Medimagazin logo

Bu görüntü bu hafta hergün Sağlık Bakanlığı önünde olacak!

Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bu görüntü bu hafta hergün Sağlık Bakanlığı önünde olacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikle ilgili diş hekimlerinin tepkisi büyüyor. Türk Dişhekimleri Birliği yaptığı açıklamada Yönetmelik taslağına karşı her gün Sağlık Bakanlığı önünde eylem yapacaklarını bildirerek, tepkilerini dile getireceklerini açıkladı.

 

Bugün Ankara Dişhekimleri Odası Sağlık Bakanlığı önüne gelerek Yönetmeliğe tepkisini gösterdi. Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı İlker Cebeci Yönetmeliğe bu haliyle itiraz ettiklerini belirterek, Yönemeliğin sermayenin önünü açtığını ve diş hekimliği diploması olmayanlara da bu hizmeti veren kuruluşlara ortak olma hakkı sunduğunu söyledi. Cebeci, Yönetmeliğin muayenehanesi olan diş hekimleri haricinde reklama ve sevke izin verdiğini belirterek bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığının altını çizdi.

 

Eyleme katıan diş hekimleri olaysız bir şekilde dağıldı.

 


 

Diğer taraftan TDB ve Odalar yaptıkları ortak açıklamada şunları kaydetti:

 

 

 

 

 

Dişhekimi olarak vazgeçmemizin mümkün olmadığı en önemli meslek özelliğimiz, kendi kendimizi yönetiyor olmamızdır.

Dişhekiminin herhangi bir baskı olmadan, serbestçe, kendi özgür iradesi, vicdanı ve tıbbi bilgileriyle hizmet verebileceği bütün dünyada kabul edilmiş bir mesleki gerçekliktir. Hastalarımıza koyacağımız teşhisin tıbbi ve etik temelli olması, dişhekiminin kendi kendini yönetiyor olma özelliğine, diğer bir deyişle dişhekiminin serbest meslek olma özelliğine hayati derecede bağlıdır.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik taslağında ise, dişhekimi diplomasına sahip olmayan kişilere ağız diş sağlığı merkezlerine ortak olma hakkı verilmekte, muayenehane ve polikliniklerin açılması bugünün Türkiye’sinde karşılanması son derece zor olan fiziki şartlar getirilerek bir anlamda engellenmektedir.

Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları olarak mesleğimizin ve toplum ağız diş sağlığının geleceğini ilgilendiren bu önemli değişikliklere ilişkin kaygı ve endişelerimizi pek çok kez hem Sayın Sağlık Bakanına hem de Bakanlık yetkililerine ilettik.

Ancak Sayın Sağlık Bakanı ve yetkililer, tüm seslenişlerimizi duymazdan gelmektedir.

Yönetmelik taslağının bu haliyle kabul edilmesi;  dişhekimliği mesleğinin gelişmesini engelleyecek, mesleğin geleceğini tehlikeye atacak ve meslekte geri dönülmesi mümkün olmayan tahribatlara neden olacaktır.  Zaten şimdiye kadar ülkemizde koruyucu uygulamalardan uzak, yetersiz sağlık politikaları nedeniyle toplumun yüzde 90’ının ağzında oluşan  diş çürüğü ve diş eti hastalıkları; sağlık hizmetlerine erişimde kâr amacının öne çıkarılmasıyla daha büyük boyutlara taşınacaktır. Ağız ve diş hastalıklarının genel sağlıkta yarattığı olumsuz sonuçlar  ise daha da büyüyecektir.

Bu nedenle Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları olarak, sesimizi Sayın Sağlık Bakanına duyurana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

16 Aralık 2014 tarihinde TDB ve Dişhekimleri Odaları Yönetim Kurulları ile Bakanlık önünde yaptığımız Basın Açıklamasının ardından eylemlilik sürecimizin devam edilmesi  kararı alınmıştır. Buna göre bugünden başlayarak  her gün  bir  Odamızın  temsilcileri  Ankara`ya gelerek, Sayın Sağlık Bakanı ile görüşecek ve basın açıklamasıyla  kamuoyunu bilgilendireceklerdir.

 

Bugün, 22 Aralık 2014  Pazartesi günü  saat 13.00’de Ankara Dişhekimleri Odamızın,

23 Aralık 2014 Salı günü aynı saatlerde Adana Dişhekimleri Odamızın  

24 Aralık 2014 Çarşamba günü aynı saatlerde Antalya  Dişhekimleri Odamızın, 

25 Aralık 2014 Perşembe günü aynı saatlerde Aydın  Dişhekimleri Odamızın ve  

26 Aralık 2014 Cuma  günü de aynı saatlerde Hatay  Dişhekimleri Odamızın, 

değerli üyeleri ile birlikte TDB Genel Merkezi önünden Sağlık Bakanlığı’na yürüyeceğiz ve orada bir kez daha Sayın Sağlık Bakanına sesleneceğiz.

Diğer Odalarımızın katılımı ile sürdüreceğimiz eylem programımız netleştikçe ayrıca duyurulacaktır.

Mesleğimize sahip çıkmakta kararlıyız…

Dişhekimleri sermayenin kölesi olmayacak!

Toplum ağız diş sağlığı ve mesleğimiz adına yürüttüğümüz haklı mücadelemizi  sürdüreceğiz. 

Tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ VE DİŞHEKİMLERİ ODALARI

bu
görüntü
bu
hafta
hergün
sağlık
bakanlığı
önünde
olacak!
Yorum (8)
ali
Asla tınmaz onlar. Görmez duymaz anlamaz onlar. Sizi yok sayar değer vermez onlar
0
Cevapla
ceren
bravo eylemi destekliyoruz darısı diğer sağlıkçılara
0
Cevapla
Fatih
Diş hekimlerini destekliyorum. Haklı eylemlerine gerekirse ben de katılacağım. Bu kadar zulüm olmaz sağlıkçılara pes.
0
Cevapla
dr turgay
Yapmayın arkadaşlar memleketin cevval girişimcileri çoluk çocuklarının diş hekimi olmasını mı beklesin Diş polikliniği zincirleri açmak için
0
Cevapla
İshak Yavuz GÜNGÖR
Konu olan Ağız Diş Sağlığı Hizmetleri Sunan ÖZEL Sağlık Kuruluşları Hakkındaki (Taslak) Yönetmelik Sağlık Bakanlığının son çalışması olup, dayanağı ve maddeleri olarak bir çok ANAYASAL ve YASAL hakkı kısıtlamakta ihlal etmekte. İki şeyden birisini kabul edeceğiz. Ya Anayasal Hukuk Devleti olmayı, ya da Anayasadan ve Hukuktan uzaklaşıp ne olduğu belirsiz, keyfi uygulamalarla yönetilenler olmayı... Tercihimiz, çağa yakışan ve düzgün olan tabidir ki; ilk seçenek. Fakat Mesleğimize dayatılan ikinci seçenek. Bu sebepten işyerlerinde hastalarını tedavi etmekle görevli olan Dişhekimleri işi gücü bırakıp "Şikayetçi olmak adına" Sağlık Bakanlığına ve Bakanına ulaşmaya çalışıyor, fakat ulaşamıyor. Tabidir ki her şey yine de Anayasa ve yasalar çerçevesinde yürüyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir