYT Programı ile 2006 yılından bu yana ise sadece müspet bilimlere değil, sosyal ve beşeri bilimler alanındaki yayınlara da teşvik verildiğini kaydetti.

Bakan Işık, şimdi ise hem bu yayınlara ivme kazandırmak hem de akademisyenleri daha fazla desteklemek için önemli bir karar aldıklarını belirterek, "Uluslararası bilimsel yayın yapan akademisyenlerimize, makale başına verdiğimiz destek miktarını yüzde 50 artırdık. Daha önce kalite puanlamasına göre 5 bin liraya kadar desteklediğimiz araştırmacılara, artık 7 bin 500 liraya kadar destek vereceğiz. Akademisyenlerimiz yılda en fazla 10 makale olmak üzere TÜBİTAK'tan makale başına 7 bin 500 liraya kadar destek alabilecek" diye konuştu.

2014'te 11,5 milyon lira destek verildi

Geçtiğimiz yıllarda verilen destek miktarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Işık, gerek başvurunun gerekse de verilen desteğin her yıl arttığını bildirdi. Işık, geçen yıl söz konusu programa yaklaşık 12 bin 500 araştırmacının başvurduğunu, 11 bin 530 yayının desteklendiğini ve verilen destek miktarının 11,5 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.

akademisyenlere
maaş
gibi
yayın
desteği
Yorum (4)
Ahmet Rasim Küçükusta
TÜRKİYE’ DE BİLİMSEL ARAŞTIRMA DA YAPILMIYOR BİLİMSEL YAYIN DA Tıbbi bilimsel yayın nedir, bunları kim ne için, nasıl yapar, bunların sayısı mı önemlidir, kalitesi mi? Gelin bu sorulara cevaplar arayalım. Tıpkı bir ülkedeki doktor sayısının değil bunların aldıkları eğitimin ve doktor kalitesinin önemli olması gibi tıbbi bilimsel yayınların da sayısı değil niteliği önemlidir: 1. Gerçek bilimsel yayın akademik ilerleme veya yayın sayısını artırmak için değil, bilimsel araştırmaların sonuçlarını tıp dünyasına duyurmak için yapılır. 2. Ülkemizde tıbbi bilimsel yayın yapmak için gerekli laboratuvarlar da teknoloji de maddi imkânlar da ve en önemlisi bunları sağlayacak sistem de yoktur. 3. Ülkemizde tamamen veya kısmen iyi niyetle yapılan ama gerçekte kimsenin bir işine yaramayan külliyetli miktarda bilimsel yayın vardır. 4. Ülkemizde akademik kariyer için yayın şartı kaldırıldığında veya ilaç firmaları biz artık kimseyi kongreye götürmüyoruz dediklerinde bu yayınların sayısı bıçak gibi kesilecektir. 5. Akademik kariyer için prosedür gereği bilimsel yayın yapılmasına kimse bir şey diyemez, hatta saygı da duymak gerekir. Eksik evrakları kanuni yollarla tamamlamak herkesin hakkıdır. Nihayetinde hepimiz de aynı yollardan geçtik. 6. Asıl üzücü olan, yaptıklarını gerçekten “bilimsel araştırma” ve kendilerini de “araştırmacı bilim adamı” zannedenlerin olmasıdır. Felâket de buradadır ve maalesef bunların sayısı sanıldığından çok daha fazladır. Yazımın tamamını merak edenler için: http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/11/19/yazilar/kolesterol-yazi/turkiye-de-bilimsel-arastirma-da-yapilmiyor-bilimsel-yayin-da/
1
Cevapla
MET
Hocanın yorumları doğru gibi gelsede, kendisine bu konuda yanıtı,Habertürk TV'de bir tartışma programında Hasan Yazıcı vermişti. Türkiye'de literatüre katkı yapan yayınlar da vardır. Uluslararası fikir önderi kabul edilen bilimadamlarıda. Vaka sunumu bile olmadık kapılar açar.
0
Cevapla
dr.mehmet ince
tıp fak da öğrenci iken kadın doğum doç.ti bir hoca vardı herkes hayrandı ders anlatması müthişti,hep güzel dersler anlatırdı bir asistanı dediki yabancı kitapdan çevirip anlatıyor dedi kendinin bişey kattığı yok o zaman teşhis konmuştu,bu ülkede akamdemisyenlik olmak için 3y vardır 1.yabancı dil 2.yalakalık 3.yalan yayın gerisi mi tırı vırı
0
Cevapla
Osman D
Sayın Bakanın araştırma ve yayınlara para desteği verirken, Üniversitelerin alt yapılarının araştırma yapmaya ne denli müsait olduğunu da sorgulaması lazım. Çoğu kez bir çalışmanıza yeterli fon desteği bulsanız da çalıştığınız kurumun alt yapısı yeterli olmuyor. Diyelim deneysel bir çalışma yapacaksınız. Bulunduğunuz şehirde bir deney hayvanı üretim tesisi olmuyor. Diyelim deney hayvanının buldunuz. Baktıracak ortamınız olmuyor. Üniversitede ayrıntılı çalışmaları yapacağınız elektron mikroskobunuz olmuyor, otoanalizör cihazlarınız olmuyor. Diyelim hadi bunların da hepisi oldu. Çoğu kez, bu cihazların sorumlusu yetkililerin kaprislerini aşmak mümkün olmuyor. Hadi diyelim onu da aştınız, bu sefer her işe engel çıkartmayı kendine görev edinmiş olan, topu oradan oraya pas atan, bazen bakanlığa bazen de ofsayta atan etik kurulları aşmak mümkün olmuyor. Dahası bunca keyfiyeti şikayet edip çözüm arayabileceğiniz bir hakem heyetini bulmak mümkün olmuyor. Sonuçta, olmuyor da olmuyor. Uzun sözün kısası, bizde üniversiteler araştırma yapmak için planlanmamış. Hala eğitim biraz daha ön planda. O da ne kadar olduysa. Doğrusu Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bu köşede benim de herşey aklıma gelmeyebilir. Bakan bey bu konuda çok istekliyse, bu işlerin harıl harıl yapıldığı ABD üniversitelerine bir heyet gönderip konuyu inceletebilir. Hatta vakitleri müsaitse heyete kendileri de katılabilir. Eğer bunları yapma fırsatı bulursa, bu işlerin sadece çalışmacılara üç kuruş teşvik vermekle yürümeyeceğini kendisi de görecektir. Kendilerine bu çabalarında başarılar diliyor, saygılarımı sunuyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir