Medimagazin logo

Muayenehaneler için son tarih: 31 Mayıs 2015

Kaynak: MEDİMAGAZİN
Muayenehaneler için son tarih: 31 Mayıs 2015
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Geçen yıl 26 Kasımda Resmi Gazetede yayımlanan 6569 sayılı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre 31 Mayısa kadar iniversite hastanelerinde serbest çalışan veya özel sağlık kuruluşunda çalışan öğretim üyelerinin, muayenehanelerini kapatmaları gerekiyor. Kanunun geçici 70.Maddesi:

 

Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim üyelerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel sağlık kuruluşlarında çalışmakta olanlara, bu faaliyetlerini sona erdirinceye kadar üniversite ödeneği ve ek ödeme ödenmez. Bunlardan belirtilen faaliyetlerini sona erdirmek isteyenler, 31/12/2014 tarihine kadar bu konudaki iradelerini görevli oldukları kurum yönetimlerine bildirirler ve bunların en geç 31/5/2015 tarihine kadar bu faaliyetleri sona ermiş sayılır ve çalışma uygunluk belgesi veya izni iptal edilir. Bu süre içinde mali hakları ve ek ödemeleri tam olarak ödenmeye devam olunur.

Bu madde kapsamında bulunan öğretim üyelerinden belirtilen faaliyetlerinden dolayı görevi kötüye kullandıkları yargı kararı ile tespit edilenlerin, genel hükümlere göre sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla, serbest meslek veya özel sağlık kuruluşlarında çalışma uygunluk belgesi veya izni iptal edilir.

Bu madde hükmü Gülhane Askeri Tıp Akademisi öğretim üyeleri hakkında da uygulanır. Ancak bu öğretim üyelerine üniversite ödeneği ile sağlık hizmetleri tazminatı ödenmez.”

muayenehane
muayenehaneler ne zaman kapatılacak
tam gün yasası
öğretim üyesi
Yorum (17)
Dr Hakan
Sayın Medimagazin editörü, sanırım yazı yanlış olmuş. Mevcut yasaya göre serbest meslek faaliyetlerini sürdüren öğretim üyelerinden "belirtilen faaliyetlerini sona erdirmek isteyenler, 31/12/2014 tarihine kadar bu konudaki iradelerini görevli oldukları kurum yönetimlerine bildirirler ve bunların en geç 31/5/2015 tarihine kadar bu faaliyetleri sona ermiş sayılır ve çalışma uygunluk belgesi veya izni iptal edilir" hükmü uyarınca daha önce muayenehanesini kapatmayı kabul edip dilekçe verenler için son gün 31 mayıs 2015. diğerleri için böyle bir durum söz konusu değil. Örneğin ben dilekçe vermedim, daha önce yayınlanan yönetmeliğe göre Ağustos 2015 tarihine kadar alınması gereken muayenehane uygunluk belgesi almak için baş vurmuştum, sonuçlandı, Sağlık Müdürlüğü'nden aradılar ve bu gün 1 saat önce Sağlık Müdürlüğü'nden Muayenehane Uygunluk Belgemi aldım. Sizin yazınıza göre ben şimdi pazartesi kapanacak muayenehaneye 2 gün için mi uygunluk belgesi almış oldum?
0
Cevapla
ilhan kostum
Sayın Editör, Bu konunun tamamen kapatılması için uygulanabilecek tek yol: 1.Sağlık Bakanlığının doğrudan Ankara'dan görevlendireceği kontrolörler tarafından saat 09:00-17:00 arasında muayenehanesi olan öğretim üyelerinin muayenehanelerinde sürekli olarak gözlenmesi sağlanabilir. 2.Sağlık Bakanlığı yapılacak kanıtlı ihbarları da anında değerlendirebilir. İhbar yapıldığı anda mesai saati içinde muayenehanesinde çalışan öğretim üyesi tespit edilebilir. 3.Bu tür öğretim üyesi sayısı yaklaşık 300 kişi olduğu bildirilmiştir. Bu 300 kişinin yasaya uygun çalışmasını sağlamak bu devlet için sorun olamaz. 4.Bu durum tespit edildiğinde de: " ilgili öğretim üyesinin çalıştığı Tıp Fakültesi Dekanı ve öğretim üyesinin anabilim dalı başkanı görevden alınır" ve "ilgili öğretim üyesinin muayenehanesinin çalışma ruhsatı iptal edilir." 5.Makamını kaybedecek dekan ve anabilim dalı başkanı, üniversite içinde mesai saatine uygun çalışma denetimini çok hassas yapmak zorunda kalacaktır. 6.Üniversite hastanelerinde kurulmuş, herkesin seyrettiği bu bozuk düzen de böylece sona erecektir. Sağlık Bakanlığı ve Yüksek öğretim kurulu'nun sıkı denetimi bu illegal yapıyı ortadan kaldıracaktır. Bu yazıyı yazmak benim için utanç verici, ancak yaşanan deneyimler, bunun tek çıkış noktası olacağını göstermektedir. Saygılarımla...
0
Cevapla
Dr Hakan
İlhan Kostüm, bizim alnımızda salak yazıyor galiba, böyle bir kanun varken ve 391 kişi kalmışken mesai içinde muayenehaneye gideceğiz ha? Çok beklersiniz hahaha, adamlar neler düşünüyor. Bakanlık 391 kişi görevlendirip muayenehane gözetleyecek adamlara maaş ödeyecek, 5 ten sonra bekleriz, gelsinler bi çayımızı içsinler, sizi de bekleriz abicim...
0
Cevapla
Tam Gum
Son çıkan kanun halen muayenehanesi olan hekimlerin üniversiteden ayrılmadan bu çalışmalarına devam edebilmesini kesin olarak güvencee altına almaktadır. Bu durum kanunla güvence altına alınmış olduğundan yönetmelik veya karaname ile değiştirilmesi de mümkün değildir. Sonuç olarak halen hem üniversite hem de dışarda çalışanlar rahat bir nefes alabilirler. Tek sorun hukuka aykırı olarak performans ve ek ödeme alamamalarıdır. Ancak gün olur devran döner ve bu paralar faiziyle geri alınır. Beklerseniz tanık olursunuz.
0
Cevapla
Dr Hakan
Kostüm hocam, ben de bunu yazarken utanıyorum ama muayenehanesi olmayan arkadaşların saat 16 dan önce hasta bakmaları veya özel ameliyat yapmaları için de Bakanlık kontrolör görevlendirse iyi olur. Saat 15 den sonra hastanede mua olsun olmasın pek hoca kalmıyor, cumaları bu saat 14 e kadar çıkıyor. Bu adamlar çıkıp dışarıda geziyor. O zaman bunlara da bakılsın. Bunların AD başkanlarının görevine son verilsin. Ha AD başkanları da ben başkanım diyip daha da erken çıkıyor :)))) o ayrı mesele :))) Yani utanarak da olsa yazdığınız bu yorumla "doktorun en büyük düşmanı gene doktordur" lafını tam anlamıyla doğrulattınız, tebrikler...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir