Medimagazin logo

Doktor’un Suçu Ne?

Doktor’un Suçu Ne?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Oniki yaşındaki Tuba Nur isminde yavrumuz tarlada babasına yardımcı olurken boynuna hızla hortum çarpıyor. Boyun damarlarındaki ani basınç değişikliği ile talihsiz kızın kalbi ve solunumu duruyor. Olduğu yere yığılan kızın babası doğru bir adımla 112’yi arıyor ve kızını römork üzerinde ambulansa doğru götürüyor. Buna ilaveten keşke kalp masajı ve yapay solunum yapmayı bilselerdi. Üç dakika sonra beyin ölümü başlıyor, altı dakika sonra da ağır beyin hasarı. Yolda ambulansa aktarılan kızın kalbi durmuş ve solunumu yoktur. O ana kadar hiç kimse müdahale etmemiştir. Sağlık ekipleri hastaya ulaştığında muhtemelen 12 dakika çoktan geçmiştir ve ölü kabul edilir. Çünkü kırsal kesimde ambulans ortalama 30 dakikada hastaya ulaşmaktadır.

Tıbben solunumu ve kalbi duran bir kişiye 12 dakika müdahale edilmeden hastaneye (ambulansa) gelmişse ölü kabul edilir. Kalbini yeniden çalıştırmak için müdahale edilmesi yeterli değildir. Sağlık ekipleri bundan emin olamayacağı için belki olaydan daha sonra römork üzerinde kalbi durmuştur diye ve hasta da çocuk olunca ambulansta müdahaleye başlıyorlar. Bu durumda 45-60 dakika müdahale yapılır ve kalp çalışmazsa ölü kararı verilir. En yakın hastane Karaman Devlet Hastanesi’ne geldiğinde çocuğun kalbi hala yeniden çalıştırılmamıştır. Doktor bu evladımizda umudun çok olmadığını biliyor ve hastanın ölü geldiği yönündeki açıklaması tıbben kısmen doğrudur. Kalbi yeniden çalıştırılsa bile beyin ölüm gerçekleştiği için malesef küçük kız uyanmayacak ve yeniden hayata dönmesi mümkün olmayacaktır. Nitekim kızımız şuanda ağır beyin hasarı şeklinde solunum cihazına bağlı olarak bitkisel hayattadır. Muhtemel bir beyin ölümünün gerçekleşmesi yakındır. Keşke kurtulsa da beni de meslekten uzaklaştırsalar. Bizim için bir hastanın hayatı her şeyin üzerindedir.

Bu bir iş tarlada iş kazası ve adli bir vakadır. Ambulans ve hastanede tıbben doğru müdahale yapılmıştır. Kızın ölü geldiği de dolaylı olarak kısmen doğrudur, kalbinin yeniden çalıştırılması onun ölmediğini de göstermez. Beyin hücreleri öldüğü için ağır beyin hasarı gelişmiştir. Genç hekim arkadaşımız hastaya müdahale sona ermeden kötü haberi verdiği için kusurludur. Haber verme şekli de uygun değildir. Alıştıra alıştıra kötü haberleri vermek gerekiyor. Onun amacı umudun az olduğunu anlatmak olsa bunu doğru ifade edememiştir.

Bu olayın abartılı ve yanlış ele alınarak derlenen haberler sonucunda kamuoyununda aşırı hassasiyet oluşturulması ve neticesinde dokturun görevden alınması ağır bir cezadir.

NOT : Sağlıkta şiddet olaylarının ve haksız soruşturmalar sonucunda doktor intiharlarının yaygın olduğu ülkemizde böyle haksız ve abartılı haberlere ve linç girişimine derhal son verilmelidir.

Doç. Dr. Mutlu Vural
Hayatta Kal Derneği YK Başkanı

doktor’un
suçu
ne?
Yorum (27)
ailde doktor
bugün 5 kez hakaret yedim.sabah acilde nöbete başladım.günde 300 hasta bakan bir acilde çalışıyorum.şu an tek hemşire ve tek doktor çalışıyorum.kimse yok diye hemşire vermiyorlar.acilde gelen giden hakaret ediyor ve saldırıyor.bayramda ne yapacaz bilemiyorum.aciller çok kötü.bakanlığa yazıyoruz.standart boş cevaplar veriliyor.bakanlık acillerdeki doktoru ve hastayı mavf etti.ey insanlar yardım edin.bu son S.O.S.
0
Cevapla
aydin sinal
bu olayda doktorun görevden alinmasi dogru bir karardir,nasil olsa bir kac haftaya,belkide güne kadar bu meslektasimiz yeniden isine baslayacaktir.bu olay almanyada olsa doktor direkt 24 saat icinde kovulurdu. burada etik ve tipbi olmak üzere iki öge var:tipbi olarak kalbi duran beyni beslenmeyen kisi de 4-5 dakka sonra beyin hücrelerinin ölümü baslar,reanimasyon yapilsa kalbi calisa bile reanimasyon süresine bagli beyin bozukluklari görülür bu beyin ölümü ne kadar gider bitkisel hayat dedigimiz tablo ortaya cikar,veya reanimasyon sonucu -hastanin yasi,genel durumu,kalp durmasinin nedeni,vucut isisi gibi kriterlerle 20 dakka ile 2saat arasi-kalp calismaz biyolojik olarak hasta ölür. ikincisi ise etik sebeptir:bir hasta reanimasyon protokulunda saat,dakika olarak ölü ibaresi yazilmadan hasta ölü kabul edilemez. burada doktor hanim tipbi olarak hakli olabilir ama etik olarak tamamen haksizdir,isten kovulmasi normaldir.ama Türkiye gibi etik sebeplerden isini kaybetme (cinsellik haric) imkansiz veya cok.cok nadir oldugu icin meslektaslarimiz isten el cektirme olayina kizmalari,sasirmalari na sasmamak lazimdir,cünki onlara tipbi,is ve calisma etigi yabanci bir kelimedir. benim beklentim bu hanim doktorun aninda kendi istegi ile istifa etmesiydi.Ama bu doktor hanim suclu degildir ona tipbi etik,hasta ile konusma beceri,hekimlik sanatini ögretmeyip sadece ezbere dayali tip tahsili veren hocalar,ve tip tedrisati sorumludur.saygilarimla
0
Cevapla
yg
Hayatta Kal Derneği YK Başkanı Doç. Dr. Mutlu Vural'a kaleme aldığı yazı nedeniyle teşekkür ederim. Benzer düşünceler bende de oluşmuştu. Doktor arkadaş sanki hastanın ölümüne neden olmuş gibi algı yaratılıyor. Görevden alınması da son derece yanlış. Hukuki veya idari bir dayanağı yok. Hemen görevine dönecektir. Acılı aileye baş sağlığı meslektaşıma geçmiş olsun dilerim.
0
Cevapla
a.k
dr aydın sinal kardeşim almanyayıda bilirim. dr olarak çalışmadım ama orada dr luk yapmakla türkiyede dr luk yapmak aynı şe değildir. dr söyleyiş şeklide uygun deyildi ama yok meslekten atan açığa alan yok yav. ben acilde 22 yıl ortalama kendim günde 150 ila 350 hasta baktım. can güvenliğim yoktu. olay oldumu önce güvenlik kayboluyordu.ne yapsın onunkide can tabiki. ben bunları türkiyenin en batısında yaşıyordum. ığdırda deyil. tükenmişlik had safhada. böyle olunca böyle. benmi istifa ettim , allah kalanlara sabır, can güvenliği ve kuvvet versin. ama merak ettiğim bir soruyu soracağım bu proğramı yapanlar acillerde çalışan dr arkadaşlara başka alternatif sunulsa kaçtanesi dr olarak hala çalışmayı seçerdi bir anket yapılsa diyorum.&20 bile çok geliyor bana. saygılar
0
Cevapla
Elif
Hocam keşke TTB başkanı da siz olsaydınız ne güzel ifade etmişsiniz, duyarlılığınıza ve ellerinize sağlık
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir