Medimagazin logo

'Diş hekimleri pratisyen sıfatına layık değildir!'

TÜRK Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof.Dr. Taner Yücel, diş hekimlerinin ağız doktoru olduğunu belirterek, "Ülkemizde uzmanlıkla ortaya çıkan bir sonuçmuş gibi diş hekimlerinin önüne 'pratisyen diş hekimi' sıfatını koymak bu mesleğe yapılabilecek en büyük kötülüktür" dedi.
Kaynak: STAR
'Diş hekimleri pratisyen sıfatına layık değildir!'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Zonguldak'ta bir otelde düzenlenen Türk Dişhekimleri Birliği 9'uncu Ulusal Öğrenci Kongresi açılışında konuşan Prof.Dr. Yücel, her mesleğin içerisinde olduğu gibi kendi mesleklerinde de sorunların bulunduğunu söyledi. Diş hekimlerinin günümüzde değersizleştirilmeye, eksiltilmeye çalışıldığını belirten Yücel, diş hekimlerinin ağız doktoru olduğunu kaydetti. Yücel, şöyle dedi: "Diş hekimi hiçbir şekilde kabul etmediğimiz ve hiçbir şekilde adını kullanmadığımız 'pratisyen' sıfatı grubuna layık bir meslek değildir. Dünyada örneği de yoktur. Ülkemizde uzmanlıkla ortaya çıkan bir sonuçmuş gibi diş hekimlerinin önüne 'pratisyen diş hekimi' sıfatını koymak bu mesleğe yapılabilecek en büyük kötülüktür. TDB, diş hekimliği mesleğinin geleceğinin nasıl olması konusunda ve diş hekimlerini genel sağlık sisteminde daha güçlü konuma getirmek için gayret sarf etmektedir. TDB'nin en önemli hedefi, diş hekimlerini ve diş hekimliği mesleğinin genel sağlık sisteminde hak ettiği yeri almasını sağlamaktır."
 
TDB Öğrenci Kolu Genel Başkanı Mehmet Yıldız ise bilim merkezi olması gereken fakültelerin performans sistemiyle niteliksiz sağlık hizmeti veren merkezler haline dönüştüğünü söyledi. Yıldız, şöyle konuştu: "Olumsuz ortamlardan sıyrılmanın tek yolu, meslek örgütü çatısı altında birlikte hareket etmekten geçmektedir. Unutmamamız gereken tek gerçek, birliğimizi oluşturan en büyük unsur ve organının tüm meslektaşlarımız olduğudur. Mesleğin geleceği ve etik ilkeleri için mücadele eden bu yapının tek siyasi düşüncesi, halk sağlığı ve meslektaşlar arası birliktir."
 
Dişhekimliği fakültelerinden gelen öğrencilerin sorunlarının tartışılacağı kongre yarın sona erecek.

 

 


 

 

Sayın Medimagazin,

 

TDB Öğrenci Kongresi’nde yaptığım konuşmam,   basında yer aldığı haliyle genel bağlamından kopuk olarak sunulduğundan hekim dostlarımızın haklı tepkisini çekmiştir. Sağlık alanında hizmet sunan meslek grupları olarak yıllardır hekimlerle, eczacılarla, hemşirelerle pek çok sorunumuzun çözümünün de ortak olduğunu bilerek, birlikte hareket ediyoruz.

Konuşmada üzerinde durulan ve vurgulanmaya çalışılan husus ise, tıp ve dişhekimliği mesleklerinin eğitimden gelen farkının ortaya konması ve dişhekimliğinde önemli karşı çıkışlara rağmen dayatılan 8 dalda uzmanlığın eleştirisidir.

Dişhekimliğinde ihtiyaç olmamasına rağmen bu kadar çok alanda uzmanlık tanımlanmasıyla dişhekiminin çalışma alanının yok olması riski bulunduğuna dikkat çekmek amacıyla kullanılan ve kabul edilmemesi gerektiği ifade edilen “pratisyen dişhekimliği” sıfatından kast edilen budur.

Hemen her alanda ortaklaştığımız   “pratisyen hekim”  dostlarımızı incitmek gibi bir amacımız kesinlikle yoktur, olmadı ve olamaz. Pratisyen hekimler, hastaya bütüncül bakarak, özellikle koruyucu hizmet sunumunda ülkemizde aldıkları rolle birinci basamak  sağlık hizmetlerinin bütün yükünü taşımaktadırlar. Bu bakımdan, hekim dostlarımıza ve tabii ki pratisyen hekimlere, şükran duymaktan öte bir yaklaşımımız kesinlikle söz konusu değildir.

Bu yanlış anlaşılmanın kamuoyunda giderilmesi konusunda desteğinizi bekliyor, iyi çalışmalar diliyorum.

Saygılarımla,


Prof.Dr.Taner YÜCEL
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Başkanı


 

'diş
hekimleri
pratisyen
sıfatına
layık
değildir!'
Yorum (33)
mehmet kaya
kişinin pratisyen olarak ifade edilmesi Küçümseme oluşturmamaktadır.
0
Cevapla
Alper Hayırlıoğlu
TDB genel başkanının yaptığı açıklama, tüm tabibleri üzdüğü kadar, eminim ki birçok diş hekimini de üzmüştür. Kendilerini şahsen tanımıyorun ama, belki kendilerinin de içinde olduğu birçok diş hekimi meslektaşımız, çok istedikleri halde pratisyen hekim olamamışlardır. Üstelik pratisyenlik küçültücü birşey değildir. Diş hekimleri nasıl ağız doktoru ise, pratisyen dediği meslektaşlarımız da ağız dahil tüm vucudumuzun çok yönlü hekimleridirler (Üstelik diş hekimliği yalnızca ağız doktorluğuna indirgenecek kadar önemsiz bir iş değildir). Ne yazık ki hekim camiası olarak bizim bize yaptığımız kötülüğü kimse bize yapmamıştır. Kendilerini başka meslek grupları ile kıyaslayacağına ve diş hekimleri dahil tüm hekimlerimize yapılan algı operasyonları, halkın gözünde değersizleştirme çabalarına karşı çıkacağına ve ayırt etmeksizin tüm hekimlerin özlük hakları ve çalışma şartları için çaba sarfededeğine yukarıdaki talihsiz açıklamayı yapmamalıydı. Ülkemiz sistemi içerisinde bir pratisyen hekim en çok okuyan ve en zor şartarda çalışan, bir genel diş hekimi ise pratisyen hekimlerden sonra en çok okuyan ve yine en çok yorulan meslektaşlarımızdır. Tabii ki her meslek grubunun uzmanlık alanı vardır. Hekimlik grubunun uzmanları da en az diğer meslek gruplarının en üst düzey özellikteki insanları ile denktir. Bu grubun özlük hakları ve sosyal hakları da buna göre olmalıdır. Asıl üzerinde durulması gereken konu budur. Yoksa tuzu kuru olanlarımızın söz söyelemesi de yazı yazması da çok kolaydır.
0
Cevapla
arif batu
şaka mı bu diş hekimliğini bitiren prtaisyendir tabii ki. 6 yıl tıp fakültesini bitiren nasıl pratisyen ise diş hekimleride öyledir. tıp doktorları bunun üzerine en az 5 yıl eğitimle uzman olur diş hekimleri de böyle. sayın başkana birileri bunları anlatsın zira kendisi rüya aleminde yaşıyor.
0
Cevapla
osman
Önce sunu öğren Tdb başkanı; diş hekimleri pratisyen hekimlik ten sonra gelen bir hekimlik hekimlik dalıdır yani size pratisyen denmesini önce biz kabul etmeyiz biz kendimize hakaret sayarız boşa kendinizi yormayın..
0
Cevapla
ahmet türk
hikaye.... TDB ömrünü tamamlamıştır. Dişhekmlerinin yığınla sorunu varken yapılan habere bak. Pratisyen olmazmış. Bal gibi olur olduda... hayırlı uğurlu olsun.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir