KLİNİKLER
Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği
ORTOPEDİ VE TRAV
14 Aralık 2019, Cumartesi
Kliniklerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu, Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Şefi Prof. Dr. Bedii Şafak Güngör
METE GENERALOĞLU ANKARA
Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?
1962 yılında 100 yatak kapasiteli olarak faaliyete başlayan hastanemize, yardımlardan dolayı Ahmet Andiçen Kanser Hastanesi adı verilmiştir. Bir süre sonra, binanın yatak kapasitesi ihtiyaca cevap veremediğinden, 1967 yılında Ahmet Andiçen Hastanesi Hacettepe Tıp Fakültesine bağlanmış ve Etimesgutta bulunan 200 yataklı hastane binasına taşınmıştır. Daha sonra 1971 de Ahmet Andiçen Hastanesi yeniden Etimesgut Onkoloji Hastanesi ile birleştirilmiş ve yine Etimesgutta 300 yatak kapasite ile hizmet vermeye başlamıştır. 1989 yılında Demetevler semtinde yapılan yeni binasına taşınmıştır 170i Andiçen ve 408i Demetevler binasında, toplam 578 fiili yatak kapasitesi ile sürekli artan hasta potansiyeline hizmet vermeye devam etmektedir.
İlk günlerde Ortopedi Kliniği konsültan hekimlik olarak kurulmuş ve uzun yıllar farklı hekimler ile bu konumda işleyişiniz sürdürmüştür. 2000 yılında şeflik olarak düzenlenmiş ve Opr. Dr. Ahmet Uçaner şef olarak atanmıştır. 2002 yılında Ankara Numune Hastanesi 1inci Ortopedi Kliniğine şef olarak atanmasını müteakip 2003 yılında şeflik görevine ben atandım ve halen bu görevi yürütmekteyim.
Biriminizde kaç yıldır asistan eğitimi veriliyor?
2001 yılından bu yana asistan eğitimi verilmekte olan kliniğimizden şu ana dek Opr. Dr. Muhammed Ali Bekir, Opr. Dr. Güray Toğral, Opr. Dr. Deniz Gürler, Opr. Dr. Ali Atalay ve Opr. Dr. İ. Burak Atalay olmak üzere 6 ortopedi uzmanı yetişmiştir.
Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Kliniğimizde şu anda 1 şef, 1 adet başasistan 3 adet uzman 6 adet asistan bulunmaktadır. Benim dışımda akademik kadro bulunmamaktadır.
Yardımcı personel durumunuz nedir?
Kliniğimizde 10 hemşire, 2 tıbbi sekreter, 1 ortopedik personel , 3 temizlik personeli, 1 adet güvenlik görevlisi bulunmaktadır.
Eğitim programınız nedir?
Eğitim programımız Sağlık Bakanlığı Tababet Uzmanlık Tüzüğü çerçevesinde uygulanmaktadır. Kliniğimizde haftada dört beş gün ameliyat yapılmaktadır. Bu günlerde pratik eğitimler verilmektedir. Ayrıca her hafta çarşamba günleri yarım gün eğitim toplantıları düzenlenmektedir. Bu saatlerde seminer, literatür çalışması ve olgu tartışması yapılır. Eğitim toplantılarımıza eylül-haziran aylarında devam edilmektedir. Bunun dışında radyoloji ve pediatrik onkoloji ile düzenli onkolojik toplantılar yapılarak bazı vakalar multidisipliner tartışılmaktadır. Genel hastane tümör konseyi 15 günde bir çarşamba günleri toplanmaktadır. Burada kanserli olgular ve tedavileri tartışılmaktadır.
Kaç yatağınız var ve doluluk oranınız nedir?
Kliniğimizde 28 adet yatağımız bulunmaktadır. Bunların 2si tek kişilik, 3ü 2 kişilik, 5i ise 4 kişilik odalardır. Klinik kadın ve erkek olarak iki blok halinde çalışmaktadır. Yataklarımızın ortalama doluluk oranı ise %110 civarındadır. Takdir edersiniz ki kanserli hastalar uzun süre yatmaktadır. Bu nedenle yatakların %50ye yakını hızlı sirkülasyon yapmamaktadır. Merkezi yatış olarak farklı kliniklerde de boş yatakları kullanarak yatak ihtiyacımızı karşılamaya çalışmaktayız.
Yıllık poliklinik sayınız ortalama kaçtır?
Türkiyenin dört bir yanından hastanemize hasta gelmektedir. Çok çeşitli hasta profili polikliniğe başvurmaktadır. Yıllık poliklinik sayımız yaklaşık olarak 39 bin civarındadır. Bunun yanı sıra yaklaşık yıllık 2 bin ameliyat yapmaktayız. Tabi bu rakamlar yaklaşık olarak belirtilen rakamlardır.
Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? İlk yıl bir asistan ortalama kaç nöbet tutuyor?
İlk yıllarda asistanlar 9 klinik, 2 acil nöbeti tutmaktadır. Kıdem sıralamasına göre nöbet sayıları düşmektedir. Son 6 ayda da kliniğimizde asistanlar nöbet tutmamakta ve tez çalışmalarına ağırlık vermektedir. Nöbet ertesi izin kullanılmamakta, ağır iş yükü ancak bu şekilde karşılanmaya çalışılmaktadır.
Asistan eğitiminde kullanılan çekirdek eğitim müfredatınız var mı?
Kliniğimizde Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, Eğitim Konseyi (TOTEK) tarafından hazırlanmış çekirdek eğitim programı uygulanmakta ve asistan karneleri tutulmaktadır. Her asistan yılda 2 seminer hazırlamakta ve sunmaktadır. Bunun yanında 1-2 adet makale (yabancı dergilerden) tercüme yapılıyor ve tercüme saatinde arkadaşlarına takdim ediyorlar. Ameliyat programı ise basit ameliyatlardan daha komplike olana doğru süreç içinde yapılmaktadır. Mümkün olduğunca bu müfredat çerçevesinde hem teorik hem de pratik olarak eğitimlerimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?
Genel cerrahi başta olmak üzere, fizik tedavi ve anestezi rotasyonlarımız var. Genel cerrahi rotasyonumuz 10 ay sürmektedir. Fizik tedavi rotasyonumuz iki ay, anestezi rotasyonumuz ise yine iki ay olarak gerçekleşmektedir. Fizik tedavi dışındakiler hastanemiz bünyesindeki eğitim kliniklerinde, fizik tedavi rotasyonu da Ankara Hastanesi, Ankara Fizik Tedavi Hastanesinde yapılmaktadır.
Son bir yıldaki yurt içi ve yurt dışı yayın sayınız kaçtır?
Yıllık yaklaşık 2-3 adet yurt dışı yayınımız olmakta. Yurt içi yayın sayımız da yaklaşık olarak kongre bildirisi ve basılmış yayın olarak 10-12 civarındadır. Kendi dergimiz olan Acta Oncologica Turcicanın editörü olmam nedeniyle kliniğimizin yılda 5-10 adet makalesi bu dergide yayınlanmaktadır. Ayrıca diğer yurt içi kanser sempozyum ve kongrelerde bildirilerimiz sunulmaktadır.
Kongrelere katılabiliyormusunuz?
Evet kongreleri genellikle takip ediyoruz. Her asistan ihtisası süresince en az 2 adet yurt içi kongreye katılıyor. Ankara içindeki bölgesel eğitim toplantılarına özellikle asistanlarımız düzenli iştirak etmekteler. Bu katılımlarda kıdemlilik esası ile bir sıralama kullanılmaktadır.
Aranıza yeni katılacak asistanlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Önce iyi insan olmak, hastalara iyi davranmak, çok çalışmak ve çok okumak. Asistanlığın temelinin bunlar olduğuna inanmaktayım. Ortopedi ve travmatoloji ihtisası zor olup, büyük özveri gerektirmektedir. Asistanların teorik ve pratik eğitimin yanında iyi bir biyomekanik bilgisi ve el becerisi olması önemlidir. Ortopedi ameliyatları sonuçları gros olarak hemen görülmektedir. Bu nedenle iyi bir eğitim almaları şarttır. Yani özveride bulunmaları şarttır. Aksi takdirde ileriki yıllarda karşılaşacakları komplikasyonlar nedeniyle mesleki sorunlarla karşılaşabilirler.
Teşekkürler.
Klinikte görev yapan akademisyen, hekim ve asistanlar:
Klinik şefi Prof. Dr. B. Şafak Güngör
BaşasistanOpr .Dr. Ş. Murat Arıkan
Uzman Dr.
Opr. Dr. Yaman Karakoç
Opr. Dr. Erdal Metin
Opr. Dr. Deniz Gürler
Opr. Dr. Hakan Çebi
Asistan
Dr. İskent Ataman
Dr. Meftun Karataş
Dr. Tolga Koşar
Dr. İlker Dedeli
Dr. Kenan Özler
Dr. Fener Çelebi
Hemşire
Zeynep Yamakoğlu
Behiye Tansel
Miyaser Karakoyun
İlkay Özden
Makbule Çakmakçı
Bilgi İşlem Personeli
Engiz Topuz
07/09/2009
Yorum yazmak için tıklayınız
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Medimagazin veya medimagazin.com.tr sorumlu tutulamaz.