Medimagazin logo

Mahkemeden 'doktorların mecburi hizmetinde' emsal karar

İzmir 3. İdare Mahkemesi, Sağlık-Sen İzmir Şubesi’nin açtığı davada mecburi hizmet görevi için Muş’a atanan doktorun atamasının yürütmesini durdurarak, “doktor ailesinin bulunduğu ilde görevini yürütmeli” şeklinde emsal bir karara imza attı.
Mahkemeden 'doktorların mecburi hizmetinde' emsal karar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Dr. Mustafa Küçük, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden uzmanlığını aldıktan sonra mecburi hizmet atamasından önce ‘eş durumu mazereti’ için Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na başvurdu. Ancak kurum doktorun ‘stratejik personel olması’ gerekçesiyle talebini kabul etmedi. Doktor Küçük, verilen bu kararla birlikte Muş’ta göreve başladı. Bunun üzerine İzmir Sağlık-Sen Şubesi Avukatı Coşkun Üzüm, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için İzmir 3. İdari Mahkemesi’ne başvurdu.

Sendika, mahkeme heyetine genel nitelikteki yönetmelik, 657 Sayılı Yasa ve Anayasa’nın öncelikli olarak uygulanması gerektiğini ve stratejik personel olan uzman hekimlerin eş durumu mazeretinden yararlanmasının yasaya ve hukuka daha uygun olacağını belirtti. Mahkeme heyeti, uzman hekimler için çok önemli bir karara imza attı. Heyet, Doktor Küçük’ün stratejik personel olması sebebiyle eşinin yaşadığı İzmir'de mecburi hizmetini ifa edebileceğine karar verdi. Heyet, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun mecburi hizmet atamasının da yürütmesini durdurdu. İdarenin 30 gün içerisinde mahkeme kararını yerine getirmek zorunda olduğu belirtildi. Buna göre Doktor Küçük, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Hemşire Çiğdem Küçük’ün yaşadığı İzmir’de mecburi hizmetini sürdürecek.

Sağlık-Sen’in İzmir, Uşak ve aynı zamanda Manisa Şubesi’nin avukatı olan Coşkun Üzüm, kararın önemli olduğuna dikkat çekti. Üzüm, "Geçen ay Sağlık-Sen Manisa Şubesi adına Patoloji Uzmanı Doktor Özlem Yüksel Kurt’u temsilen açtığımız davada Türkiye’de bir ilk olarak stratejik personel olan müvekkilim eş durumu tayininden yararlanmasına ilişkin benzer yönde bir karar daha almıştık. Bu kararın emsal olarak dikkate alınıp İzmir 3. İdare Mahkemesi’nden de aynı yönde karar almamız ciddi mağduriyetler yaşayan uzman doktorlarımız için son derece önemlidir” diye konuştu.

"EMSAL VE ÖNEMLİ BİR KARAR"
Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir de, sağlık çalışanlarının aile bütünlüğünün bozulmaması adına açtıkları davayı kazandıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Karara göre uzman doktor eşinin yaşadığı il İzmir’de mecburi hizmetini tamamlayabilecek. Alınan kararla aile bütünlüğü korunmuş oldu. Benzer mağduriyetleri yaşayan tüm sağlık personeline emsal niteliğinde olan bu karar, tüm sağlık çalışanlarına hayırlı olmasını diliyorum. Benzer sıkıntıları yaşayan tüm sağlık çalışanlarımıza sendikamız ve Hukuk Servisimiz olarak hizmet vermeye hazırız” dedi. 

mahkemeden
'doktorların
mecburi
hizmetinde'
emsal
karar
Yorum (6)
m. murat
Sağlık Bakanlığı bu karara uyup mecburi hizmeti tümden kaldıracak mı, sorun burada. 'Stratejik personel' (ne demekse artık..., savaşa gidiyoruz sanki) safsatalı gerekçeyle devam edeceğe benziyor. İddia ediyorum o bölgeler resmi olarak ülkeden kopsa dahi devlet yine oraya mecburi hizmetle doktor atamaya devam eder. O derece personelini hoyratça kullanıyor.
0
Cevapla
port
bu idare mahkemeleri hakimleri hukukcu degil diye biliyorum.gecen ayda sevindirici bi karar vermisler.bakalim nolucak hep beraber gorucez.hastanin biri beni sikayet etti sorusturma izni verilmemesi kararini da bozdu.hasta ne sevinmistir.bakalim mahkemede beraat edince avukatlik masraflarini odeyince de sevinebilecek mi.ozet olarak idare mahkemeleri karari bagdattan doner diyorum.gorucez bakalim.
0
Cevapla
enes
teşekkürler sağlık sen..
0
Cevapla
uz.dr.
Benim eşim üniversitede 4b li hemşire idi ve aynı şekilde eş durumu ataması için başvurdum ama ret edildi.Ki bilmeyen arkadaşlar için yazayım üniversiteler için 4b çakılı kadrodur tayin hakkı yoktur.Rektörlükten aldığımız üniversitemiz dışında başka bir yere ataması mümkün değildir yazısına rağmen eş durumu kabul edilmedi.Bakanlık bana şunu demişti ya eşinden ayrı yaşayacaksın en az 2 yıl yada eşin istifa edecek 3.bir seçenek yoktu. Aynı şekilde Muş'a atandım dava açtım ve kaybettim.Mağduriyetim yetmezmiş gibi mahkeme masrafları bakanlığın avukatına vekalet ücreti vs. ödeme yaptım.Şimdi soruyorum size bu nasıl hukuk bu nasıl adalet 3 yıl eşimden ayrı yaşadım bu mağduriyetin kim nasıl hesabını verecek veya telafi edecek?
0
Cevapla
dr.mikrobiyoloji
Bu MECBURİ hizmet işini bir çeki düzen vermeleri gerekiyor.Defalarca yazıldı çizildi örnekler verildi.Bir alttaki yorumda arkadaşın eşi 4b çakılı kadro tayin hakkı yok ama stratejik personel diye eş durumu kabul edilmiyor.Dava açıyor kaybedip birde üste para veriyor habere konu olan arkadaş ise aynı içerikte bir davayı kazanıyor. Birçok ailenin bölündüğüne ben şahit oldum.Diğer yandan bekar hiçbir mazereti olmayan torpilli arkadaşların ise 5.6.bölgeyi bırakın hiç rahatlarını bozmadan yaşadıkları ve yaşamak istedikleri ilde ^^mecburi^^ hizmet yaptıklarına şahit oldum. Yapılan haksızlıklar saçmalıklar yazmakla bitmez.Benim bizzat yaşadığım haksızlığı anlatayım;Mikrobiyoloji uzmanıyım eş durumu mazeretine başvurdum ama kabul edilmedi.Gitti m 6.bölgede mecburi hizmetini tamamladım. 2015 Ocak dönemi kurum içi atamada memleketim olduğu için Niğde Devlet Hastanesini istedim olmadı 15 bin puanla başka bir arkadaş yerleşti. Sonrasında 26 Şubat 2015 tarihinde yapılan 61.dönem mecburi hizmet atamasına tekrar Niğde Devlet hastanesi açıldı kardeşim daha 1 ay önce kurum içi atamada 15 bin gibi yüksek bir puanla tercih edilen yeri sen neden mecburi hizmete açıyorsun bırak orayı benim gibi 6.bölgede mecburi hizmetini yapanlar tercih etsin.Yetmedi 64.dönem mecburi hizmet kurasına tekrar Niğde Devlet Hastanesi açıldı.Şu an mecburi hizmet yapanlarla PDC dolmuş durumda ve ben 6.bölgede mecburi hizmet yapmama rağmen istediğim şehre kurum içi atamada gidemiyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir