Medimagazin logo

OECD Raporunu açıkladı: Sağlık harcamalarında son sıradayız

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2014 yılı Sağlık Raporu'na göre Türkiye, üye ülkeler arasında doğurganlık oranında ilk, sağlık harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranında son sırada yer aldı
OECD Raporunu açıkladı: Sağlık harcamalarında son sıradayız
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayımladığı 2014 yılı Sağlık Raporu'na göre, üye ülkelerde doğurganlık oranında ilk sırada bulunan Türkiye, sağlık harcamalarını gayri safi milli hasılaya oranında son sırada bulunuyor.

Türkiye'de 2012 yılı rakamlarına göre kadın başına 2,1 çocuk düşüyor. Türkiye’yi bu sıralamada, kadın başına 2,04 çocuk ile İzlanda, 2,02 çocuk ile İrlanda ve 2 çocuk ile Fransa izledi. Doğurganlık oranlarında 1,28 çocuk ile Portekiz son sırada yer aldı.

Rapor, mali krizle birlikte sağlık harcamalarının AB üyesi ülkelerde 2009 ve 2012 yılları arasında ortalama yüzde 0,6 düşüş gösterdiğini ortaya koydu. 2000 ile 2009 yılları arasında ise sağlık harcamaları AB ülkelerinde ortalama yüzde 4,7 artış göstermişti.

AB’de mali krizin en şiddetli yaşandığı Yunanistan’da 2012 yılında sağlık harcamaları, 2011 yılına göre yüzde 11,7 düştü. Estonya ise 2011 yılına oranla 2012’de sağlık harcamaları yüzde 5,4 artışla en yüksek oranı yakaladı. AB genelinde ise söz konusu yıllar itibarıyla yüzde 0,3 gerileme kaydedildi.

OECD rakamlarına göre, 2012’de 2011’e göre Türkiye’nin sağlık harcamalarında yüzde 2,8 artış sağlandı.

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON SIRADAYIZ

Verilere göre AB ülkelerinde, sağlık harcamalarının, gayri safi milli hasılaya oranı 2012’de yüzde 8,7 oldu. Bu oran bir önceki yıl da aynı düzeydeydi. Sağlık harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranında yüzde 11,8 ile Hollanda ilk sırada gelirken, 11,6 ile Fransa ikinci sırada, yüzde 11,4 ile İsviçre üçüncü sırada yer aldı. Türkiye'nin sağlık harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 5,4 olurken, Türkiye bu oran ile son sırada yer aldı. Türkiye’yi yüzde 5,6, ile Romanya, yüzde 5,7 ile Letonya izledi. Türkiye’de sağlık harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranı 2011'de yüzde 5,3, 2010 yılında 5,6 düzeyindeydi.

 

RAPORA ERİŞMEK İÇİN TIKLAYINIZ



OECD veriline göre, 2012 rakamlarına göre AB ülkelerinde bin kişiye ortalama 3,4 doktor düşüyor. 2000 yılında ise bu rakam 2,9 idi. OECD verilerine göre, hastaneye kabul sonrası ölüm sebeplerinin başında yüzde 40 ile kalp krizi geliyor.

İSPANYA VE İSVEÇ YAŞAM SÜRESİNDE LİDER

Rapora göre, AB’de ortalama yaşam süresi 79,2 olarak belirlenirken, bu süre kadınlarda 82,1, erkeklerde ise 76,1 düzeyinde. 1990-2012 yılları arasında ortalama yaşam süresinin 5,1 yıl arttığı kaydedilen raporda, kadınlarda 85,5 yıl ortalama yaşam süresi ile İspanya ilk sırada yer alırken, İsveç, 79,9 yıl ile erkeklerde ortalama yaşam süresinde lider.

oecd
raporunu
açıkladı:
sağlık
harcamalarında
son
sıradayız
Yorum (31)
aydin sinal
eger bagzilarinin düsündügü,istedigi prof.-doc.-uzman.-asist.- maaslarida 12-16-24-32 bin lira olsa bu sagliga ayrilan para tümden maaslara gidecek.atalar ne demis ayagini yorgana göre uzat,yattigi ahir sekisi cigirdigi istanbul türküsü......ABD,Almanya,Hollanda v.s. ile maaslari karsilastiranlar bu siralamaya baksinlar.Türkiye ile ayni sirada olan Letonya, Romanyada Hekim maaslari ortalama 500 euro(Türkiyede ortalama,yan gelirlerle 3ooo-5ooo euro,Almanya seviyesinin yarisindan fazla),Letonyali hekimler Almanyada evlerde,bakim yurtlarinda yasli-hasta bakiciligi yapiyorlar.Sükretmesini bilin derim,selamlar.
0
Cevapla
tıp doktoru
Aydın Sinal Almanya'yı bırak gel Urfa'da Hakkari'de görev yap o zaman. Yok Almanya'da kalırım diyorsan bizim adımıza konuşma lütfen
0
Cevapla
abs
sayın sinal aylık gelirinizi merak ediyorum..ha pardon siz sağlık bakanlığında yönetici pozisyonunda bir hekimdiniz değil mi..yoksa bu kadar başlığa cevap yazacak zamanı nerden bulabilirsiniz?
0
Cevapla
y.yılmaz
aydin sinal özellikle hekim maaşları söz konusu oldumu işkembeden atıyor , bilinç altına bak Avrupadakilerde çok az paraya çalışıyor şükredin gibi zırvalıklar yazıyor .Söylediklerinin tamamı art niyetli ;Temmuz ayında Hollanda da Bronova Hastanesine gittim hiç te aydin sinal in dediği gibi boğaz tokluğuna çalışan yok maaşları gayet iyi ve burası bir edvlet hastanesi aydin sinal her konuda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi
0
Cevapla
aydınsinver
güççükken kolonoskopi sonrası dr ofobisi başlamış eski patagonya başbakanları gibi hekim özlük haklarına karşı duyarsız yorumlar yapan sinal antikardeşimizi esefle kınyor ringer laktatla yıkıyorum gerçi onun aklanmaya paklanmaya ihtiyacı yok klavyesinden ışıklar pardon ampuller saçıyor
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir