Medimagazin logo

Dahiler Okulu'nda tercih 'tıp' ve 'mühendislik' oldu

Türkiye genelinde lise yerleştirmelerinde en başarılı öğrencileri kabul eden Ankara Fen Lisesinin bu yılki mezunları, 2014-LYS sonuçlarına göre geçmiş yıllardaki geleneği bozmayarak büyük oranda tıp ve mühendislik fakültelerine yerleştiler.
Dahiler Okulu'nda tercih 'tıp' ve 'mühendislik' oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Fen ve matematik ağırlıklı eğitim verilen "Dahiler Okulu"nun tanınmış mezunları arasında önemli üniversitelerin rektör ve dekanlarının yanı sıra dünyaca ünlü Türk bilim insanları, CEO'lar ve sanatçılar da bulunuyor.

Türkiye genelinde neredeyse tam puanla öğrenci almasıyla tanınan Ankara Fen Lisesi, trafikten ve şehir gürültüsünden uzak ODTÜ kampüsünün içinde erken bir üniversite görüntüsü çiziyor.

Kuruluş amacı 1963'te "Türkiye'deki fen alanında üstün yetenekleri saptanmış çocukların bu yeteneklerini geliştirmek, zekalarını inkişaf etmek" olarak tanımlanan Ankara Fen Lisesi, kuruluşunun 50. yılında, aralarında dünya genelinde adından söz ettiren bilim insanları, CEO'lar ve ünlü sanatçıların bulunduğu 4 bin mezun yetiştirmenin gururunu taşıyor.

Ankara Fen Lisesi Müdürü Aydın Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1962 yılındaki 7'nci Milli Eğitim Şurası'nda, zamanın Milli Eğitim Bakanı Hilmi İncesulu'nun "Üstün istidatlı öğrencileri kabul edecek parasız yatılı yeni bir ilim lisesi açılmasını uygun bulurum. Bu lise ileriki ilim kadrolarımız için personel hazırlayacaktır" sözleri üzerine Ankara'da bir fen lisesi kurma hazırlıklarının başlatıldığını ve 1964'te ilk öğrencilerin kabul edildiğini anlattı.

Lisenin temel bilimlerde özellikle nitelikli bilim insanı yetiştiren bir okul olduğunu dile getiren Demir, giriş sınavlarında da tama yakın puan alan 120 öğrencinin kabul edildiğini söyledi.

Fen ve matematik ağırlıklı eğitim veren lisenin kurulduğu günün üzerinden geçen 50 yılda, 4 binin üzerinde mezun verdiğine işaret eden Demir, okullarını şu sözlerle anlattı:

"Mezunlarımız, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde özellikle bilimsel çalışmalarda bilime katkıda bulunuyorlar. Okulumuz Ankara'nın en güzel orman arazisi içinde kurulu ve gürültüden, trafikten, şehrin kalabalığından uzak ama aynı zamanda şehir içinde bir konuma sahip. Lisemiz 120 dönüm arazi üzerine kurulu. Buranın mimarıyla ODTÜ'nün mimarı Behruz Çinici aynı kişi. Burayı ODTÜ'nün minyatürü olarak planlamış. Okulu gezdiğiniz zaman kendinizi ODTÜ'de hissedebilirsiniz."

-Bu yılki tablo da değişmedi

Demir, Türkiye genelinden de öğrenci aldıklarını belirterek, Ankara dışından gelen öğrencilerin pansiyonlarda kaldığını anlattı.

"Okulumuzda erken bir üniversite havası var" diyen Demir, her ilden her kültürden öğrencinin eğitim aldığı lisede öğrencilerin üniversiteye erken yaşta alıştığını söyledi.

-Tıp ve mühendisliklere yerleşiyorlar

Demir, mezunlarının LYS yerleştirme sonuçlarında geçen yılların geleneğinin bozulmayarak en çok tıp fakültelerine yerleştiğini bildirdi. Fen Lisesi'nden mezun olan 82 öğrencinin üniversitelere yerleştiğini belirten Demir, öğrencilerin yüzde 45'inin tıp fakültesine, yüzde 38'inin mühendisliklere, geri kalanının ise moleküler biyoloji, işletme, hukuk ve eczacılık alanlarına yerleştiğini duyurdu.

Demir'in verdiği bilgiye göre, Ankara Fen Lisesi mezunları, Türkiye ve dünyada önemli bilim merkezlerinde görev alıyor. Bunlar arasında Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Hacettepe Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Sivri, Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, alanında dünyanın en genç profesörlerinden Koç Üniversitesi Prof. Dr. Özgür Barış Akan bulunuyor.

Ankara Fen Lisesi mezunları ayrıca Türkiye'nin önde gelen firmalarında da üst düzey yönetici olarak çalışıyor. Aralarında Roketsan Genel Müdürü Dr. Selçuk Yaşar, Enerjisa CEO'su Veli Balat, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in bulunduğu pek çok CEO Ankara Fen Lisesi mezunu.

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve dünyaca ünlü gitarist Prof. Dr. Ahmet Kanneci, Yeni Türkü grubunun solisti Derya Köroğlu gibi ünlü sanatçıları da yetiştiren Ankara Fen Lisesi, sadece bilim alanında değil, kültür sanat alanında da donanımlı, özgüveni yüksek öğrencilerin yetişmesi için de çalışıyor.

dahiler
okulu'nda
tercih
'tıp'
ve
'mühendislik'
oldu
Yorum (3)
mir
Eski bir ankara fenli ve türkiyenin en gözde tıp fakültelerinden birini bitirmiş birisi olarak kesinlikle tıp fakültesini önermiyorum zeki nesile... Politikacıların elinde feleğimiz şaşıyor hergün aleyhte başka bir karar alınıyor parmakta oynatılıyoruz. En verimli çağımızda türkiyenin en ücra köşesine bir başımıza gönderiliyoruz. Hiçbir ekipman olmadan. Ah şu an ki kafa lisede tercih esnasında olsaydı bir dakika Turkiyede kalmazdım.
11
Cevapla
Bedrettin alyamaç
Tıp fak. tercih edene acıyorum!hemde çok!başlarına geleceklerinden hiç haberleri yok!mühendisliği tercih edenleride tebrik ediyorum.
3
Cevapla
ht
lisedeki dahi kardeşlerim...tıp okuyacaksanız, liseden sonra hiç okumayın daha iyi...lise mezunu ama dahi olarak kalın! daha lisede dahi iken tıp fakültesini bitirdikten sonra bildiğin amele olmak iğrenç bişey! ne alaka ya demeyin!bizde böyle... lise mezunu olun! hiç olmazsa dahi ve daha iyi kalırsınız... tıp okuyunca size milletimiz ve devletimizin uygun ve layık gördüğü yeni statü sağlık işçiliği...yani gocunacak bişey yok...bildiğin amele..sağlık amelesi... lisede senin fark attığın,okulu güç bela bitirecek kaşar haylaz sınıf arkadaşların da bak gör ne olacak... SERBEST meslek...yani her iş her şey serbest...Piyasamız da zaten serbest piyasa...sokağı piyasayı iyi öğrenecekler... malı götüren bir esnaf,siyasete girerek senin hakkında karar alacak ya da ALDIRACAK bir siyasetçi,kimbilir altındaki araba ve yaşam standardı ile eğitimi-görgüsü hiç alakasız olmuş zenginin biri olarak karşınıza çıkacaklar... Şimdilik Dahi arkadaşlar bakın!!bu memlekette çok okudum,çok derecelerim,başarılarım oldu ama başta öğrenmem gerekeni sonunda öğrendim...hatam da bu... bu ülkede okurken yarışırken kimin önde olduğu değil, yarış ve okul bittikten sonra kimin önde olduğu ya da kimin nasıl ön taraflara çaktırmadan geçirildiği önemli... okurken geçtiklerin,okul bittikten sonra bi bakıyosun şöyle böyle edilip senin önüne geçiriliyor... mesela senin gibi okumuşlar hala sınavlara sokulup bir kez daha yetmedi bir kez daha tus-ydus-kpss-o pss-bu pss-şu pss yarıştırılıp, yorulup,süründürülüp, pes ettirilip, elenirken, okuyamayan ama devlet sistemini işletenlerin yakınlığını kazanmış olanlar sınavsız ve asgari özellik belirtilmemiş yani adeta zoraki kendileri için yaratılmış özel pozisyonlara bir tlf ya da rica ile atanıveriyorlar....oradaki ödenen paralara-maaşlara senin maaşın yetmez ayrıca... Madem şimdilik dahisiniz...gelin dahi olduğunuzu ispat edip, dahi gibi davranın...dahi olarak kalın.... tıptan uzak durun...ta ki ülkede eğitimin, eğitimlinin kıymeti olana ve anlaşılana kadar...yani kıyamete kadar... Hadi hakkınızda hayırlısı...artık kendi düşen ağlamaz....
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir