Medimagazin logo

Apandisit ameliyatı tarih mi oluyor?

Kalınbağırsak üzerindeki apandisin iltihaplanmasıyla oluşan ve patlaması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açan apandisitin ameliyatsız tedavi edilebileceğini gösteren bir araştıma yapıldı. Erken evredeki apandisitin antibiyotiklerle tedavi edebileceği, böylece ameliyata gerek duyulmayacağı belirlendi.
 Apandisit ameliyatı tarih mi oluyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Finlandiya'daki Turku Üniversitesi'nden bilim insanlarını bu sonuca götüren araştırma, 10 günlük antibiyotik tedavisinin iltihabı ortadan kaldırabildiğini gösterdi.

Bilim insanları, 530 hastayı 2 gruba ayırdı. İlk gruptakiler ameliyat edildi, ikinci gruptakilere 10 gün antibiyotik verildi.

İlk gruptakilerden biri hariç tümü iyileşti. İkinci gruptakilerin ise yüzde 73'ü iyileşti, yüzde 27'sinin apandisi alındı.

Bilimciler, bu sonuçlar ışığında hastalara antibiyotik tedavisi ve ameliyat arasında seçim hakkı tanınabileceğini belirtti.

İLAÇ TEDAVİSİ NE ZAMAN ETKİLİ OLUR?

Apandisit ameliyatlarının 100 yılı aşkın süredir yapıldığını hatırlatan araştırmacılar, tarama cihazlarıyla kesin teşhis edilen sorunun geniş spektrumlu antibiyotiklerle tedavi edilebildiğini vurguladı.

Ancak araştırmacılar, ilaç tedavisinin erken aşamadaki iltihaplanma halinde kullanılacağına ve ameliyata gerek duyulmayabileceğine dikkat çekti.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Tıp Dergisi'nde (JAMA) yayımlandı.

Karın ağrısı ve mide bulantısıyla kendini gösteren apandisit, apandisin ameliyatla alınmasıyla tedavi ediliyor.

 

 

apandisit ameliyatı
apendektomi
Yorum (10)
Semih taşkent
Bir jinekolog olarak medikal tedavinin kronik apendisite neden olacağını biliyorum. Kronik apendisit nedeni ile overlerini tubalarını kaybetmiş 10'a yakın hastam oldu. Apendisit asla geciktirilmemeli yaygın peritonit geliştirilmemelidir. Kronik apendisit intestinal obstruksiyon, ovarian abse, tubal abse, infertilite demektir.
0
Cevapla
Alişan Yıldıran, Prof. Dr.
Bu konu yıllardır biliniyor. Pubmedde "nonoperative appendicitis management" kelimeleri ile arandığında 84 adet makale verimekde, bunlar arasında ülkemizden de çalışmalar var. Çocuklarda ise ilk defa Dr. Musa Abeş tarafından Journal of Pediatric Surgery'de 2007 senesinde yayınlandı. Bahse konu çalışmanın (http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2320315) matah bir yanı yok. O halde bu haber neden çıkdı diye düşünmek îcâb eder.
1
Cevapla
ALİ
"Bilimciler, bu sonuçlar ışığında hastalara antibiyotik tedavisi ve ameliyat arasında seçim hakkı tanınabileceğini belirtti." haberler herhangi bir düzenlemeden geçirilmiyor mu acaba? Bilimciler!!!
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Apandisit ameliyatı tarih olmaz. Araştırmada da görüldüğü gibi antibiyotik verilen hastaların % 27'si apendektomiye gitmiş. FM'de 4X4'lük apandisit bulgusu olmayan, şüpheli vakalarda antibiyotikle 1 gün takip ettiğim pek çok hastada muayene bulgularının kaybolduğuna şahit oldum. Bu hastaları yakın takip etmek şartıyla antibiyotik vererek takip ettiğimde neredeyse tamamı iyileşti.
1
Cevapla
musa polat
Bu yeni bir tartışma değil. Tarihçesinde, bunun savunan ilk cerrahın, kızını bu sebeple kaybetmiştir.En son 1 yıllık vaka ile karşılaştım. Ameliyat ettiğim gecikmiş vakaları geriye doğru inceledim. Antibiyoterapi gecikmiş vakalardan sorumlu esas nedendir.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir