Medimagazin logo

Hekimler duygusal tükenmişlik yaşıyor

Trabzon Numune Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, sağlık çalışanları ve özellikle de hekimlerin değişik nedenlerle tükenmişlik duygusu yaşadığını belirterek, bunun nedeninin katı kurallar, ücret eşitsizliği, aşırı iş yoğunluğu, adaletsiz yaklaşımlar, keyfi performans değerlendirmeleri ve sınırsız çalışma beklentisi olduğunu söyledi
Hekimler duygusal tükenmişlik yaşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Trabzon Numune Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, sağlık çalışanları ve özellikle de hekimlerin değişik nedenlerle tükenmişlik duygusu yaşadığını belirterek, bunun nedeninin katı kurallar, ücret eşitsizliği, aşırı iş yoğunluğu, adaletsiz yaklaşımlar, keyfi performans değerlendirmeleri ve sınırsız çalışma beklentisi olduğunu söyledi.


Dr. İrfan Coşkun, tükenmişliğin çalışanların iş gereği karşılaştıkları kişi ve sorunlarla sık ve yoğun etkileşim sonucu ortaya çıkan bir yorgunluk, yılgınlık, bitkinlik veya motivasyon kaybı tablosu olduğunu ifade ederek, "Sağlık çalışanları ve özellikle de hekimler birçok nedenden ötürü duygusal tükenme yaşıyor. Enerji azlığı ve duygusal kaynakların bittiği hissine kapılıyor. Bu nedenlerin belli başlıları, katı kurallar, ücret eşitsizliği, aşırı iş yorgunluğu, adaletsiz yaklaşımlar, keyfi performans değerlendirmeleri, belirsiz iş tanımları ve sınırsız çalışma beklentisidir. Bu gibi sebeplerle duygusal yorgunluğu yaşayan hekimler, hizmet verdiği kişilere geçmişte olduğu kadar verici ve sorumlu davranamadığını düşünmeye başlar. Gerginlik ve engellenmişlik duygularıyla yüklü olan çalışan için ertesi gün yeniden işe gidip aynı şeylerle yüz yüze gelme zorunluluğu büyük bir endişe kaynağı olur" dedi.


Tükenmişlik duygusunun uğraş alanı insan olan mesleklerde daha yoğun yaşandığına dikkat çeken Dr. Coşkun, "Tükenmişlik duygusu daha ziyade uğraşı alanı insan olan, insan insana ilişkilerin yoğun yaşandığı mesleklerde gözlenir. Ülkemizde hekimler kadar tükenmişlik tehlikesiyle karşı karşıya kalan mesleklere, öğretmenlik ve polislik örnek olarak verilebilir" diye konuştu.


Dr. İrfan Coşkun, zamanında müdahale edilmediği takdirde tükenmişlik yaşayan hekimlerde iş, aile ve sosyal yaşamda duyarsızlaşma, kişisel başarıda düşme ve depresif belirtilerin yoğunlaşacağını, bu durumda da profesyonel müdahale gerekebileceğini kaydetti.

İHA
hekimler
duygusal
tükenmişlik
yaşıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir