Medimagazin logo

'Şanlıurfa'daki doktor, Mardin'dekilerin sorumsuzluğundan kaynaklandığını söyledi'

Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde dünyaya gelen Arin bebeğe, bağırsaklarındaki rahatsızlık nedeniyle aynı hastanede tedavi görürken takılan serumdaki ilaçlar deri altına gidince eli çürüdü. Olanlardan habersiz apar topar Şanlıurfa'ya sevk edilen Güneş ailesi burada kolundaki sargı açılınca bebeklerinin üzeri çürümüş eli ile karşılaştı.
Kaynak: ZAMAN
'Şanlıurfa'daki doktor, Mardin'dekilerin sorumsuzluğundan kaynaklandığını söyledi'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Plastik Cerrahi Servisi'nde ameliyat yapılacak olan Arin bebeğin eline, bacağından alınacak parça yerleştirilecek. Güneş ailesi, bebeklerini bu hale getiren görevliler hakkında şikayetçi olduklarını belirtti.

Vedat ve Elif Güneş çiftinin Arin ismini verdikleri kız bebekleri, 35 haftalık olarak Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde dünyaya geldi. Taburcu edildikten bir süre sonra bağırsaklarındaki rahatsızlık nedeniyle aynı hastanede 13 gün tedavi gören Arin bebek, sağlık görevlilerinin ihmalinin kurbanı oldu. İddiaya göre tedavi sırasında serum kelebeğinin yanlış takılması ve kontrol edilmemesi nedeniyle damara değil de deri altına giden ilaç, Arin bebeğin elinin üzerini çürüttü.

Bebeğini tedavi ettirebilmek için Mersin'e gelen ve yakınlarının yanında kalan anne Elif Güneş, başından geçenleri anlattı. Bebeğini Mardin Kadın Doğum Hastanesi'nde 35 haftalık olarak erken dünyaya getirdiğini belirten Anne Elif Güneş doğduktan sonra 1 saate yakın küvezde kalan bebeklerinin daha sonra kendilerini teslim edildiğini, bir gün sonra ise taburcu edildiğini söyledi. Taburcu edildikten sonra 10 gün boyunca evlerinde kaldıklarını ifade eden anne Güneş, 10 gün sonunda ise bebeklerinin yüzünün çok sararması nedeniyle Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne götürdüklerini kaydetti. Sarılıktan dolayı bir gece kalan bebeklerinin tekrar taburcu edildiği anlatan Güneş, 2 gün evde kaldıktan sonra kusmaya başlayınca korkup yine aynı hastaneye götürdüklerini söyledi. 'Bağırsaklarında enfeksiyon var' denilerek bebeklerinin yatışının yapıldığını belirten Güneş, "13 gün boyunca hastanede kaldı. Bağırsaklarından tedavi görüyordu. 13 gün sonunda bağırsaklarındaki sorunun büyük olduğunu ve bazı tahlillerin Mardin'de yapılamadığını söyleyerek bizi Şanlıurfa'ya sevk ettiler. Bize teslim ettiklerinde bebeğimin kolu şişti. Sarmışlardı yarayı, altını görmedim. Hastanedeki görevlilere kolunun neden bu kadar şiş olduğunu sordum. 'İlacın içinde karbondioksit var, normal' dediler" şeklinde konuştu.

'BEBEĞİMİZİN ELİNİ GÖRÜNCE ŞOK OLDUK'

"Şanlıurfa'da özel bir hastaneye gelip bebeğinin elini açtıklarında gördüklerim karşısında şok oldum" diyen acılı anne, "Burada durumu anlattık, Şanlıurfa'daki doktor, Mardin'dekilerin sorumsuzluğundan kaynaklandığını söyledi. İğne yerinden çıkmış ve görmedikleri için ilaçlar deri altına gitmiş ve deri çürümüş. Biz onlardan şikayetçiyiz, dava açacağız, şikayet edeceğiz. Bugün bize yapan, yarın başka çocuklara da yapar." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'daki doktorun, tedavi edilmezse elinin kesilmeye kadar gidebileceğini söylemesi üzerine bebeklerini Mersin'e getirdiklerini anlatan Güneş, "Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde plastik cerraha gösterdik. Ameliyat edeceklerini söylediler. Bu kabuğu kaldırıp vücudundan et parçası alıp buraya nakledecekler." dedi.

Baba Vedat Güneş de Mardin'deki doktorların bebeğini bu hale getirdiğini ifade ederek şikayetçi olduklarını dile getirdi.

Öte yandan bebeğin tedavisini gerçekleştiren Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Yenidoğan Uzmanı, "Çocuğun bağırsaklarında problem olduğu için direnci düşmesin diye damardan kalsiyum veriyorduk. Bu işlemlere hemşireler bakar. Serum damardan çıkınca kalsiyumun değdiği yer morarmaya baslar. Buna hemşirelerin periyodik olarak bakması gerekir. Bir ihmalkarlık varsa da benim değil. O gün ben izinliydim. İhmalkarlık kiminse ortaya çıksın." diye konuştu.

'şanlıurfa'daki
doktor
mardin'dekilerin
sorumsuzluğundan
kaynaklandığını
söyledi'
Yorum (4)
Osman D
Böyle işgüzar meslektaşlar olduktan sonra, bize başka düşman lazım değil. Hastanın bir sonraki gittiği merkezdeki doktorun bir öncekinin aleyhine konuşması kadar kötü birşey olamaz. Zaten hastaların açtıkları davaların emin olun %90 ının sebebi de bu. Değilse bizdeki avukatlar inanın ABD dekiler gibi hastaları kışkırtmıyorlar. Yahu kardeşim, hastaya böyle konuşunca eline ne geçiyor? Aldığı tazminatın yarısını sana mı veriyor? Sonuçta bir diğer meslektaşının hayatını karartmış oluyorsun. Bu olayda da hastaya iv Ca verirken serum ekstravaze olmuş. Olabilir. Çocuk bu. Kımıldamış, serumunu çıkarmış. Yenidoğanda santral kateter takmak o kadar kolay birşey değildir. Ne var bunda? İlla ki konuşacaksan: "Bu durum, normal tedavide her hastada olabilecek bir şeydir. Önceki merkezin bir kabahati yoktur. Biz gerekeni yapacağız" de olsun bitsin. Değerli meslektaşlarıma sesleniyorum: Lütfen bu tür işgüzarlıklara girmeyin. Ne hasta yakınları, ne de bakanlık size madalya takmaz. Sadece ah alırsınız. Benden söylemesi.
0
Cevapla
postenflamatuar
Extravasation vakası, yaşlılarda bebeklerde görülme ihtimali yüksek. prematürelerde risk daha fazla, çünkü damar çapı küçük, kolayca kanül damar lümeni dışına çıkabilir, farkedilemeyebilir. %100 önlenebilir değildir. nekroza kadar gidebilir. farkedildiğinde plastik cerrahice değerlendirilmellidir, lezyonlu yer eleve edilmeli gerekirse insiz edilip o bölgeye salin verilmeli. olayın oluş zamanı ile müdahele zamanı önemlidir.iv ilacın cinsi,damar dışına çıkan ilaç miktarı da önemlidir. Bu haberlerde iftiralar doğal ki boldur. Belgelemeler önemlidir. "Mardin'deki doktorların bebeğini bu hale getirdiğini ifade ederek şikayetçi olduklarını dile getirdi" Hastaya göre bunun tek sebebi ihmal. Komplikasyon diye bir şey olması mümkün değil. Bakanlıktan bir ricam olmayacak. Çünkü hastaları ürkütmemek lazım. Onun için uzmanlık derneklerinden br ricam var.hastalrın veya yasal velilerini bilgilendirecek belgeleri üyelerine zorunlu hale getirsinler. Bunun için mesela İV tedavide görülebilecek kompliasyonlar, riskler hakkında detaylı rıza formları hazırlatmlarıdır. Her yatışta muhtemelen onlarca sayfalık rıza formları ve aydınlatma formları gerekecektir. Olsun çünkü ""Mardin'deki doktorlar bebeğimi/veya beni bu hale getirdi" yanlış anlamalarının önüne geçmek lazım. Belki onlarca sayfalık bilgilendirme sayfalarından sonra hasta veya hasta yakını hastasını hastanede değilde daha az komplikasyon gelişebilecek mekan olan evde tedavi etmek isteyebilir. Ya da en azından mahkemede bana bilgi verilmedi demesinin önünün kesilmesi lazım. Bunun için günlük hasta sayısına ve yatırılan hasta sayısına kısıtlama getirlmesi gerekebilir. durduk yere yüz milyarlık tazminata mahkum olma enayiliği ne gerek var. bıçaklama, burun kırma, yüz dağıtma, ölümle tehdit, küfürlerin cezasız kaldığı türkiye hukuk sisteminde bıçaklamaktan daha az fiziki zarara yol açan ve kasti olmayan ve tedavinin komplikasyonu olan bu durum için hapis artı yüz binlik tazminata tepki vermemek hekimlere yakışmıyor. TTB somaya gideceğine, Taksime gideceğine bu konulara eğilsin. Uzmanlık dernekleri kongre düzenleyeceğine önce bu tazminat, tıbbi sorumluluk, malpraktis uygulamaları üzerinde çalışma grupları, kongreler düzenlesinler. Öneriler ve yol haritası çizssinler, üyelerini bilgilendirip alacakları tedbirleri guideline olarak düzenlesinler. Mantıkla, hakkaniyetle ve tıpla çelişen yasal düzenlemeler içinse kulis faaliyeti başlatıp hukuk bürolarını da harekete geçirsinler. Yoksa bu haberler artarak devam eder. Leş kargasından farksız bazı kötü niyetli avukatlar ve hasta yakınları ve bazı cahil hasta yakınları bize yolunacak ve kesilecek kaz muamelesi yapmaktan vazgeçmez.
0
Cevapla
Elif
Bu sitede böyle ucuz çalakalem yapılmış RATİNG kokan haberler yer almamalı , sanırım bütün doktorlar kalsiyum yanığının tibbi komplikasyon olduğunu bilir, e bu siteyi de sağlık profesyonelleri okuduğuna göre çok nadir bir sendrom bulmuş gibi bu heyecan niye?
0
Cevapla
Bilal kvc
Elif rumuzlu meslektaşıma, Hekimin kendisini koruması adına neler yapılması gerektiğini uzun uzun anlatmışsınız. Bu öneriler yasal anlamda bizi koruyabilir. Peki vicdanımızı rahatlatacak bir öneriniz var mı acaba? Basit bir hata, sorumsuzluk bir bebeğin elini bu hale getiriyorsa bundan hiç rahatsız olmayalım mı? Ben bir cerrahım. Komplikasyonlarım olur. Elbette ben de yasal gerekli tedbirlerimi alırım. Ama bir hatamdan dolayı birine zarar vermişsem hiçbir onam formu vicdani rahatsızlığımı gideremiyor? Bu nedenle hemen karşı atağa geçip hastaları suçlamak da çözüm olmuyor maalesef....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir