Medimagazin logo

Başbakan Davutoğlu: İlk baktığım dosyalardan biri akademisyenlerimizin özlük hakları

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Aşı geliştirmeyle yüzde 100 milli bir aşı sektörü, bilimsel tabanı oluşturacağınızı duymaktan memnun oldum. Kalkınma Bakanlığına sunduğunuz proje ne ise onun arkasındayım" dedi.
Başbakan Davutoğlu: İlk baktığım dosyalardan biri akademisyenlerimizin özlük hakları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Davutoğlu, Erciyes Üniversitesi Ziya-Betül Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi'nde akademisyenlere hitap etti.

Spesifik alanlara yansıtılan çalışmaların kendisini çok memnun ettiğini, özellikle aşı geliştirme ve genetikle ilgili çalışmaların kendileri için stratejik çalışmalar olduğunu belirten Davutoğlu, "Hem insanidir, sağlıkla ilgilidir ama aynı zamanda stratejiktir. Çünkü bir toplumun gelecek nesilleri daha küçük yaşlarda yapılan aşılarla öyle veya böyle etkilenebiliyorlar" ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı ziyaretini anımsatan, bakanlıkta bütün bilgileri aldıktan sonra ilgili daire başkanlarına ve ilaç sektörü temsilcilerine "Milli aşı yapabiliyor muyuz?" sorusunu yönelttiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu soru hem etik bir sorudur hem de ahlaki bir sorudur hem de stratejik ve insani bir sorudur. Kendi aşısını yapamayanların, kendi silahını yapıyor olmaları çok yeterli olmayabilir. Çünkü sağlıklı bir nesli teminat altına almazsanız, o ülkenin geleceğini de teminat altına alamazsınız. Duyduklarımdan memnun oldum. Aşı geliştirmeyle yüzde 100 milli bir aşı sektörü, bilimsel tabanı oluşturacağınızı duymaktan memnun oldum. Kalkınma Bakanlığına sunduğunuz proje ne ise onun arkasındayım. O proje bizim hayati meselelerimizden biridir ve öncelikle ele alınmalıdır. Arkadaşlarımla konuşacağım mutlaka o konuda istediğiniz desteği temin edeceğiz."

-"İlk baktığım dosyalardan biri akademisyenlerimizin özlük hakları"

Genç bilim insanları yetiştirme programının da çok etkileyici olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Ne kadar güzel mekanlar oluşturursak oluşturalım ama bu mekanların muhtevasında okuyacak olan, insan unsurudur. O insan unsurunun iyi yetişmesi önemli. Başbakanlık görevine gelir gelmez ilk baktığım dosyalardan biri akademisyenlerimizin özlük haklarıydı. Çünkü nihayet insan unsuru en iyi beyinleri akademik hayata çekmekle kazanılabilir. Haklı olarak eğer çok idealist değilse ve bir şekilde çok bilimsel çalışma anlamında her türlü fedakarlığa hazır değilse maalesef bizim şartlarımız çok cazip olmayabiliyor" diye konuştu.

-"Akademisyenlikten onur duyuyorum"

Davutoğlu, ilk baktığı dosyalardan birinin akademisyenlerin özlük hakları olmasının, bazıları tarafından, "bir akademisyen olarak akademisyenlere biraz meslektaş özel muamelesi yaptığı" şeklinde yorumlandığını belirterek, "Hayır, akademisyenlikten onur duyuyorum. Hala kendimi ilim adamı olarak görüyorum ve hep bir kez ilim adamı olundumu mezara kadar öyledir. Hatta talebe, gerçek anlamda talebe ise hep talebedir" değerlendirmesinde bulundu.

Öğrencilik bilincinin terk edilmemesi gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, her an yeni şeyler öğrenen, aşk ile şevk ile büyük bir heyecanla yeni ufuklara açılan yeni öğretim üyelerinin lazım olduğunu aktardı.

Davutoğlu, bilim sitesinin de çok hoşuna gittiğine değinerek, dışarıdan öğretim üyelerinin getirilip, bilim sitesinde misafir edilip ağırlanmasının çok önemli olduğunu ve bunun beyin göçü olduğunu dile getirdi.

"Bunu Kayseri modeli' diye geliştirelim ve diğer illere de yayalım" diyen Başbakan Davutoğlu, "O bakımdan 'Kayseri modelini' ben her yerde anlatacağım. Her zaman biliyordum Kayserililerin hayır konularında ne kadar gayretli olduklarını. Özellikle üniversiteye yaptıkları gayretler, bir öğretim üyesi olarak tekrar tekrar kendilerine teşekkür etmemi gerektiren büyük bir vizyoner ve ahlaki tutumdur" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, artık en büyük payı bütçeden eğitime ayıran bir devlet ve hükümet anlayışının olduğuna dikkati çekerek, "Buradan eksik kalan unsurları hayırseverlerimiz tamamladığında işte bu 'Nurun Ala Nur' oluyor ve bereketleniyor. İnşallah bütün illerimizde bu güzel model yaygınlaşır" dedi.

-''Her türlü aşıyı geliştirebileceğiz''

Rektör Prof. Fahrettin Keleştemur da konuşmasında, üniversite hakkında detaylı bilgi içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Erciyes Üniversitesinin yeni bir üniversite olduğunu ifade eden Keleştemur, üniversite bünyesinde çeşitli alanlarda çalışmalar yürüten araştırma merkezleri hakkında bilgi verdi.

Aşı Geliştirme Merkezi'nin Türkiye'deki önemli merkezlerden biri olduğunu belirten Keleştemur, ''Burada her türlü aşı geliştirebilme alt yapısı vardır. Aşı geliştirebilme alt yapımızla ilgili çok az bir eksiğimiz vardır. Kalkınma Bakanlığımıza bu konuyla ilgili bir proje verdik. Umarım iyi neticelenir. Birkaç yıl içinde bu laboratuvarda her türlü aşıyı geliştirebilme kabiliyetine sahip olacağız'' diye konuştu.

Genom ve Kök Hücre Merkezi ile ilgili de bilgi veren Keleştemur, kök hücre meselesinin giderek önem kazanan bir konu olduğunu belirterek, merkezin hem tedavi hem de araştırma konusunda alt yapısını tamamladığını söyledi.

Keleştemur, Kayseri'de hayırseverliğin çok kuvvetli yaşadığına dikkat çekerek, bu geleneğin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Keleştemur, sivil toplum kuruluşları ile belediyenin de üniversiteye önemli katkılar sunduğunu da sözlerine ekledi.

-Notlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erciyes Üniversitesi Ziya-Betül Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi'ne gelişinde, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur tarafından kapıda karşılandı.

Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, kapıda kendilerini bekleyen merkez çalışanları ve akademisyenlerle selamlaşıp sohbet edip, fotoğraf çektirdi.

Programda dört hayırsevere kazandırdıkları bina ve tesisler için Başbakan Davutoğlu tarafından altın madalya takdim edildi. İki hayırsevere de başlattıkları benzer çalışmalar için gümüş madalya takdiminde bulunuldu.

Konuşmaların ardından Tıp Fakültesi ek binaları için Rektör Prof. Fahrettin Keleştemur ve Suat Altın İnsaat A.Ş. arasında protokol imzalandı.

Başbakan Davutoğlu'na, Rektör Keleştemur teşekkür plaketi takdim ederken ve Genom ve Kök Hücre Merkezi'nde görev yapan Fransız Bilimadamı Prof. Dr. Mino Rassolzageden de çiçek sundu. Ardından yapımı tamamlanan bina ve tesislerin açılışı için kurdele kesildi.

Davutoğlu, kurdeleyi ''İlmin irfanını, hikmetini yayması duasıyla ve hayırlı hizmetlere vesile olması temennisiyle Allah hayırlı, mübarek etsin. Ya Allah, Bismillah'' diyerek kesti.

Törene, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da katıldı.

başbakan
davutoğlu:
i̇lk
baktığım
dosyalardan
biri
akademisyenlerimizin
özlük
hakları
Yorum (7)
selim
akp geldiğinde yani 2002 yılında bir temel bilimci doç 2100 tl maaş 1300 tl döner alıyordu. 2014 yılında 3050 tl maaş 850 tl döner alıyordu. enflasyon son 12 yılda %108 civarında.yani 12 yılda 3400 total maaş 3900 tl ye çıkmış. toplam maaş artışı sadece %17 civarında. şimdi 850 tl maaş artışı öngörüyorlar. yani 4750 tl ye çıkacak. hala akademisyenler %52 civarında akp nin ilk geldiği döneme göre geride. kimseyi kandırmayın..
0
Cevapla
Tam Gum
Anayasa Mahkemesi 30 Ekim günü, 2.1.2014 günlü, 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un; bazı maddelerinin iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemini görüşecek. Bazı arkadaşlar şimdi ümitlenmişlerdir. Öğretim üyelerinin muayenehaneleri kapanıyor mu acaba diye. Maalesef yine hayal kırıklığını ve bunun doğal sonucu olan depresyon tablosunu yaşayacaklar. Halbuki AYM'den tüm hekimlerin muayenehane açma hakkıyla ilgili bir yorum gelir mi acaba diye düşünebilseler çok daha olumlu bir davranış içinde olurlar. Benim fikrim (ki bilirsiniz aslında sonuçta olacak olandır :)) ) öğretim üyelerinin muayenehane açmalarını kısıtlayan tüm maddelerin ve ruhsatsız hasta bakmayla ilgili maddenin bir kısmının iptal olacağı yönünde. AYM'nin gerekçeli kararı çıktıktan sonra tüm hekimlere muayenehane açma hakkı konusunda gerekçeli kararın yorumuna bakmak gerekecektr.
0
Cevapla
kamil karabulut
Akademisyenlere yapılan zam az da olsa yaraya merhem olacak nitelikte olduğundan sayın başbakana teşekkür ederiz.Ancak her zaman olduğu gibi eğitim ve araştırma hastanesindeki asistan ve akademisyenler yine göz ardı edildiğinden ötürü adil bir iş yapılmıyor.Eğer eğitim ve araştırma hastanelerindeki asistan ve akademisyenleri yok sayıyorsanız ona göre bir uygulama yapın ki biz de konumumuzu bilelim.
0
Cevapla
dr.mikro
Ya EMEKLİ HEKİM MAAŞLARI.Çalışan bir uzman hekimin emekliliğe yansıyan temel maaşı 2.300TL civarı.Emekli oluncada 1.500-1.800TL oluyor. Yıllar önce dönemin sayın başabakanı talimat vermişti yıllar geçti ama talimatın gereği yerine getirilmedi. Bir an önce çalışan hekimlerin temel maaşının(emekliliğe yansıyan gelir) arttırılmasını ve emekli bir hekimin en azından bir hakim,savcı emeklisi kadar maaş almasını talep ediyoruz.Çok şeymi istiyoruz?
0
Cevapla
Cengiz
Özlük haklarını incelemiş iseniz şayet, maaş yönünden en zor durumda olan grubun; SB dışında Döner ödemesi olmayan ve askeri hekime verilen Ek Tazminat dahi verilmeyen, Kurum Hekimleri olduğunu görmüş olmalısınız. Acil maaş iyileştirmesi buradan başlamalıdır, kanayan yer burasıdır..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir