Medimagazin logo

Detoks bir yalan mı?

Ünlü profesör Alan Boobis'e göre detoks yalnızca para tuzağı değil aynı zamanda sağlığa zararlı!
Kaynak: RADİKAL
Detoks bir yalan mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilimsel verilere kafa tutan detoks; sunduğu pek çok ürün ve zorlu diyet programlarıyla bizlere vücudumuzdaki toksinleri atmanın garantisini veriyor. Peki bu ne kadar doğru?


“Stres, modern hayatın en büyük sorunu. Stresin vücudumuza pek çok yan etkisi var. Bu yan etkilerden vücudumuzu korumak için iyi beslenmemiz gerekiyor; fakat detoks diyeti ve ürünleri buna çözüm değil” diyor ünlü toksikolog Prof. Alan Boobis.


İşte ünlü toksikoloğun açıklamaları:
“Bu ürünler yalnızca para tuzağı değil aynı zamanda sağlığa zararı. Dış yollarla toksinlerden arınmaya gerek yok. Karaciğer, böbrekler ve bağırsak yolu zaten bu görevi görüyor. Bu üç organ her gün, çevreden gelen ya da doğal kimyasal işlemler yoluyla vücudumuzda bulunan toksinleri parçalayarak dışarı atıyorlar. Ayrıca derimiz, vücudumuza giren zararlı maddelerden bizi yeterince koruyor. Fakat yine de medya bizi, kahve ve alkol gibi maddeleri vücudumuza sokmadığımız bir detoks programı yapmaya zorluyor.


Detoks, beklenenin aksine, sağlıklı değil hasta yapıyor.
Bazı detoks tabletlerinin içinde bulunan meyan kökü ekstresi; bağırsakları harekete geçirmesinden dolayı mide rahatsızlıklarının yanı sıra, kandaki potasyum seviyesini düşürerek yüksek tansiyon ve ödemlere de neden olabilir.


Örneğin; cildinizi yumuşacık yapacağını iddia eden plastik “detoks sargı bezleri” vücudunuzdaki sıvı akışına engel olabileceği için deri üzerinde şişme ve kabarmalara yol açar. Ayrıca derinin görevini üstlenen bu sargı bezlerinin bizi çevredeki zararlı ürünlerden nasıl koruyacağı meçhul.


Birkaç yıl önce BBC’de yapılan bir programda, bir grup kadını bir haftalığına detoks diyetine sokmuştuk. Yapılan deneyler sonucunda diyetten önce ve diyetten sonraki kan ve idrar verilerinde hiçbir değişiklik olmadığını gördük.


İnanın bana, sağlıklı olmak bu kadar zor değil. Dengeli beslendiğiniz, bol bol su içtiğiniz, uykunuzu aldığınız ve içki ve sigara tüketimini azalttığınız sürece sağlıklı olmak işten bile değil.” (Daily Mail)
 

detoks
bir
yalan
mı?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir