Medimagazin logo

Bakterinin sırrı çözüldü

Son iki yıldır yenidoğan ünitelerindeki bebek ölümlerinin nedeni anlaşıldı: Ciddi enfeksiyonlara yol açan bakteriler yataklarda ürüyor ve sadece hastanelerde değil, lüks otellerde de sağlığı tehdit ediyor
Bakterinin sırrı çözüldü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Son iki yıldır yenidoğan ünitelerindeki bebek ölümlerinin nedeni anlaşıldı: Ciddi enfeksiyonlara yol açan bakteriler yataklarda ürüyor ve sadece hastanelerde değil, lüks otellerde de sağlığı tehdit ediyor


Yaklaşık 2 yıldır muhtelif hastanelerde meydana gelen hastane enfeksiyonları sebebiyle Sağlık Bakanlığı bünyesinde başlatılan araştırmalar sonuçlarını verdi. Bebek ölümlerine, yataklarda üreyen mikro organizmaların sebep olduğu belirlendi.

YATAKLAR MİKROP YUVASI Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi, Ankara’ya bir yazı ile başvurarak Antalya’da Hepatit A vakalarında artış gözlendiğini bildirmesi üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Belediyeler Birliği ve Türkiye Otelciler ve Yatırımcılar Birliği’ne bir yazı gönderdi. Bakan Atilla Koç imzasıyla gönderilen yazıda otellerdeki başta yataklar olmak üzere bütün mutfak, yüzme havuzları ve restoranların hijyen koşullarına uygun hale getirilmesi istendi. Buna karşılık, pilot bölge seçilen İstanbul, İzmir ve Antalya bölgelerinde toplam 100 otel, 30 hastane, 10 yurt ve 7 kreşte Sağlık Müdürlükleri tarafından çalışma başlatıldı. İnceleme sırasında yataklardan alınan malzemeler, üniversite laboratuvarlarına gönderildi. Yataklarda ciddi hastalıklara yol açabilecek 14 çeşit bakteri ürediği tespit edilerek, tüm raporlar Sağlık Bakanlığı’na gönderildi. 7 Haziran’da Göztepe SSK Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki bebek ölümlerinin ardından harekete geçen Kadıköy Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu ölümlerle ilgili araştırma başlattı. Kurul, yatakta üreyen bakterilerin vakumlanması ve öldürülmesi için geliştirilen ‘Potema’ cihazının üreticisi Alman BMW firmasıyla irtibata geçti. Firmanın verdiği bilgiler üzerine Kadıköy İnsan Hakları Kurulu Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni bilirkişi tayin ederek, İstanbul genelindeki 5 yıldızlı otelleri kapsayan bir inceleme başlatıldı. Buradan elde edilen sonuçlar ise hayli ilginçti ve raporda “alınan numuneler üzerinde yapılan incelemede hastane enfeksiyonlarına da neden olan bakterilerin görüldüğü” ifade ediliyordu.

BAKTERİ SAYISI 22’YE ÇIKTI Bu gelişme üzerine Kadıköy Kaymakamlığı acil önlem olarak Sağlık Grubu Başkanlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi Sağlık Müdürlüğü ve Alman BMW firmasının Türkiye temsilcisi ENEV Limited Şirketi’nden de cihaz temin ederek yeni bir araştırma başlattı. İnceleme yapılan yurt, kreş huzur evi ve otellerden alınan numuneler Dr. Rıdvan Yılmaz başkanlığında mühürlenerek üniversite hastanesine gönderildi. Bu çalışma sonucunda hazırlanan raporda ise, 22 çeşit bakterinin ürediği, bu bakterilerin 12’sinin bulaşıcı özellik taşadığı belirtildi.

Başbakanlığa gönderildi

Özellikle öğrenci yurtlarından alınan numu- nelerde tespit edilen bakterilerin insan ve hayvan dışkılarında ürediğinin belirtildiği ra- por, daha sonra Türkiye genelini de ilgilendir- diği için Başbakanlığa gönderildi. Genelgeyle ilgili tüm kurum ve kuruluşlar tarafından bu bakterilerin incelenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması talimatını veren Başbakanlık, gerekli koşullara uymayan kurumlar hakkında da yasal işlem yapılmasını istedi.

Rapor ürkütüyor

İSTANBUL’da çeşitli otel, yurt ve bakımevlerinde elde edilen numune örnekleri hakkında, Ege Üniversitesi ve İzmir Hıfzısıhha Enstitüsü tarafından hazırlanan rapor ise tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor. Buna göre, incelenen 22 çeşit bakterinin besin zehirlenmesi, yara ve yanıklar üzerinde enfeksiyonlar, solunum sistemi enfeksiyonları, santral sinir sistemi enfeksiyonları, kulak iltihapları, cilt yaraları, ishal, idrar yolu enfeksiyonları , yüksek ateş gibi ölüme de yol açabilecek birçok hastalığa sebep olabileceği bildirildi.

İşte bakteri öldüren teknoloji

HASTANE enfeksiyonlarına da sebep olan bakteriler üzerindeki çalışmalar dünyada uzun yıllardır sürdürülüyor. Bu çalışmalar sonucunda Alman BMW firması tarafından ‘Potema’ isimli bir teknoloji feliştirildi. Yatak içindeki canlı mikroorganizmaları tespit eden, bunları televizyon ekranına yansıtan, vakumlamak suretiyle çekip, laboratuvar ortamında türlerini tespit eden sistem, ayrıca özel yöntemlerle bakterileri öldürüyor. Dünyada 8 yıldır kullanılan sistemin Türkiye distribitörü En- Ev Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, Kocaeli Eski milletvekili ve Avrupa Pralementosu üyesi İsmail Amasyalı, konunun önemine dikkat çekerek, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bugün
bakterinin
sırrı
çözüldü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir