Medimagazin logo

Hekimlere yapılan reva mı?

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Hekimlere  yapılan reva mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Sağlık Bakanlığı tarafından 26.08.2011 tarihli resmi gazetede yayınlanan kanun hükmünde kararname ile muayenehane yönetmeliği içinden çıkılamaz bir hal almıştır. Hangi hekimin nasıl muayenehane açacağı, asıl çalıştığı kurumda nasıl hasta bakacağı tam bir muamma olmuştur. Kaldı ki bu kanun hükmünde kararname ile hekimlerin muayenehane hakkının elinden alınması sanki yangından mal kaçırır gibi yapılmış, yeni yasama dönemi bile beklenilmemiştir. Bu yapılanlar hekimlere reva mıdır? Hangi hekim hangi motivasyonla çalışacaktır. 

 

            Kamuda çalışan hekimlerin muayenehane açmaları tamamen yasaklanırken hekimlere muayenehanelerini kapatma sürecinde bir geçiş süreci verilmeyerek hem hekimler hem de hastaları mağdur edilmiştir. Hastaların devam eden tedavileri hiç hesaba katılmamıştır. Muayenehane işleten hekimlere bir gecede kapatın demek zor olduğu kadar buralarda çalışan binlerce yardımcı personele de siz yarın kendinize yeni bir iş bulun demek o kadar zordur. Sağlık bakanlığının bu geçiş sürecini hekimlere tanıması anayasal bir zorunluluktur.

 

            KHK’ye göre öğretim üyeleri ise yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak, döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen faaliyetlerde bulunmamak; yani hastalara tanı ve tedavi hizmeti vermemek ve hiçbir biçimde ek ödeme almamak kaydı ile muayenehanelerinde çalışabilecektir.2547 sayılı Kanun uyarınca Tıp Fakültesi Hastaneleri ‘Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’ statüsündedir. Öğretim üyelerinin tıp fakültesi hastanelerinde sağlık hizmeti vermeleri ancak uygulamalı eğitim öğretim faaliyetleri ile mümkün olacaktır. Tıp fakültesi öğretim üyelerinin yapacakları eğitim faaliyetleri sadece teorik ders anlatma değil, tıp fakültesi öğrencilerinin, tıpta uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi gören asistanların uygulamalı olarak yetiştirilmesidir. Tıp eğitiminin hasta başında verilen kısımları olmadan ne derece verimli olabileceği veya bu şekilde mezun olan öğrencilerin ne derece yeterli olacağını tartışmaya bile gerek yoktur. Bir öğretim görevlisine sen hastaya dokunmadan muayene yapmayı öğret veya ameliyat yapmayı öğret demek ne kadar mantıklıdır?

 

Sağlık Bakanlığımıza Samsun Tabip odası olarak sesleniyoruz. İptaller ve yeni düzenlemelerle  arap saçına dönen tam gün yasasını hekim odaklı olarak tekrar yazın. Hekimlerin maaşlarını öncellikle düzeltin, hekimlerin kamu oyunda kaybolmuş saygınlığını yeniden tesis edin, artık hekimlerin sesine kulak verin. Hekimler, performans kaygısıyla senelik izinlerini bile kullanamaz hale gelmişler, performansa dayalı döner sermaye ile hak ettiklerini gerçekten alamaz durumdadırlar. Sağlık Bakanlığımızın hekimlerle ilgili gerçekleri görme zamanı  gelmiş ve geçmektedir. Zira hekim mutlu değilse hastanın mutlu olması mümkün değildir. Yakın gelecekte, sağlık, vatandaş  için   para vermeden ulaşılamaz hale gelecektir.

 

Samsun Tabip Odası Başkanı

Yrd.Doç.Dr.Mithat Günaydın

tam gün
kararname
muayenehane
Yorum (72)
Dr Hakan
Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta da şu: Maaşlar kısmi statüde çalıştığımız hale getirildi. Ben de Sağlık Bakanı'na buradan yazıyorum. Kanun çıktığından itibaren dersim olmayan zamanlarda Üniversite dışına çalışmaya gidiyorum. Maaşımı mı kesecek zaten kesik, performans da yok. Napıcak bakalım...
0
Cevapla
İG
Sayın Dr. Günaydın'a teşekkürler. Ancak karşı taraftan "... yemişim senin eğitimini" sızlanmalarını duyar gibiyim. Yine de ilave edelim: Tababette birçok beceri ve gelişme bilineni uygulama kaydıyla sürdürülebilir. Prof. Dr. Aydoğan ALBAYRAK hoca (Recep Akdağ tanır) derdi ki: "Yalnızca hasta görerek tababet yapmak bilinmeyen denize pusulasız açılmaktır. Yalnızca okuyarak tababet yapmak denizi hiç görmemektir". Uygulamayı kim öğretecek? Uygulamasız tıp eğitimi mi olur? Tıp eğitiminin "alaylılar"la olamayacağını anlatabilmek mümkün görünmüyor maalesef. Absürt'ün bir derecesi varki insanı hem güldürüyor, hem hüzünlendiriyor.
0
Cevapla
Bülent Duran
Bravo...
0
Cevapla
şahin öztürk
şimdi grup başkanlığından gelip derhal durumunuzu yasaya uygun hale getirin diye yazı tebliğ ettirdiler..bu ne acele yahu..yangından mal mı kaçırıyoruz..dur bakalım ne olacak..
0
Cevapla
dr
Muğlada bugün muayenehanesi olan hekimlere sağlık müdürlüğü tarafından 24 saat süre verildi.Başka yerde böyle bir uygulama var mı? Paylaşırsanız sevinirim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir