Medimagazin logo

Sivil toplum örgütleri: Ondokuz Mayıs Rektörü Bernay istifa etsin

Samsun’da faaliyet gösteren 31 sivil toplum örgütü, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay hakkında oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu’nun, usulsüzlüklerin ortaya çıkarılması adına önemli bir adım olduğuna inanıyor
Sivil toplum örgütleri: Ondokuz Mayıs Rektörü Bernay istifa etsin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Samsun’da faaliyet gösteren 31 sivil toplum örgütü, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay hakkında oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu’nun, usulsüzlüklerin ortaya çıkarılması adına önemli bir adım olduğuna inanıyor.

Sivil toplum örgütleri (STÖ) adına açıklama yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, kadrolaşma iddiaları ispatlandıktan sonra Bernay’ın istifa etmesi gerektiğini söylüyor. Aralarında Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Aydınlar Ocağı ve Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği’nin de bulunduğu sivil toplum örgütleri adına konuşan Demir, On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nde keyfi bir kadrolaşmanın yapıldığını, buna ‘dur’ denilmesi gerektiğini dile getiriyor.

On DokuzMayıs Üniversitesi’nde öğretim üyelerine yönelik uygulanan baskılar ve keyfi kadrolaşma ile ilgili Meclis Genel Kurulu’nda araştırma komisyonu kurulması teklifinin kabul edilmesinin ardından sivil toplum örgütleri de harekete geçti. Samsun’da faaliyet gösteren 31 sivil toplum örgütü, Bernay’a karşı ortak bir açıklama yaptı. STÖ’ler adına konuşan Prof. Dr. Yusuf Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ndeki kadrolaşma iddialarıyla ilgili TBMM’de araştırma komisyonu oluşturulmasının üniversitedeki yönetim anlayışının sorgulanması açısından büyük bir şans olduğunu savunuyor. Prof. Dr. Demir, OMÜ’nün evrensel üniversite tanımına uygun bir yapılanma içerisinde olmasını arzuladıklarını belirterek, “Üniversitemizin nitelikleri yerine, hukuksuzluk, bilim adamı kıyımı ve akademik etikle bağdaşmayan uygulamalarla ülke gündeminde yer alması, bizleri üzüyor. Daha önce belgelere dayalı olarak ulusal veya yerel TV kanallarında canlı yayında tartışmaya davet ettiğimiz halde gelmeyen Bernay’ın söylediklerinin doğruluğunu ispat etmesi açısından komisyon bir fırsattır. Kim doğru söylüyor, kim olayları çarpıtıyor tek tek ortaya çıkacaktır.” ifadelerini kullanıyor.

Rektör Bernay’ın 2000 yılında yapılan rektörlük seçimlerinde 71 oy alarak 3. sırada yer almasına rağmen rektör olarak atandığına vurgu yapan Demir, “Rektör Bernay göreve geldiği ilk günden itibaren üniversitede huzurlu bir çalışma ortamı sağlamak yerine muhalif olarak gördüğü ve kendisine oy vermediğine inandığı öğretim üyeleri üzerinde baskı kurarak sindirmeye çalışmıştır. Kendince karşıt olarak tanımladığı öğretim üyelerine yıllardır hak etmiş oldukları kadroları vermeyen ve son olarak 80 doktora araştırma görevlisinin işine son vermeye başlayan Bernay, diğer yandan da adrese teslim kadro ilanları ile açıkça haksız bir kadrolaşmaya gitmiştir.” diye konuştu. Demir, Rektör Bernay hakkında oluşturulan araştırma komisyonunun raporunu hazırlamasının ardından ortaya çıkacak sonuca göre istifasını talep edeceklerine işaret ediyor. Demir, “Ancak istifadan daha önemlisi yapılan hukuksuzlukların ortaya çıkarılmasıdır.” diye konuşuyor.

Araştırma komisyonunun kurulması için teklif veren AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir ise “OMÜ’de hukukun üstün olduğunu göstermek için Rektör Bernay’ın istifa etmesi gerekiyor. Çünkü ciddi anlamda hukuk ihlalleri yapılıyor. Üniversitedeki insan kıyımına ve kadrolaşmaya TBMM olarak göz yummayacağız. Halkımızın daha çok desteğini bekliyoruz.” diyor.

Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi’ndeki keyfi kadrolaşma olaylarını 06.05.2005 tarihinde Zaman kamuoyuna duyurmuştu.


Zaman
sivil
toplum
örgütleri:
ondokuz
mayıs
rektörü
bernay
istifa
etsin
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir