Medimagazin logo

Hulusi Behçet'ten sonra literatürde ikinci Türk

KRONİK böbrek hastaları ile ilgili yaptığı bilimsel çalışmalarla adını tıp literatürüne yazdıran Türk bilim adamı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, Rusya'nın St. Petersburg kentinde 'nefroloji haftası' nedeniyle yapılan kongrede kendi adını verdiği 'Sağlıker Sendromu' hastalığını anlattı.
Kaynak: HÜRRİYET
Hulusi Behçet'ten sonra literatürde ikinci Türk
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

'Behçet Sendromu'yla literatürlerde yer alan ilk Türk bilim adamı Hulusi Behçet'ten sonra, Prof. Dr. Yahya Sağlıker de 2005 yılında, 'Sağlıker Sendromu'nu tıp literatüre geçirtti. Prof. Dr. Sağlıker, Türkiye'nin dışında Japonya'dan, Kanada'ya, Avustralya'dan Arjantin'e kadar araştırma için hastaları bulundukları yerde ziyaret ederek hastalıkla ilgili araştırmayı geliştirdi. Rusya'nın St. Petersburg kentinde 19 Eylül'de düzenlenen Russian Renal Week-ISBP (Rusya Nefroloji Haftası) kongresinde Moskova ve Kazakistan'dan da katılan konuşmacılarla 5 bilim adamı 'Sağlıker sendromu' konulu platformda hastalığı tartıştı. Kongrede konuşan Türk bilim adamı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, hastalığın detaylarını anlattı. Sendroma kendi adını verdiğini söyleyen Prof. Dr. Yahya Sağlıker, hastalığı şöyle anlattı:

"Sendrom, kronik böbrek hastalarına gerektiği zamanda müdahale edilmeyip, en uygun zamanda en uygun ilacın verilmemesiyle ortaya çıkıyor ve hastada bir takım fiziki bozukluklar meydana geliyor. Yani unutulmuş, tıbbi yetersizlik ya da kısmen doktor ihmali sonucu oluşmuş bir sendrom olup, genetik özellikleri de içermektedir. Bu nedenle hastaların kemikleri eğrilir, büzülür, kırılır, boyları kısa kalırlar. Ayrıca kafatasında da bazı değişiklikler ortaya çıkıp, yüz şekli, çene ve burun yapısı bozulur. Bu olay her tıp kitabında yazar ama bu zamana kadar hiç bir bilim adamı konu üzerine eğilip, bu şekilde derleyip, toplayıp ve özelliklede genetik olduğunu vurgulamamış ve tıp dergilerinde bu şekilde yayınlanmamıştır. Bu konudaki genetik çalışmalar Çukurova Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Kahramanmaraş Üniversitesi, Adana Başkent Hastanesi tarafından yürütülmüştür."

hulusi
behçet'ten
sonra
literatürde
ikinci
türk
Yorum (5)
aydin sinal
Sayin profosörü tebrik ederim,yalniz syndrom bulusu biraz"kendin kes,kendin pisir,kendin ye"isine dönmüs.herkesin bildigi bir hastalik seyrine kendi ismini vermis,bakalim "Siegenthaler" veya"Harrison"kitaplarina ne zaman girecek "yoksa sadece Cukurova tipta nephrenoloji imtihanina giren talebeye"anlat bakalim Sagliker syndomunu"denecek.bekleyelim görelim. Tipbiyede talebeyken parazitoloji dersinde "yasa hoca aslan hoca"nin bulup kendi ismini verdigi parazit yumurtasini ögrenirdik,hic bir yerde ismi gecmezdi. Yasa hoca aslan hocayi ben emsaller iyi bilirler,Tanridan rahmet dilerim.
0
Cevapla
Dr. Necati Tevfikoğlu
Bu bir sendrom değildir. Bir sekanstır. Ve zaten bu hastalarda olan ve her kaynakta tanımlanmış birseydir. Bu sorun zaten pek çok daha önceki literatürde tarih edilmiştir ve jenerik genel bir bilgidir. Ayrıca, yayını okursanız deformitenin bilimsel olarak çok yanlış biçimde tarif edildiğini göreceksiniz. Gerek anatomik patolojide gerekse metodolojide çok hata olduğunu görürsünüz. Ayrıca yayında hiçbir anatomist, KBBci, plastik cerrah veya diş hekimi yoktur. 2005 yılında okuduğum zaman yayının çıktığı dergiye ayrıntılı bir mektup ve ''discussion'' yazacaktım, sonra ne vaktimi harcıyorum dedim. Ama gel gör ki insanlar sırf ''ilk ben buldum'' mantığı ile hareket etmeye çalışıyorlar. Sanırım o dergiye ''discussion''ı yazma zamanı geldi. Maksat gerçek ve bilimsel olmak değil mi??
0
Cevapla
Dr. Necati Tevfikoglu
Aydin Hocam, Aslan Hocayi bilirim. Efsanedir. Hocalarin hocasidir. Ellerinden opmek gerek. Makale'de ki hocayi da tanirim. Ve aynen sizin dediginiz gibi sinavlarda sendromu sorulur, goklere cikartilir, dunya kurtarilir falan..... Tesbitinizden dolayi tebrik ederim sizi. Bunu okuyanlara makaleyi ve yayini okumasini tavsiye ediyorum. nasil kabul edilmis bu makale onu bile anlamak zor. Cok buyuk bilimsel yanlisliklar ve eksiklerle dolu. Zaten dedigim gibi bir discussion yazacagim. Onemli olan gercegi dogrulari ve bilimi bulmak degil mi?
0
Cevapla
Frankie Bellevan
bu konuda ben de bir anekdot eklemek isterim.. benim mesajım da değerli yahya hocama olacak... yayınlarında resimlerini kullandığı kby hastası malatya doğanşehirli hcv(+) P.A kardeşim "sağlıker sendromlu !" yüzünden hiç eksik etmediği gülümsemesiyle kendilerine gıyabında sitem ederdi ve derdi ki ; "yahya hocamızı severim ama madem uluslararası üne kavuşacağı böyle bir konuda bizler onun ricasını kırmadık onun konu mankeni olduk öyleyse o da bizi küçük çaplı da olsa biraz görse gönlümüzü hoş etse acaba ne olurdu ???" umarım çilekeş P.A kardeşim hala hayattadır.. yahya hocam : arada bir de olsa lütfen pamuk eller cebe... selamlar,saygılar....
0
Cevapla
Selçuk Önce
El atmışken, sağlıker sendromu gibi ara sekans olan ve neredeyse birbirine bir o kadar benzer hatta hatta, mutasyon geçirip başkalaşan virüslerin her birine apayrı bir isim takılmasına kadar, tüm bu saçmalıklar konusunda "discussion" yazmanız isabetli olur :)
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir