Medimagazin logo

Canan Karatay ünün şehvetine kapıldı

BUGÜN Gazetesinden Ali Atıf BİR yazdı...
 Canan Karatay ünün şehvetine kapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ne zamandır Prof. Dr. Canan Karatay’ın “uzmanlığı olmayan konulardaki” kesin yargılarıyla ilgili yazı yazacaktım. Dün bizim gazetenin “sağlıklı beslenmeden” sorumlu uzmanı Banu Topalakçı Salman güzel bir şekilde topa girince ben de onu yalnız bırakmayayım dedim.


Canan Karatay’ın uzmanlığı kardiyolojiKaratay Diyeti isimli kitabı çıkana kadar geniş kitleler ismini bilmiyordu. İletişim projesi kapsamında “bilimsel gerçeklerle kilo vermenin yollarını” anlattığı iddia edilince, buna da “Karatay Diyeti” adı verilince; önce kimsenin itirazı olmadı. Ama sonra Hoca ünün şehvetine kapılıp tribünlere oynayınca tepkiler başladı.

Aslında “Karatay Diyeti” Canan Karatay’ın kitap yayım şirketinin çok başarılı bir halkla ilişkiler projesi olarak görülebilir. Gazete ve televizyon röportajlarıyla Karatay bir anda manşetlerde buldu kendini. Süreç içinde de medyanın birbirini tetiklemesiyle de hafiften Türkiye’nin “Mehmet Öz”ü kıvamına geldi.

Canan Karatay’ın iletişim etki gücünü genişletmesinin, ona kolayca inanılmasının nedeni kuşku yok ki adının önünde yazan “Prof. Dr.” etiketi.

Siz kardiyologsunuz ama beslenme önerilerinde bulunuyorsunuz” deyince de “Ben cerrahım, çok kalp gördüm” diyerek en büyük kanıtını ortaya koyar. Ama bildiğimiz bir şey var ki etik kurallara bağlı bilim insanı önce uzmanlığı olduğu konuda bu kadar “kesin” konuşur; bilimsel araştırma yöntemlerinden haberdar olan hiçbir bilim adamı da hiçbir konuda bu kadar kesin konuşmaz. Çünkü tıbbi bilimler “sosyal bilimlere” çok benzer. Her türlü deneyde bulgular yaşa, cinsiyete, genetik faktörlere, kişilik yapılarına, ortama, azlığa çokluğa, daha önceki düşünce ya da beslenme stokuna, onların azlığına ve çokluğuna göre değişir.

Dün gazetelerde görmüşsünüzdür. ABD’de Florida Üniversitesi’nde bilim adamları sakarinin kanser hücrelerinin üremesini yavaşlattığını buldular. Yıllarca insanlara sakarin kullanmayın kansere yol açıyor demiyorlar mıydı? Yapacak bir şey yok. Bilimsel veriler “geçicidir” ve yüzlerce araştırma aynı şartlar için aynı şeyi söylemeden “kesin” sonuçlara varılamaz. Bu nedenle de kendini bilen bilim insanları “kesin” konuşup insanları yanıltmaz.

Bir süre sonra Canan Karatay; iletişim çalışmalarıyla isminin önünde “Prof.” olmadan da güvenilir kaynak haline geldi. Ünün şehvetiyle “kesin dille” söylediği sorumsuz yorumları halk sağlığını tehdit etmeye başladı. Ve “Gebelikte şeker yükletmeyin, kolesterol ilacı kullanmayın” açıklamalarına haklı olarak ilgili derneklerce dava açıldı.


Dün Banu Topalakçı Salman da (artık Hoca demiyoruz, o bir medya karakteri) Canan Karatay’ın açıklamalarındaki çelişkileri şöyle çok güzel özetlemiş (bazılarına katkı yaptım:

En sağlıklı yiyecek lahmacun ve kebaptır. (Lahmacunda un yok mu?)

Her yemekte kuyruk yağı kullanın. (Her yemekte ne kadar?)

Bol bol kelle paça tüketin. (Ne kadar? Sınırsız tüketim risktir.)

Günde 2 yumurta, saf tereyağıyla hazırlanmış tereyağı yiyin. (Niye 2? Herkes mi?)

Her gün kırmızı et, 1 porsiyon bonfile yiyin. (Gut hastaları da mı?)

Bütün salatalara kaya tuzu koyun. (Tansiyon ve böbrek hastaları da mı?)

Günde 12 siyah zeytin yiyin. (Neden 12?)

İstediğiniz kadar ceviz, fındık, fıstık, badem yiyin. (Nohut, leblebi daha ucuz fakirlere onu mu layık gördük?)

Medya karakteri Canan Karatay artık tutulamıyor ve kendi internet sitesinden bile “Lahmacun yiyerek zayıflamak mümkün” gibi tribünlere oynayan “çekicilik” cümleleri kuruyor. Bu cümle bile Canan Karatay’ın artık resmi olarak durdurulmasının gereğini ortaya koyuyor. Ya Sağlık Bakanlığı ya da bakanlığa bağlı Halk Sağlığı Kurumu, Canan Karatay’a yanıltıcı beyanlarıyla ilgili dava açmayı düşünüyor mu acaba? Düşünmüyorsa neden?

Çekirgelik

Ne kadar yükselirsen, uçmayı bilmeyenlere o kadar küçük görünürsün. Nietzche

canan
karatay
ünün
şehvetine
kapıldı
Yorum (28)
Mehmet K. Çelenk
Tamamen kılavuz endikasyonlarına göre statin verdiğim hastalarımın en az yarısı ilaçlarını biraktılar.
0
Cevapla
dr erhan
Yazara sonsuz teşekkürler. Düşünce ve hislerime tercüman olmuş. Artık bu hocaya devlet müdahale etmelidir. En azından medya sorumlu davranıp bu kadını bir daha haber yapmasa çok güzel olur.
0
Cevapla
Veli UĞURCU
Beslenmenin kalitesi olduğu gibi tartışmanın da kalitesi olmalıdır. Canan KARATAY Hoca'ya lütfen haksızlık ve saygısızlık yapmayalım. Sayın Karatay Hoca'nın fikirlerini değerlendirmek için sözlerini ve eserlerine bakmak gereklidir. Hiç bir kitabını okumamış insanların bile ileri geri konuşması şaşılacak bir durumdur. Canan KARATAY Hoca eserleri, görüşleri ve önerileri bütünüyle beslenme konusunda çok değerli katkı yapmaktadır. Saygılarımla...
0
Cevapla
Dr erhan
Cerrahpaşa'da hoca iken daha kendi kliniğinin bile dinlemediği hocayı şimdi bütün Türkiye medya sayesinde dinliyor. Gerçekten hayret
0
Cevapla
E. T
Tamam, bilimsel arastirmalarin sonuc diye ortaya koydugu her sey dogru degildir ama bunlara itirazi olanin cikip derdini anlatmasi gereken yer de yine bilimsel ortamlardir, TV kanallari ve gazetelerin Pazar ekleri degil.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir