Medimagazin logo

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanından 'pratisyen' açıklaması

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Medimagazin'de yayınlanan haber üzerine hem twitter hem de okuyucu yorumlarından gelen tepkiler üzerine, kullanılan pratisyen kelimesinin yanlış anlaşıldığını vurgulayarak, açıklama yaptı:
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanından 'pratisyen' açıklaması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sayın Medimagazin,

 

TDB Öğrenci Kongresi’nde yaptığım konuşmam,   basında yer aldığı haliyle genel bağlamından kopuk olarak sunulduğundan hekim dostlarımızın haklı tepkisini çekmiştir. Sağlık alanında hizmet sunan meslek grupları olarak yıllardır hekimlerle, eczacılarla, hemşirelerle pek çok sorunumuzun çözümünün de ortak olduğunu bilerek, birlikte hareket ediyoruz.

Konuşmada üzerinde durulan ve vurgulanmaya çalışılan husus ise, tıp ve dişhekimliği mesleklerinin eğitimden gelen farkının ortaya konması ve dişhekimliğinde önemli karşı çıkışlara rağmen dayatılan 8 dalda uzmanlığın eleştirisidir.

Dişhekimliğinde ihtiyaç olmamasına rağmen bu kadar çok alanda uzmanlık tanımlanmasıyla dişhekiminin çalışma alanının yok olması riski bulunduğuna dikkat çekmek amacıyla kullanılan ve kabul edilmemesi gerektiği ifade edilen “pratisyen dişhekimliği” sıfatından kast edilen budur.

Hemen her alanda ortaklaştığımız   “pratisyen hekim”  dostlarımızı incitmek gibi bir amacımız kesinlikle yoktur, olmadı ve olamaz. Pratisyen hekimler, hastaya bütüncül bakarak, özellikle koruyucu hizmet sunumunda ülkemizde aldıkları rolle birinci basamak  sağlık hizmetlerinin bütün yükünü taşımaktadırlar. Bu bakımdan, hekim dostlarımıza ve tabii ki pratisyen hekimlere, şükran duymaktan öte bir yaklaşımımız kesinlikle söz konusu değildir.

Bu yanlış anlaşılmanın kamuoyunda giderilmesi konusunda desteğinizi bekliyor, iyi çalışmalar diliyorum.

Saygılarımla,


Prof.Dr.Taner YÜCEL
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Başkanı
 

türk
dişhekimleri
birliği
başkanından
'pratisyen'
açıklaması
Yorum (5)
mehmet ak
Söz ağızdan çıkmış bir kere hocam,bakış açınızı belli etmişsiniz bir kere.Ben 20 yıllık bir pratisyen hekim olarak bu açıklamanızı kabul edemiyorum.
0
Cevapla
Ali fidan
Her mesleğin pratisyeni vardır kimse gereksiz kompleks yapmasın.Asıl sorun bir gecelik kararla Pratisyenleri uzman yaparak uzman dr olan aile hekimlerinin hakkının yenmesidir. Sistem bozulmadan önce herkes konumunu bilirken şimdi ünvanlar birbirine karıştı;Acilde çalışan pratisyenler uzman doktorlardan direktif alıp Uzmanların Altın'da çalışırken ASM lerdeki pratisyenlerin uzman(?!) mış gibi çalışması sağlık sisteminin trajikomedyasıdır
0
Cevapla
çağrı
Taner hocamız niyetini belli etmiş,ama nafile herkes anlamış,çark etmiş ama olmamış,tekrar haber olmuş
0
Cevapla
ATTİLA ÖZ
Yani Fakültede Hocamızdı saygı duyuyorum bu ayrı ama bu açıklamalar çok talihsiz kendi statüsüne yakışmayan açıklamalardır; kendisi bir konservatif diş tedavi uzmanıdır acaba kendi branşını da mı gereksiz görüyor çok merak ediyorum.. Diş hekimliğindeki Uzmanlık kavramı; uzmanların sadece bir branşta olmak üzere çalışmalarını kısıtladıkları ve diğer konulara el atmadıkları bir durumdur. Genel diş hekimlerini bağlayan veya onların iş hacmini riske sokan bir durum değildir. Bunu keşke 20.000 diş hekiminin başında bulunan biri de kavrayabilse. Tıpda pratisyenlik ve uzmanlık kavramları varsa diş hekimliğinde de var olması doğal karşılanmalıdır, kimse bundan hayıflanmamalıdır. Pratisyen hekimlik; yabancı ülkelerde practitioner physician dan uyarlanan bir kavramdır 6 sene tıp okuyup mezun olan bir hekimin genel tababet sınırları içerisinde yapabileceği tüm pratik uygulamalara yetkili olduğunu bildirir bir unvandır. Taner beye soruyorum acaba diş hekimlerinin uzmanlık konularında çalışmalarını kısıtlayan bir yasa var mıdır..
0
Cevapla
ömer akpınar
biz pratisyenleri küçümseyen herkesi kınıyorum başta Taner Yücel 'i. Yaşınız benden büyük , profesör ve genel başkansınız dikkatli konuşmanız gerekiyor ,ne yalan konuşayım bir an aklıma Nihat olayı geldi. Bende diş hekimlerine dişçi diye bilirim ama gün içinde karşımdaki hastaya bile her zaman uyarırım asla dişçi demeyin bunu hakaret olarak algılarlar ''Diş hekimi'' demeniz gerekiyor diye hastalarıma tembihlerim , kardeşimde diş hekimi ondan dolayı iyi biliyorum. Pratisyen olup ta mesleğini mükemmel yapan bir sürü doktor var. Aslında biz pratisyenler bir gün bir araya gelsek fazla değil 1 gün hiç iş yapmasak hadsizler haddini bilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir