Medimagazin logo

ADSM'lerde hizmet kalitesi tartışılıyor

Sağlık Bakanlığı'na bağlı ağız ve diş sağlığı merkezlerinin iş yoğunluğu nedeniyle hastalarına yeterince hizmet veremediği öne sürülüyor.
ADSM'lerde hizmet kalitesi tartışılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yoğunluk nedeniyle günde 6-7 hastaya bakması gereken diş hekimlerinin 30-40 hastaya bakmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

"3 dakikada dolgu yapıp, 'hasta evine gidene kadar düşmesin' diye dua eden arkadaşlarımız var." diyen Antalya Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gülay Özdoğan "Biz muayenehanemizde 5-6 hastaya baktıktan sonra performansımız düşüyor, verimli olamıyoruz. Merkezdeki hekim arkadaşlarımız ise günde 30-40 hastaya hizmet veriyor." diye konuşuyor.

Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Caner Güleç ise sağlığın tüm alanlarında özel hizmet alınabilmesine karşın ağız ve diş sağlığının bunun dışında tutulduğunu söyledi. Güleç, Danıştay 5. Dairesi'nin aldığı karar doğrultusunda hastaların bu hizmetten yararlanma haklarının bulunduğunu söyledi.

Ağız ve diş sağlığıyla ilgili 81 ilde 81 farklı uygulama olduğunu ifade eden Güleç, "Hastaların özele gitmesinin önünde engel yok. Herkes hakkını arasın. Sevkler hiçbir zaman kapalı değil." dedi.

Diş Hekimleri günü ile 22-27 Kasım tarihlerini kapsayan Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle Antalya Diş Hekimleri Odası'ndaki basın toplantısında diş hekimlerinin sorunları paylaşıldı.

Oda Başkanı Caner Güleç, Türkiye'de devlete ait 55 ağız ve diş sağlığı merkezi bulunduğu bilgisini verdi. Antalya'daki merkezde yoğunluk sebebiyle bir hekimin 30-40 arasında hastaya hizmet vermek zorunda kaldığını iddia eden Güleç, bu nedenle hastalara, 180 günü bulan randevu verildiğini ileri sürdü. Güleç, yoğunluğun önüne, hastaların özele sevk edilmesiyle geçilebileceğini kaydetti.

Gülay Özdoğan da WHO tarafından belirlenen standarda göre bir diş hekiminin günde 6-7 hastaya bakması gerektiği bilgisini paylaştı.

adsm'lerde
hizmet
kalitesi
tartışılıyor
Yorum (10)
abdullah özer
ağız diş sağlığı merkezlerinde yığılma bakanın muayenehaneleri ve özel diş sağlığı hizmetlerini görmezden gelme yok etme planından sistem dışında tutmasından kaynaklanmadır. dolayısı ile kamuda çalışan dişhekimi arkadaşlar daha çok hasta ile karşılaşmakta. serbest çalışan muayenehanelerde ise çoğunlukla dişhekimleri kapasitelerinin çok altında iş yapamakta adeta yokedilmeye çalışılmaktadır.kamudaki aşırı iş yükü altında ezilmekte özelde muayenehanesinde ki de işsizlikten çareler aramakta. sayın bakan dişhekimliğini bu ülkede uygulamaları ile iyiye götürmedi.
0
Cevapla
dt
Devlet diğer branşlarda tedavi ücretlerinin karşılanması noktasında tüm özelleri açmışken diş branşında nedense bir adım atamıyor.. performansla beslenen kamu diş hekimleri de döner sermaye alma adına hızlı iş üretmeye çalışıyor... bunu hep söylüyordum.. bu süreçten en çok zarar görecek olanlar hastalardır.. aşırı popülizmin sonuçlarıdır bunlar..
0
Cevapla
HAYDAR UZEL
ADSM lerin kalitesini tartışmak özellerin yıllardır halkı ücret yönünden nasıl hallettiklerinin düşünsünler...
0
Cevapla
fatih balcı
antalya odasına teşekkür ediyorum. tamamen gerçekleri ifade etmiş. yapılması gereken bu gerçekleri sadece 22 kasımlarda değil her ortamda , her fırsatta dile getirmek , kamuoyuna duyurmak ve bu konuda ciddi eylemlere girişmektir. diğer odalarımızdan da güçlü sesler ve eylemler bekliyoruz.
0
Cevapla
dt
hastaların özele sevkinin teorikte mümkün pratikte mümkün olmadığını hala anlamadınız mı antalya diş hek odası.. sevk olması için o adsm de protez yapılmaması gerekiyor..bu mümkün mü.. bilerek yapıyor adamlar açık mı ..açık..ama değil aslında.. yani ses de yok görüntüde yok sadece medyayla yanlış enformasyon var.. buda genel politikaların yansımalarından biri...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir