Medimagazin logo

Ev hemodiyalizi SGK’ya tasarruf ettiriyor

Evde hemodiyaliz hem hasta hem de SGK’ya kazandırıyor. SGK, merkez veya hastanelerde tedavi gören toplam 60 bin hemodiyaliz hastası başına ilaç için yılda 6 bin 359 lira (toplam 381 milyon 540 bin lira) geri ödeme yapıyor. Ev hemodiyalizi yapan hastaların ise SGK’ya ilaç maliyeti yarı yarıya azalıyor. Hastanın rutin yaşamına devam edebilmesi ve daha kaliteli bir yaşam sürmesi de cabası.
Kaynak: HÜRRİYET - Mesude Erşan
Ev hemodiyalizi SGK’ya tasarruf ettiriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK hem hastane veya merkezlerdeki hemodiyaliz hem de evde hemodiyaliz için seans başına 160 lira ödüyor. İki yöntem arasındaki ekonomik fark, kullanılan ilaçlarda kendini gösteriyor. Son Avrupa Nefroloji Kongresi’nde sunulan bir araştırmaya göre, ev hemodiyalizi yöntemini uygulayan hastaların ilaç giderleri diğerlerine göre yaklaşık 3 bin 321 lira (hasta başına) daha az oluyor.

HASTA BAŞINA MALİYER 3030 LİRA DÜŞÜYOR

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Ercan Ok ile Fresenius Medical Care’den Dr. Sinan Erten ve Dr. Cenk Demirci’nin sözkonusu araştırmasına göre, evde 8 saat diyaliz yapan hastalarda biriken toksinler haftada 3 gün, 4 saat diyalize kıyasla daha etkin bir şekilde temizleniyor. Böylece bu hastalarda kansızlık, fosfor yüksekliği, kaşıntı, kemik ağrıları, beslenme bozukluğu gibi sorunlar görülmüyor. Dolasıyla ev diyalizi yapan hastalarda kan yapıcı, fosfor düşürücü, kemik yıkımını önleyici ve tansiyon ilaçlarıyla d vitamini ihtiyacı belirgin olarak azalıyor. Sonuç olarak, ev hemodiyalizi yapanların SGK’ya maliyeti 3 bin 38 TL daha az oluyor. Hastanın yaşam kalitesi de artıyor. Çok sıkı diyet gerekmiyor. Kendini çok daha iyi hissediyor ve iştahı artıyor.

    13-75 ARASINDA 350 HASTA KULLANIYOR
    Ev hemodiyalizi için hastadan herhangi bir ücret talep edilmiyor. Hemodiyaliz makinası ve su sistemi ücretsiz ilgili merkezce hastanın evine kuruluyor. Hasta cihazı kullanabilmek için 8 hafta eğitiliyor. Halen Türkiye’de yaşları 13-75 arasında yaklaşık 350 hasta evde hemodiyaliz oluyor. Ev hemodiyaliz uygulaması sorumlu uzmanı nefrolog (böbrek hastalıkları uzmanı) olan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişilerine ait diyaliz tedavi merkezince yapılıyor. İzmir Tepecik Hastanesi ile Aydın Adnan Menderes Tıp Fakültesi Hastanesi ilk başlatan kamu kurumları arasında yer alıyor.

YAKLAŞIK 350 HASTA

Hemodiyaliz hastalarının yüzde 10-15’inin evde hemodiyaliz alabileceğini belirten Prof. Dr. Ok, “Halen Türkiye’de yaklaşık 350 hasta evde hemodiyaliz tedavisi görüyor. Dünyadaki araştırmalara göre, haftada 3 g ün, 4 saat hemodiyaliz gören hastaların sadece yüzde 10 çalışıyor. Evde hemodiyaliz yaptıranlarda bu oran yüzde 50’yi geçiyor. Evde diyaliz yapan hasta sayısının artmasıyla milyonlarca lira tasarruf etmek mümkün. Hastaneye yatışlarda azalma ve iş gücüne katılımda artışın yarattığı tasarruf da eklendiği zaman her bir hasta için yılda 10 bin TL’nin üzerine tasarruf edilebilir. Gece evde hemodiyaliz uygulayan hasta gündüz üretici olarak işgücüne katılabiliyor” diyor.

Avusturya ve Yeni Zelanda gibi bazı ülkelerde diyaliz gören her 7 hastadan birinin ev hemodiyalizi uyguladığını hatırlatan Prof. Dr. Ok, “Ev hemodiyalizi böbrek naklinin yanı sıra en iyi böbrek yetmezliği yerine koyma tedavisi olarak gösteriliyor. 4 saat ve 8 saat diyalizin karşılaştırıldığı bir çalışma, 8 saat diyaliz olan hastalarda hastaneye yatışların yüzde 73 daha az olduğunu gösterdi” diyor.

evde hemodiyaliz
hemodiyaliz
sgk
tasarruf
prof. ercan ok
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir