Medimagazin logo

Uzman Diş Tabiplerine haksızlık- 1.30 katsayısı

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Uzman Diş Tabiplerine haksızlık- 1.30 katsayısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Diş Hekimliğinde 8 branşla birlikte Uzmanlık meselesi çözümlendi ama ADSM lerde çalışan uzman diş tabiplerine getirisi kocaman bir SIFIR oldu.

 http://www.performans.saglik.gov.tr/content/files/duyurular_2011/2011/01_subat_2011/0809distabibidoktora.pdf

Buna göre tıpta uzmanlık tüzüğünde belirtilen dallarda doktora yapmış diş tabiplerine uzmanlık belgesi verilerek ataması yapılan Uzman Diş Tabiplerine mezkur Yönetmeliğin Ek-1 sayılı tablosunda "uzman diş tabipleri" için öngörülmüş olan (7) tavan ek ödeme katsayısı ve "uzmandiş tabipleri" için öngörülen (1,30) hizmet alanı-kadro unvan katsayısı kullanılabilecektir denilmektedir.

12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik"te Uzman Diş tabiplerinin kadro ünvan katsayısı Uzman Tabiplerle aynı
olup 2,50 tir.

Ancak ne yazıktır ki sebebinin ne olduğu anlaşılamayan garip birdeğişikliğe gidilerek 06/07/2011 tarihli ve 27986 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile 01/08/2011 tarihinden geçerli olmak üzere bazı değişiklikler yapılmış ve Hizmet Alanı-Kadro Unvan Katsayılarını gösteren Ek-2 ve Ek-3 sayılı tablolarda "uzman diş tabipleri" için (1,30) katsayısı belirlenmiş bulunmaktadır. Bu çok rencide edici bir durumdur.
Kamuda çalışan meslektaşlarımızın Uzman tabiplere göre ciddi ek ödeme kayıplarına uğrayacakları aşikardır.

Örneğin;
bir Uzman tabip bir ayda  40.000 puan yaparsa performansına yansıyacak net puanı 40.000x2,50=100.000 olacaktır. Bu rakam yapılan ara işlemler ve maaş tavan x7 ile çarpıldığında alabileceği en yüksek döner sermaye tutarı olan 6500-7000 tl yi kazanacaktır.
Aynı puanı Uzman Diş Tabibi yaptığında ise 40.000x1,30=52.000 olup performans net puanının ve tavan maaş x7 katsayısı ile çarpımı ile en fazla 3500 tl alabilecektir. Böyle bir performans yönetmeliğiyle uzman diş tabiplerin  hastanelerde branşlarının gerektirdiği müdahaleleri özveriden yoksun bir şekilde yapacağı veya meslekten heveslerinin kırılarak uzaklaşacakları kaçınılmazdır. Bu durum maalesef bütünüyle hastalara yansıyacak ve tedavileri güçleşecektir. Çünkü sorumluluk artarken hakkettikleri ek ödemeyi alamayacaklardır. 


Tabiplerin ve diş tabiplerin katsayıları 1,10 iken tabip ve diş tabibi eşit tutuluyor ama iş uzmanlığa gelince Uzman diş tabiplerin 1,30 uzman tabiplerin ise 2,50 tutuluyor 2,50 katsayısı Uzman hekim için olması gereken makül ve doğru bir uygulamadır çünkü verilen emeğin karşılığıdır. Ama anlaşılıyor ki Uzmanlık diş tabipliğinde genel tababet ölçütlerinde değer görüyor eşit tutuluyor. Genelgenin ciddiyetten uzak hazırlandığı aşikardır. Katsayının eski 2,50 değerine yükseltilmesi yani uzman tabiplerle eş değere çıkartılması zaruridir. Aksi takdirde ADSM lerde atanan sözde uzmanların neredeyse ayni işi yapabileceğini söyleyen Diş Tabipleriyle aynı maaş ve ek ödemeyle çalışması mümkün olamaz bu ne hastaların ne de Bakanlığın arzu edeceği bir durum olmalıdır.
 

Diş Hekimi A.Ö.

uzman
diş
tabiplerine
haksızlık-
1.30
katsayısı
Yorum (31)
üzüldünmü cicim
Yıllar boyunca birinci basamaktaki dişhekimlerini hatırlamayan sağlığın panoraması 2007'de birinci basamaktaki söför, hizmetli,ebe ve aldığı dönerden bahsederken dişhekimini yok sayan bir kurumun uzman olduğunda sana 2.50 vereceğinimi zannettin.
0
Cevapla
GÖKHAN KARAMANLI
BU METNİ YAZANIN ELLERİNE SAĞLIK. SAYIN BAKANIMIZIN EN KISA SÜREDE BU HAKSIZLIĞI DÜZELTTİRECEĞİNDEN EMİNİM.
0
Cevapla
uzm dt
devleti yandaşlarına soyduran bakanlığın büyük düşünürleri uzm olan diş hekimlerinin katsayısını düşürürken kendilerince ne bahane buldular çok merak ediyorum. -eskiden standart fazlası idarecilere döner verilmezken şimdi tüm yandaşlar alır oldu -mesai dişı çalışma yapanlara eskiden ek ücret verilmezken şimdi mesai dışı çalışıyorum diyerek göstermelik bir iki saat fazla mesai yapanlara fahiş paralar ödenir oldu. (bir hekimin nöbet ücretinden 5 kat daha fazla ) -teşkilat yasasındaki değişiklikle vekaleten atanan herkes haketmedikleri halde asaleten atanacak oldu -sayın bakan teşkilat yasası taslağında yöneticileri şözleşmeli yapacağım derken bugün bu iş olacaksa kamudaki herkes için olmalı şeklindeki sözleri ile yandaşları mağdur olacağı için çark etti. kısaca haksız olsada yandaşlara herşey serbest hakedenlere hiçbirşey yok ama ben dilekçemi verdim ve cevap verme süresinin dolmasını bekliyorum. hukuk adalet gibi kavramlar varsa eğer mahkemeler bu işi çözecektir Allahın izniyle
0
Cevapla
Pratisyen diş hek
Esas haksızlık pratisyen diş hekimlerine. Aynı işi yaptıkları, doktoraya girerken torpille giren ve bunun uzmanlık olmadığını bilen, kanunla sözde uzman olan diş hekimleri aynı işe pratisyen diş hekimlerine göre daha çok puan alacak. Ayrıca dünya ortodonti uzmanlığını tartışırken sadece çene cerrahisini kabul ederken, çok gelişmiş ülkemiz 8 dalda uzmanlığı kabul etti. Çok komik 1 dişi 8 kişi muayene ve tedavi edecek. Dünyada böyle bir şey yok. Medimagazini de bu haberden dolayı kınıyorum. Belli ki uzmanlar hakim. Tüm diş hekimlerini eyleme çağırıyorum
0
Cevapla
ihsan
ben olsam diş hekimlerine 0,9 uzm diş hekimine 1,5 katsayı verirdim. Dişhekiminin pratisyen tıp hekimiyle aynı katsayı alması yanlış.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir