Medimagazin logo

SGK fizik tedavi hastalarının tedavisini kısıtlıyor mu?

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü İsmet Köksal, 19 Şubat günü Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile fizik tedavi hizmetlerinde bazı hastalıkların kapsam dışı bırakılması, bunlardan da en çok gazilerin etkilenmesine ilişkin tartışmalar üzerine Hürriyet’e açıklama yaptı.
Kaynak: HÜRRİYET - Meltem ÖZGENÇ
SGK fizik tedavi hastalarının tedavisini kısıtlıyor mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Köksal,  özetle şunları söyledi: “Fizik tedavi branşına yapılan ödemeler genel cerrahi, beyin ve sinir cerrahisi, kalp damar cerrahi ve nöroloji gibi birçok branştan daha fazla. Ortopedi branşında da implantlara verilen ücretler hariç tutulduğunda sağlık hizmetlerine ödenen ücretler fizik tedavi branşının gerisinde kalıyor. Ameliyat sayıları ise 2013 yılına göre 2014’te azaldı.


KÂR ORANLARI AZALDI
“Sektör temsilcileri felç, MS, parkinson, beyin hasarı gibi birçok hastalığın SGK kapsamı dışında tutulduğunu ve kısıtlandığını iddia ediyorlar. Ancak aksine hastaların tedavilerindeki kısıtlamalar kaldırıldı. Bunu yaparken de bir doktorun bakabileceği hasta sayısı baz alındı. Bazı sektör temsilcileri bu tür açıklamaları, hasta haklarını savunmak için değil, azalan kârlılık oranları nedeniyle yapıyorlar. Özellikle gazilerimiz konusunda çok hassasız. 19 Şubat günü çıkan tebliğde hiçbir sınır bırakmadık. Uygulamadan doğan herhangi bir sorunu da derhal gideririz.”

Gazilere fizik tedavide 60 seans sınırı uygulanıyordu. Değişiklikle seans sınırı kaldırıldı. Gazilerin sınırsız fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetinden faydalanabilmesi için hekim raporu yeterli olacak.

sgk
fizik
tedavi
hastalarının
tedavisini
kısıtlıyor
mu?
Yorum (9)
Ahmet Yalçın
SGK'nın anlayışı şu. Vatandaş pamuk elleri cebe atmadan bir tedavi alamasın. Toplumun neredeyse yarısının fizik tedaviyle ilgili sıkıntıları var. Ve toplum giderek yaşlanıyor. SGK'nın emekli maaşlarından dolayı oluşan büyük açığının sağlıkta mantıksız kısıtlamalar yaparak telafi etmeye çalışıyorlar.
0
Cevapla
dr
YENİ FTR MERKEZLERİ AÇILMAZSA RANDEVULAR UZUN SÜRELERE KALIR VE KOCA DEVLET KARABORSAYA MAHKUM OLUR
0
Cevapla
volkan subaşı
Bir an önce kotaların yükseltilmesi gerekir, çünkü ağrı ile fizik tedavi sırasının gelmesini beklemek kolay değil. Devlet hastanelerinde en az 1-1.5 ay bazı yerlerde 6 aya varan bekleme süreleri var. Özellerde de 1 hafta 10 gün bekleme süresi var. Bazen hasta bir gün bile beklemeye mecali olmuyor. Kotaların arttırılması ve tedaviye ihtiyacı olan hastaların tedavi ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir. Fizik tedaviye yapılan ödemeler ortopedi den, beyin cerrahiden fazla diye burayı tırpanlayalım anlayışı doğru bir yaklaşım değil, toplum yaşlandıkça, iş ve trafik kazaları nedeniyle engellilik arttıkça fizik tedaviye ihtiyaç duyan kişi sayısı artacaktır. Bu kişi yarın sizde olabilirsiniz, tedavi olmak için bırakın 1 ayı, 1 hafta beklemeye razımısınız?
0
Cevapla
Yt
Mrb sayın Köksal hastanın terapi sürecinde doktor hastayı görmüyor bile , yazmışsınız ki bir doktorun bakabileceği hasta sayısı baz alındı evet bırakın doktor muayenesini yapsın terapiyi Fizyoterapist yapsın yani bir doktor hem muayene yapıp hemde hasta tedavi edemez, tedavi kotaları Fizyoterapistlere verilip kota artırılabilir, ayrıca fizik tedavi faturalandırılmasında da fizyoterapistler artık rotasyon yapmış hekimlerlele çalışmak istiyor yani faturalandırmaya onlarında dahil olmasını istiyor
0
Cevapla
Mustafa Durmaz
SAYIN ORTOPEDİ UZMANI İSMET KÖKSAL; Ortopedide kullandığınız implant vb için birkaç yabancı firmaya ÖDEDİĞİNİZ RAKAMI AÇIKLARMISINIZ ! ! ! Bakalım SGK bütçesinden Doktor ve sağlık personeline ödediğinizin kaç katı ?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir