Medimagazin logo

SGK'dan hastane yöneticilerine önemli uyarı: İdari işlem yaparız!

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü bir duyuru yayınlayarak tıbbi cihazların SUT’a uygun bir şekilde fatura edilmediğini, konu hakkında ise hastane yöneticilerine idari ve mali işlemler yapılacağını belirtti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
SGK'dan hastane yöneticilerine önemli uyarı: İdari işlem yaparız!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Uygulama Tebliği eki EK-3 tıbbi malzeme listelerinde SUT kodu ve alan tanımı ile birlikte bulunan ve yatarak tedavilerde kullanılan bir kısım tıbbi malzemelerin, bazı sağlık hizmeti sunucularınca kodsuz malzeme niteliğiyle ve serbest fiyatla yada SUT kodu ve alan tanımında bulunan niteliklere haiz olmayacak şekilde başka ürünlerin MEDULA-Hastane uygulaması üzerinden SGK’ya fatura edildiği belirtilen yazıda faturalandırma SUT’un göz ardı edildiği belirtildi.
 

Hastanelerin alacaklarına mahsup edilecek

Yazıda SGK’nın mevzuatına aykırı olarak MEDULA-Hastane uygulaması üzerinden SGK’ya fatura edilen tutarların ‘Yersiz ödeme’ olduğu vurgulanırken bunun ‘Kurum zararı’ olarak değerlendirilerek hastanelerin SGK alacaklarına mahsup edileceği ifade edildi.

 

İdari işlem başlatılacak
 
SGK ayrıca SUT’un  göz ardı edilerek yapılan hatalı işlemlerde sorumluluğu bulunan ilgili idareler ile tıbbi malzeme üretici ve tedarikçileri hakkında gerekli idari, mali ve hukuki işlemlerin yapılacağını belirtti.




 





Hastaların tanı ve tedavi işlemleri ile bu esnada kullanılacak tıbbi malzemeler ile ilaçlara ilişkin bedeller, Sağlık Uygulama Tebliği ve eki listelerde yer alan hükümler çerçevesinde SGK tarafından  karşılanıyor.


 Bir tıbbi malzemenin Türkiye piyasasında arzının ve dağıtımının gerçekleşebilmesi için ürünün, küresel ürün numarası bazında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Bilgi Bankasına (TİTUBB) kayıt/bildirim işleminin tamamlanmış olması gerekiyor. TİTUBB kayıtlarının onay  süreci “Sağlık Bakanlığı Durumu” ve “SGK  Durumu” olmak üzere iki aşamada tamamlanıyor.
“Sağlık Bakanlığı Durumu” üretici ve/veya tedarikçilerin Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında  bulunan zorunlu belgeleri ibraz etmeleri sonrasında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz
Kurumu yetkililerince incelendikten sonra “Kayıtlı” duruma geliyor.
“SGK Durumu” ise Sağlık Bakanlığı onayının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu  yetkililerince yapılmasından sonra TİTUBB sistemine ilgili firma yetkililerince girilmesi gerekli diğer bilgilerin doğruluklarının yine ilgili firma yetkililerince taahhüt edilerek girilmesi sonucu “Kayıtlı” duruma geliyor.

Ancak bir malzemenin TİTUBB kayıt/bildirim işleminin tamamlanmış olması o malzemenin Kurumca bedelinin karşılanması için tek başına yeterli değil.
TİTUBB kayıt/bildirim sürecinde firmaların
sisteme girdikleri bilgilerin doğruluğu ile tıbbi malzemelerin SUT kodlarına ve alan tanımlarına doğru eşleştirilmelerinde SGK’nın herhangi bir sorumluluğu bulunmuyor. Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında belirlenen geri ödeme kuralları tıbbi malzemelerin ülke piyasasında pazarlanmasını belirleyen bir hüküm değil, SGK’nın finanse edilme kriteri. 

sgk'dan
hastane
yöneticilerine
önemli
uyarı:
i̇dari
işlem
yaparız!
Yorum (6)
murat çelikten
SGK bu yazıyı yayınlamak ve problemli idareler hakkında işlem yapmak için geç bile kaldı. Sağlık bakanlığı bu idarelerin yaptıklarından haberi olacak yeteneğe bile sahip değil. heryerde bi şekilde torpille getirilmiş, liyakatten uzak yöneticiler var. hastaneleri borç batağına sokup atlıyorlar başka makamlara. olan borç içinde yüzen hastanelerde ek ödemeleri eksik dağıtılan personele oluyor. Filler cep doldururken çimler eziliyor. inşallah SGK bu yazıdaki hataları yapan idarelerin haddini her şekilde bildirir. Kurumu uğrattıkları zararları çatır çatır bu beceriksiz ve basiretsiz idarelerden alırlar. kul hakkı ağırdır ama..onu ödeyemezler...
0
Cevapla
port
Kolu alcida insan kalmadi.ortopedistler en basit kiriga bile buyuk istahla vida plak takiyo.bu istahin sebebi nedir.sgk istah azaltici ilac versin bu ortopedistlere.bmw den asagi arabasi olan yok gibi.var da onlar cok istahsiz.
0
Cevapla
Kemal tahir
Global bütçenin zararlarını gördünüz dimi? Kamu hastanelerini "denetimsiz global bütçe" sayesinde hortumlayan başhekim, başhekim yardımcıları, hatta genel sekreterler gün gibi ortaya çıktı dimi araştırdığınız zaman. Medikalcilerle idarecilerin arpalığı oldu kamu hastaneleri. Sağlık Bakanını uyutuyorlar, TKHK ile herşey iyi gidiyor sanıyor. SGK kaldırsın global bütçeyi ve özelleri denetler gibi kamu hastanelerini de SUT kurallarına göre denetlesin bak o zaman noluyor kamu hastaneleri kurumuna. Bütün fındık fareleri çil yavrusu gibi sağa sola dağılacak, kaçacak delik arayacaklardır. "Alayım 8600 tl maaşı pratisyenlik yapacağıma başhekim yardımcısı olur yaptığım işlerden nemalanırım" diye düşünenler kalmaz. Doğuda üniversitelerde-eğitim hastanelerinde profesör kadrosunda görünüp kalkıp batıda genel sekreter veya başhekim olan ve 16 bin tl yi cukka cebe atanlar dosdoğru kadrolarının olduğu üniversitelere giderler ve öğrenci yetiştirirler. Sağlık bakanlığı cemaat yapılanmalarından kurtulur. Gerçekten çok faydalı olacaktır SGK'nın yapacağı idari, hukuki, mali işlemler...
0
Cevapla
Orto
Sayın port ortopedistleri itham Altında bırakan ispatsız dayanaksız saldırgan ve kıskanç tavırlar bunlar lütfen işinize bakın
0
Cevapla
Orto
Sanırım siz 80 li yıllardan kalan bir cerrahsınız ki Haklısınız o dönemler Alçı ile tedavi edilen sekellerle dolu bir Kuşak üzgünüz ama teknoloji gelişirken ortopedide çok gelişti
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir